Iran bezweert in Syrië te blijven zolang president Assad dat toelaat

Een topassistent van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei zei vrijdag dat Iran zijn ‘militaire adviseurs’ uit Syrië en Irak alleen zou terugtrekken als hun regeringen dat wilden. Israël heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het een permanente Iraanse aanwezigheid in Syrië niet zou tolereren.

In de afgelopen maanden zijn de spanningen geëscaleerd tussen Iran en Israël na berichten dat Iran basissen aan het bouwen was aan zijn grens en een sjiitische strijdmacht oprichtte die voet aan de grond zou zetten op de Golanhoogtes. Volgens berichten in de buitenlandse media heeft Israël meerdere malen Iraanse stellingen in Syrië gebombardeerd, waaronder dronebesturingsposities en wapenleveranties.

In mei, nadat Iran een salvo aan raketten naar de Israëlische kant van de Golanhoogtes had afgevuurd, voerde Israël een enorme vergeldingsactie uit tegen Iraanse doelwitten in Syrië, in wat de eerste directe confrontatie tussen de twee vijanden was.

“De aanwezigheid van Iran en Rusland in Syrië blijft het land beschermen tegen terroristische groeperingen en de agressie van Amerika”, zei de Iraanse diplomaat Ali Akbar Velayati op vrijdag. “We zullen onmiddellijk vertrekken als de Iraakse en Syrische regeringen het willen, niet vanwege de druk van Israël en Amerika”, vertelde hij aan journalisten in Moskou.

Iran en Rusland hebben de Syrische president Bashar Assad ondersteund tijdens de zeven jaar durende burgeroorlog in het land. Israël heeft herhaaldelijk geprobeerd om via de Russische president Vladimir Poetin invloed uit te oefenen op Iran, waarbij premier Benjamin Netanyahu herhaaldelijk naar Moskou vloog om de dreiging te bespreken die de islamitische republiek in de regio vormt.

Netanyahu, die op woensdag een ontmoeting had met Poetin in het Kremlin, vertelde hem naar verluidt dat Israël niet van plan is het regime van Assad in Syrië te bedreigen en vroeg Moskou om te werken aan de verwijdering van Iraanse troepen uit het land. De premier zei dat de samenwerking tussen Israël en Rusland “een centrale component was in het voorkomen van een vuurzee en verslechtering van deze en andere situaties.”

Velayati, die tijdens het bezoek van Netanyahu in Moskou was, zei in de Teheran Times dat “niemand maalt” omtrent Netanyahu’s “ongefundeerde en onlogische opmerkingen”. “Hij [Netanyahu] is een rondreizende persoon die elke dag naar ergens in de wereld reist”, zei Velayati. “Daarom heeft zijn aanwezigheid of afwezigheid in Rusland geen effect op onze strategische missie,” voegde hij eraan toe.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran vows to stay in Syria as long as Assad allows it” van vrijdag 13 juli 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelKremlin says Iran’s presence in Syria a top issue at Trump-Putin meeting” van zaterdag 14 juli 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Iran bezweert in Syrië te blijven zolang president Assad dat toelaat

  1. daar kan Israel natuurlijk weinig aan doen dat is een feit, maar als ze blijven met een groot leger en te rest dan zijn ze eigenlijk een bezettingsleger, ik denk nog altijd dat Syrie een soeverein land is of niet?

    Like

Reacties zijn gesloten.