Palestijnse brandstichters van Gaza: Israël begint zijn geduld te verliezen

De enige grensovergang van Kerem Shalom tussen Israël en de Gazastrook voor goederen, is voortaan alleen open voor voedsel en medische producten. Aldus besloot op 9 juli het hoofd van de Israëlische regering en zijn minister van Defensie.

“We zoeken niet de confrontatie op noch zoeken we een militair avontuur, maar de situatie verslechtert dermate als gevolg van Hamas en het zal een veel zwaardere prijs betalen voor de Border Protector,” waarschuwde Lieberman, verwijzend naar de confrontatie van 2014. De islamitische beweging van haar kant schreeuwt om “misdaad tegen de menselijkheid” en zegt dat het zich niet onder druk laat zetten.

Sinds het begin van de campagne van Hamas aan het einde van maart, waren er bijna 900 terroristische brandstichtingen, die een oppervlakte gelijk aan de stad Netanya vernietigden. Er zijn nu gemiddeld ongeveer dertig branden per dag. De vliegers van de eerste weken zijn vervangen door brandende ballonnen, die steeds effectiever zijn.

Op 8 juli reisde een van deze brandbalonnen het record van 35 kilometer naar Moshav Shekef op de grens van Judea. Het Ministerie van Milieu begint zich zorgen te maken over de gevolgen van de branden op luchtvervuiling en heeft zich ertoe verbonden het niveau van de microdeeltjes te meten, om instructies aan de kwetsbaren of diegenen die lijden aan ademhalingsproblemen te geven.

Rellen aan het veiligheidshekken gebeuren niet langer op de schaal van het begin, maar Hamas stuurt nog steeds elke vrijdag honderden mensen om de IDF-soldaten te confronteren. Een Palestijn werd naar verluidt gedood op 6 juli tijdens een poging om het hek te forceren.

Dertig branden per dag
Tegelijkertijd proberen verschillende bemiddelaars uit Egypte, Duitsland, de VN en Qatar de situatie te kalmeren door humanitaire oplossingen voor te stellen. De afgezant van Qatar aan Gaza, Muhammad Al Amadi, houdt zich daar al drie jaar mee bezig, zonder resultaat.

In een interview met de Israëlische publieke televisie, onthulde Al Amadi een van de voorstellen die het aan Israël heeft toegezonden: 5.000 werkvergunningen in Israël voor de Palestijnen in Gaza, in ruil voor een stopzetting van de terroristische branden en rellen aan het hekken.

Aan de andere kant, zei de Qatarese diplomaat, verwerpt Hamas elke infrastructuur plan voor Gaza, en weigert twee vermiste Israëli’s vrij te laten en de teruggave van de stoffelijke resten van twee IDF-soldaten die in 2014 werden gedood: “De gevangenen zullen worden uitgewisseld tegen gevangenen. Slechts één punt, dat is alles,” die eraan herinnerde dat Hamas nog steeds de vrijlating eist van de terroristen die door Israël zijn vrijgelaten tegen de terugkeer van Gilad Shalit, en waarvan er honderden opnieuw werden gearresteerd.

Hamas onderhandelt niet over een wapenstilstand totdat Israël zijn gevangen terroristen vrijlaat. Israël zal geen infrastructuurprojecten voor Gaza bespreken zonder de terugkeer van zijn gevangenen. “Als Hamas klein wil beginnen, laat het dan beginnen door onze burgers en onze soldaten terug te sturen”, benadrukt de Israëlische minister van Defensie.

Israël hoopt dat de sluiting van Kerem Shalom Hamas zal overhalen om de voorkeur te geven aan onderhandelingen ipv de confrontatie op te zoeken. Dus blijft het vertrouwen tussen beide kampen minimaal.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Pascale Zonszain “Gaza : Israël perd patience” van 12 juli 2018 op d esite van Actualité Juive Hebdo

2 gedachtes over “Palestijnse brandstichters van Gaza: Israël begint zijn geduld te verliezen

  1. tot zover vrijheid van meningsuiting uit gaza !! binnenkort in Merksem ??

    Like

  2. reactie op het plaatje :: He MOOS, dat kannetje water gaat echt niet helpen joh’!
    probeer eens een artillerie-barrage op Gaza !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.