EU eist dat Israël de grensovergang Kerem Shalom naar Gaza heropent

De Europese Unie haalde op vrijdag scherp uit naar Israël voor het afsluiten van de grensovergang van Kerem Shalom  naar Gaza voor niet-humanitaire zaken en eiste dat Israël de beslissing zou terugdraaien.

Op maandag 9 juli hebben premier Binyamin Netanyahu en minister van defensie Avigdor Liberman aangekondigd dat de grenspost van Kerem Shalom tijdelijk zal worden afgesloten. Het besluit werd genomen in reactie op de aanhoudende brandstichtingen die door de Gazaanse terroristen worden gepleegd door vliegers en ballonnen met brandbommen vanuit Gaza naar Israëlisch grondgebied te sturen, evenals andere pogingen tot terreuraanvallen.

“Het Israëlische besluit om de doorlaatpost Kerem Shalom te sluiten, met uitzondering van humanitaire voorzieningen, en de visserijzone voor de Palestijnen te beperken, dreigt de toch al nijpende economische situatie in Gaza verder te verergeren,” zei op vrijdag een woordvoerder van de Europese Unie. “De EU verwacht dat Israël deze beslissingen terugdraait”, voegde het eraan toe.

De verklaring luidde ook: “Hamas en andere actoren in Gaza moeten ophouden en zich onthouden van gewelddadige acties en provocaties tegen Israël, inclusief het lanceren van brandbommen en ballonnen met het doel om eigendommen en bezittingen van Israël te beschadigen. De Europese Unie treedt en ondersteunt de huidige inspanningen van de VN en andere partners om de spanningen te verminderen, de intra-Palestijnse verzoening te handhaven en de humanitaire en economische situatie in Gaza te verbeteren. Dit moet nu de focus van alle kanten zijn,” besloot het.

Op dinsdag uitte de afgevaardigde van het Midden-Oosten van de VN zijn bezorgdheid over het besluit van Israël om de Kerem Shalom-grenspost te sluiten en drong er bij Israël op aan de beslissing om te keren. “Humanitaire hulp is geen vervanging voor commercie en handel. Ik dring er bij de autoriteiten op aan om deze beslissing ongedaan te maken,” zei de gezant Nickolay Mladenov.

Tegelijkertijd zei hij ook: “Hamas en andere Palestijnse facties in Gaza zouden ook hun deel moeten doen door kalm te blijven, te stoppen met brandstichtingen en andere provocaties te voorkomen.” Hamas heeft gereageerd op de sluiting door de invoer van groenten en fruit uit Israël te verbieden en treft daarmee in wezen de inwoners van Gaza. Maar daarover reppen de VN en de EU met geen woord.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “EU demands Israel reopen crossing to Gaza” van zaterdag 14 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

Gerelateerd op deze blog:

♦ Israël sluit grenspost Kerem Shalom met Gaza behalve voor humanitaire hulp van 10 juli 2018 [lezen]

♦ Hamas kondigt boycot af jegens Israël: geen groenten en fruit meer voor Gazaanse bevolking van 11 juli 2018 [lezen]

♦ IDF dwarsboomt Palestijnse poging om Israël’s legale zeeblokkade van Gaza te doorbreken [lezen]

♦ Export van goederen uit Gaza naar Israël sinds 2014 meer dan vertienvoudigd van 3 juli 2018 [lezen]

2 gedachtes over “EU eist dat Israël de grensovergang Kerem Shalom naar Gaza heropent

 1. Europa heeft helemaal niets te eisen.

  Ze snappen blijkbaar nog stééds niet dat Israel een zelfstandige natie is die doet wat ze moet doen om haar burgers te beschermen en privé velden verbranden over de grens hoort daar niet bij.

  Brussel zou beter eerst zorgen voor een gekozen president die zelfstandig van trapjes kan aflopen bij NATO beëenkomsten voordat ze Israel vertellen wat ze wel/niet kan doen.

  “Palestijnen” uit Gaza staan niet op de hoogste plaats op Israel’s welzijns lijst………..trouwens ook niet op die van de EU, daar is de liefde ook zéér selectief.

  Anders hadden onze vrienden uit Brussel allang werk gemaakt van het catastrophale gedrag in Libanon & Jordanie t.o. “palestijnen” die ze laten wegrotten in vieze kampen.

  Like

 2. Shapira heeft wederom gelijk :: oekazes & dictaten uit Brussel zijn ongepast !!
  op dronkemansraad zit niemand verlegen !! kunnen die “heren” niet beter eigen stoepje vegen ??

  Like

Reacties zijn gesloten.