PA protesteert tegen Israëlische boycot van buitenlandse pro-BDS docenten aan Bir Zeit Unief

Plaatje hierboven: Afgestudeerde studentes aan de Islamitische Universiteit van Gaza op de diploma uitreiking van 31 juli 2005 [beeldbron]

De Birzeit Universiteit (BZU), ten noorden van Ramallah in de Palestijnse Autoriteit, heeft op donderdag een persbericht uitgegeven waarin wordt beweerd dat Israël werkvisa voor buitenlandse docenten heeft geweigerd of uitgesteld.

Volgens BZU zijn sinds het begin van het lopende academische jaar tientallen buitenlandse paspoorthouders, van wie er velen in het gebied zijn geboren maar geen legale inwoners zijn, de toegang tot Israël geweigerd of zijn hun aanvragen voor visumvernieuwing afgewezen door Israëls Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bij BZU zijn vijftien verzoeken om visumvernieuwingen van buitenlandse paspoorthouders afgewezen of aanzienlijk vertraagd, volgens hetzelfde persbericht, en een paar professoren zijn al gedwongen het land te verlaten. Deze omvatten een lid van de afdeling Engels en literatuur, en een professor in de Europese geschiedenis aan het Ibrahim Abu Lughod Instituut voor Internationale Studies.

PA Onderwijsminister Sabri Saidam vertelde donderdag op een persconferentie dat meer dan de helft van de “academici van Palestijnse afkomst die buitenlandse paspoorten bezitten en die werken aan Palestijnse universiteiten in de bezette gebieden” de voorbije twee jaren Israëlisch visum werden geweigerd of uitgesteld werden.

In maart 2017 heeft de Knesset een wet aangenomen die het verstrekken van inreisvisa of vergunningen om in Israël te blijven, verbiedt aan buitenlandse burgers die een boycot van Israël eisen. De wet werd aangenomen door 46 parlementsleden met 28 die tegen de wet stemden.

Het wijzigde de vorige wet, die een automatisch visum verleende aan buitenlanders, maar de minister van Binnenlandse Zaken ontzegde de toegang van een persoon die opriep tot een boycot van Israël. Het verbod gebeurt sindsdien automatisch, maar de minister van Binnenlandse Zaken heeft de autoriteit en de discretie om de toegang toe te staan ​​van een persoon wiens toegang verboden is door de nieuwe versie.

Anti-BDS Zwarte Lijst
De Israëlische regering publiceerde in januari 2018 de anti-BDS (anti-Israël Boycot, Divest & Sanctions) zwarte lijst die werd opgesteld door het Ministerie van Strategische Zaken. Degenen die lid zijn van een van de 20 organisaties op de zwarte lijst, worden vanaf maart 2018 de toegang verboden tot het grondgebied van de Joodse staat.

Minister van Strategische Zaken Gilad Erdan zei hierover: “De boycotorganisaties moeten weten dat de staat Israël tegen hen zal optreden en hen niet zal toestaan ​​om onze burgers schade te berokkenen. Geen enkele natie zou toegang hebben verleend tot critici die het land zouden schaden.” Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri, wiens ministerie de ban moet implementeren zei: “Deze mensen proberen onze gastvrijheid uit te buiten om tegen Israël te handelen en het land te schande te maken. Ik zal hiertegen met alle middelen optreden.”

Naast hoge functionarissen van de op de zwarte lijst geplaatste organisaties en belangrijke activisten, zullen burgemeesters en gevestigde figuren die boycotten tegen Israël leiden of promoten, ook de toegang tot de Joodse staat worden ontzegd. Activisten die aankomen namens een van de groepen op de zwarte lijst, of als onderdeel van een delegatie gesponsord door, of geïnitieerd of gepromoot door een van de op de zwarte lijst geplaatste organisaties, zullen ook de toegang worden ontzegd.

De lijst:

Europa:

 • Association France Palestine Solidarité [klik]
 • BDS France – Boycott Désinvestissement Sanctions [klik]
 • BDS Italia – Boicotta Israele [klik]
 • European Coordination of Committees and Associations for Palestine [klik]
 • Friends of Al-Aqsa – UK [klik]
 • Ireland Palestine Solidarity Campaign [klik]
 • Norgeׂׂ Palestinakomitee – Noorwegen [klik]
 • Palestinagrupperna i Sverige – Zweden [klik]
 • Palestine Solidarity Campaign [klik]
 • War on Want (G-B) [klik]
 • BDS Kampagne – Boykott, Desinvestitionen und Sanktionen [klik]

Noord-Amerika:

 • American Friends Service Committee [klik]
 • American Muslims for Palestine [klik]
 • Code Pink – Woman for Peace [klik]
 • Jewish Voice for Peace [klik]
 • National Students for Justice in Palestine [klik]
 • US Campaign for Palestinian Rights [klik]

Andere groepen:

 • BDS Chile – Boicot, Desinversión y Sanciones [klik]
 • BDS South Africa [klik]
 • BDS National Committee – BNC [klik]

Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “PA Protesting Israeli Refusal to Renew Visas for Hostile Foreign Academics” van 13 juli 2018 en een artikelIsraeli Government Publishes Full Anti-BDS Blacklist” van Hana Levi Julian van 7 januari 2018 op de site van The Jewish Press

4 gedachtes over “PA protesteert tegen Israëlische boycot van buitenlandse pro-BDS docenten aan Bir Zeit Unief

 1. In Israël is de bescherming van de bevolking duidelijk en terecht een zeer hoge prioriteit. In tegenstelling tot Europa waar de hippiecommunisten die aan de macht zijn ons alles door ons strot stampen ook al betekend het onze ondergang.

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.