10 jarig rapport – VN en antisemitisme: 68 res. tegen Israël, 67 tegen alle andere landen samen

Tussen 2006 en 2016 heeft de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHRC) 67 resoluties aangenomen waarin mensenrechtenschendingen overal ter wereld worden veroordeeld: tegen het bloedbad van een half miljoen mensen in Syrië, de genocide in Darfoer, de executie van lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen in Iran. Een lange, bloederige en tragische lijst van gruwelen.

In datzelfde decennium nam dezelfde Mensenrechtenraad 68 resoluties aan waarin Israël werd veroordeeld. De raad veroordeelde Israël, een gezagsgetrouwe democratie die vecht voor zijn leven tegen moorddadige terreurorganisaties, vaker dan de rest van de wereld samen.

En het is niet alleen de Raad voor de mensenrechten. Het is de vooringenomen benadering, de schandelijke discriminatie van VN-organen als het om Joden gaat. Navi Pillay, die fungeerde als de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (een ander orgaan dan de Raad voor de mensenrechten), veroordeelde de anti-islamitische karikaturen die in het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo werden gepubliceerd.

Karikaturen leken voor haar een schending van de mensenrechten. Dezelfde hoge commissaris bleef zwijgen toen een terrorist een leraar en drie kinderen vermoordde op een Joodse school in Toulouse. Dat vond zij geen schending van de mensenrechten. Sindsdien is de situatie niet verbeterd. De huidige hoge commissaris, Zeid Raad Al Hussein, negeert consequent elke aanval en terreuraanslag tegen Joden en Israël. De andere VN-organen doen niet beter.

In 2015 publiceerde het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (een ander VN-orgaan) een rapport over racisme in Frankrijk. Het was een gedetailleerd rapport dat keek naar islamofobie en anti-moslimsentiment. De commissie vergat eenvoudigweg de terreuraanval in de kosher-supermarkt Hyper-Cacher in Parijs, waar vier mensen werden vermoord.

Alle voorbeelden van antisemitische discriminatie in de VN en vele anderen staan ​​in een nieuw rapport van UN Watch, een organisatie die niet verbonden is aan een politieke partij. Het is een onderzoeksinstantie en het onderzoek heeft geleid tot een zeer zwaar rapport.

Hoewel de bevindingen en aanbevelingen de moeite van het lezen waard zijn (vooral voor al diegenen die bij de VN werken), is de algemene conclusie duidelijk en eenvoudig: het kan niet zomaar een vergissing zijn, het kan geen toeval zijn. Als het gaat om joden en Israëli’s, is de VN een vijandig en bevooroordeeld lichaam geworden. De organisatie die antisemitisme moet bestrijden, die gezworen heeft om antisemitisme te bestrijden, is zelf schuldig aan antisemitisme.

De Arabische landen verlenen een automatische meerderheid aan elke anti-Israëlische organisatie. De Boycott, Divestment en Sanctions-organisaties, met steun van extreem-linkse Israëlische organisaties, duwen een anti-Israëlisch en anti-Joods verhaal voort. Het is geen kritiek op de staat Israël. Het is oud antisemitisme, verkleed in een nieuwe outfit.

In tegenstelling tot velen geloof ik niet dat de Verenigde Naties relevant zijn. De VN heeft een rol te spelen. De Veiligheidsraad is zeker belangrijk. En er gebeuren veranderingen. Onze vijanden weten dat en zij willen de VN stap voor stap pushen totdat Israël het doelwit van sancties is en er internationale legitimiteit zal zijn om Israël te isoleren en onze veiligheid te ondermijnen.

We moeten deze strijd beheren. We doen het op dit moment niet, of doen het tenminste niet goed genoeg. Maar degenen die de schuld hebben, zijn niet hier in Jeruzalem. Ze zijn in New York. We doen een beroep op VN-secretaris-generaal Antonio Guterres om van richting te veranderen. Het is tijd voor de VN om op te staan ​​voor de slachtoffers van antisemitisme, niet voor de antisemieten. Het is tijd om de VN te bevrijden uit de onaangename greep van de vijanden van Israël en de vijanden van de mensenrechten.


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint.

♦ naar een artikel van Yair Lapid “The U.N. and antisemitism: 10-year report card” van 12 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “10 jarig rapport – VN en antisemitisme: 68 res. tegen Israël, 67 tegen alle andere landen samen

Reacties zijn gesloten.