Uitstel voor afbraak van door EU gesponsorde illegale Arabische nederzetting in Samaria

De sloop van het illegale Palestijnse bedoeïenendorp Khan al-Ahmar is uitgesteld tot ten minste half augustus. Bulldozers waren vorige week het dorp binnengereden om de wegen te effenen die nodig waren om zware voertuigen te brengen om de tenten en hutten op de zanderige heuvel met uitzicht op Route 1 buiten Jeruzalem plat te leggen.

In een laatste poging om de gemeenschap van 52 families te redden, die lid zijn van de Jahalin bedoeïenenstam, hebben vijf advocaten twee verzoekschriften ingediend bij de Hooggerechtshof, hoewel dit reeds besloten had dat de illegale tenten en barakken konden worden verwijderd.

Het Hooggerechtshof zei ook dat de aangrenzende Rubber Tyre school, die gebouwd werd met Europese middelen, voornamelijk via een Italiaanse ngo genaamd Vento di Terra, zou eveneens kunnen worden afgebroken. Op donderdag aanvaardde de rechtbank de eerste petitie en stelde ze uiterlijk op 15 augustus een hoorzittingsdatum in. De houding ten aanzien van een tweede verzoekschrift dat begin deze week is ingediend, is nog in behandeling.

De Palestijnse Autoriteit, die de school uitbaat, is van plan om deze vandaag zondag te openen als protestactie om ervoor te zorgen dat deze niet wordt vernietigd. Het leger heeft de school en het dorp een gesloten militaire zone verklaard. Israëlische politie en grenspolitie werkten gedurende de week om buitenstaanders de toegang tot het dorp te ontzeggen.

Een op til zijnde staking van het burgerbestuur zou ook van invloed kunnen zijn op het lot van het dorp, omdat er geen personeelslid zou zijn om de verwijdering van het kamp uit te voeren. De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben namens het dorp gepleit en Israël gevraagd de vernietiging ervan te voorkomen.

Israël verplaatste de Jahalin stam naar de Westelijke Jordaanoever vanaf de Negev in de vroege jaren 1950. Het wil nu het Khan al-Ahmar-dorp verplaatsen net buiten Kfar Adumim naar een wijk in de stad Abu Dis, genaamd Jahalin West.

Plaatje hieronder: Linkse BDS-activisten afkomstig uit België, Frankrijk, Italië e.a. Europese landen gaven een inderhaast bijeengeroepen persconferentie in de illegale Arabische nederzetting van Khan al-Ahmar, Samaria [beeldbron: Maan News]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Khan al-Ahmar demolition delayed until august 15” van 13 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Israël weigert EU-delegatie om Arabische illegale nederzetting in Samaria te bezoeken” van 6 juli 2018 [lezen]

♦ “Israël verwerpt EU-waarschuwing en wil in Samaria illegaal Arabisch dorp afbreken” van 7 juli 2018 [lezen]

2 gedachtes over “Uitstel voor afbraak van door EU gesponsorde illegale Arabische nederzetting in Samaria

  1. de EU is te grote geldschieter aan te Palestijnen onder de norm bouwen van scholen, maar in feite is het kopen van wapens inbegrepen!!

    Like

Reacties zijn gesloten.