Escalatie van geweld uit Gaza: IDF stelt Iron Dome anti-raket systeem op in Tel Aviv

Het Israelische leger heeft een Iron Dome-raket luchtafweersysteem (plaatje hierboven) opgesteld in het gebied van Tel Aviv in na een ‘situatiebeoordeling’, aldus de Israel Defense Forces. Reserve soldaten werden op zondag opgeroepen om de batterijen te bemannen, aldus de IDF.

Dit gebeurde nadat onlangs meer dan 170 raketten en mortiergranaten vanuit Gaza naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël werden afgevuurd. Ten minste vier Israëli’s raakten gewond, waaronder twee tienermeisjes, toen een raket op het dak van hun huis in Sderot sloeg; een andere raket trof een synagoge in Sderot, die op dat moment leeg was.

Israël reageerde door een 40-tal Hamas-terreurnesten – en stellingen in Gaza aan te vallen.

Ook op zondag lanceerde de Israëlische luchtmacht tweemaal luchtaanvallen tegen terreur squads die ballonnen met brandbommen lanceerden in het zuiden van Israël. Met dergelijke ballonnen en vliegers werden de afgelopen weken duizenden hectares landbouwgrond en bos in Zuid-Israël verbrand.

“De IDF ziet de lancering van brandstichtingballonnen en vliegers met grote strengheid tegemoet en blijft met toenemende kracht opereren tegen degenen die dit soort terreuractiviteiten uitvoeren”, zei de woordvoerder van het IDF in een verklaring.

Hamas kondigde laat op zaterdagavond aan dat het een staakt-het-vuren zou houden met Israël na onderhandelingen met Egypte en met internationale organisaties. Maar verschillende mortiergranaten troffen Israël nà de verklaring, waarop Israël reageerde.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering dat er weliswaar geruchten circuleren dat het staakt-het-vuren geen stopzetting van de brandstichtingballonnen en -vliegtuigen inhield en de premier antwoordde: “Dit is onjuist. We zijn niet bereid om aanvallen tegen ons te accepteren en we zullen op gepaste wijze reageren.”


Bronnen:

♦ naar een artikelFollowing escalation with Gaza, Iron Dome battery deployed to protect Tel Aviv area” van 15 juli 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.