Spanning in Gaza stijgt: Hamas vuurt 200 raketten af; IDF vernietigt talloze terreurnesten

Plaatje hierboven: Gaza, 14 juli 2018. Al Qassam Brigadisten van Hamas vuren mortiergranaten af naar Israël [beeldbron: Hamas]

Gedurende de dag van zaterdag tot in de vroege ochtenduren van deze zondag 15 juli, heeft Israël een breed scala van terroristische doelwitten getroffen in de Gazastrook in reactie op onophoudelijke raket- en mortiervuur ​​afkomstig van de enclave langs de kust gedurende het weekend, meldde de IDF-woordvoerder.

Een van de doelen op zaterdag die door Israêlische jets werden bestookt was het hoofdkwartier van het Beit Lahiya Bataljon van Hamas, trainingsfaciliteiten voor stedelijke oorlogsvoering, wapenopslagmagazijnen, trainingscomplexen, commandocentra en kantoren, evenals een hoog gebouw in het Shati-vluchtelingenkamp in Gaza-stad.

“De volledige infrastructuur van het bataljonscommando is vernietigd, verdampt, veranderd in een gigantisch gat”, informeerde de Israëlische militaire woordvoerder Brigadier-generaal Ronen Manelis over het eerste van de twee doelen. “Deze aanval toont de geavanceerde intelligentie en operationele capaciteiten van het IDF en kan indien nodig worden uitgebreid in overeenstemming met een situationele beoordeling.”

Het tweede doelwit, het hoogbouwgebouw in het vluchtelingenkamp Shati, dat zogezegd diende als de ‘Palestijnse Nationale Bibliotheek’ en dat zich bevond in het zuiden van de Rimal-buurt van Gaza-stad. De vijf verdiepingen waren bedoeld om te worden gebruikt voor openbare en overheidsdiensten. De structuur werd echter omgebouwd tot een trainingsfaciliteit voor Hamas-bataljons, die werd gebruikt als trainingsfaciliteit voor stedelijke oorlogsvoering en waaronder een tunnel werd gebouwd voor trainingen in ondergrondse oorlogsvoering.

De IDF verduidelijkte dat het inwoners van het gebouw had gewaarschuwd voorafgaand aan de aanval, maar op zijn minst twee kinderen en verschillende andere inwoners van Gaza raakten gewond. “Hamas blijft civiele infrastructuur gebruiken voor militaire doeleinden, waardoor  het zijn burgers in gevaar brengt,” benadrukte de woordvoerder van het IDF.

Eerder op de dag voerde de IAF de grootste aanval overdag uit tegen Hamas sinds Operation Protective Edge in 2014 met straaljagers die 40 doelwitten bereikten in de Gazastrook enkele uren nadat het verscheidene andere Hamas-doelwitten had getroffen, waaronder twee offensieve terroristentunnels in het noorden en zuiden Gaza, evenals verschillende doelwitten in militaire complexen waar Hamas brandbommen opslaat en een trainingskamp in Hamas.

De hale zaterdagavond tot in de vroege ochtenduren van zondag werden bijna 200 projectielen uit de Gazastrook gelanceerd in de richting van de grensgemeenschappen, waarvan er ten minste 30 werden onderschept door de Iron Dome. Eén raket landde in een kibboets in het  gebied van de Regionale Raad van Sha’ar Hanegev in en een andere raket sloeg op een binnenplaats van een synagoge in Sderot, zonder verwondingen te veroorzaken. Een derde projectiel trof een huis in Sderot en verwondde drie Israëliërs.

Volgens de Israëlische hulpdiensten van Magen David Adom, werd een 14-jarig meisje lichtgewond in haar benen, een 15-jarige werd opgenomen in het hospitaal met verwondingen in het aangezicht door gebroken glas en een 52-jarige man werd in de borst geraakt. Allen werden geëvacueerd door MDA naar het Barzilai Medisch Centrum in Ashkelon. Ondanks berichten over een staakt-het-vuren op zaterdagavond, hielden de loeienden Rood Alarm sirenes de inwoners van Zuid-Israël de hele nacht wakker en de IDF druk bezig.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Juliane Helmhold “IDF strikes wide range of terrorist targets in Gaza as tensions intensify” van zondag 15 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “IDF reveals aerial images of Hamas sites destroyed in retaliatory strikes” van zondag 15 juli 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.