De nalatenschap van de Zionistische visionair, Zeev Jabotinsky

In de afgelopen eeuw heeft het Zionisme visionairs gecreëerd die erin slaagden de boodschap van een terugkeer naar het Joodse vaderland over te brengen.

Theodor Herzl, de vader van het moderne Zionisme en oprichter van de Wereld Zionistische Organisatie, waar ik trots op ben vandaag verbonden te zijn, was een van de ontelbare mensen die onvermoeibaar werkten om het Joodse volk te verenigen met het doel om de Joodse Staat te vestigen.

Soms voelde het alsof elke beslissing die genomen werd door de officiële zionistische beweging, werd goedgekeurd door iedereen die in het Zionisme geloofde. Er was echter één leider van de Zionistische beweging die opkwam voor wat hij geloofde, zelfs als hij niet populair was. Hij kwam op voor zijn overtuigingen en werd niet meegesleept in wat toen ‘trendy’ was.

Met waardigheid en respect kon hij kritiek leveren op het falende leiderschap van die tijd, terwijl hij hen waarschuwde voor de gevolgen van het opgeven van delen van het land Israël. Hij was een krachtige en enthousiaste jonge man die Theodor Herzl bewonderde en besloot in zijn voetsporen te treden door zijn leven te wijden aan de heroprichting en restauratie van de Joodse staat. Deze jongeman was Ze’ev Jabotinsky.

Jabotinsky (Odessa, 1880 – New York, 1940) streefde ernaar om de erfenis van Herzl voort te zetten en was vereerd hem als afgevaardigde op het Zionistische Congres van 1903 te hebben ontmoet. Hoewel het Jabotinsky’s eerste keer als afgevaardigde was, was het helaas het laatste Congres van Herzl, omdat hij onverwacht het volgende jaar overleed.

“Herzl maakte een enorme indruk op me,” schreef Jabotinsky, “Het is geen overdrijving … ik voelde dat ik echt voor een uitverkoren persoon stond, een profeet … en tot op de dag van vandaag lijkt het mij dat zijn stem nog steeds in mijn oren klinkt toen hij voor ons allemaal zwoer ‘Als ik de O Jeruzalem zou vergeten.’ Ik geloofde zijn eed, iedereen geloofde hem … “

Net als Herzl leed Jabotinsky in die tijd aan publieke spot maar werd later overladen meer eerbetuigingen. Het Zionistische leiderschap noemde hem een ​​extremist. Maar vandaag, 78 jaar na zijn dood, verschijnen zijn ideeën en leringen in schoolboeken, in de literatuur, in toneelstukken en in het reguliere politieke discours.

Vandaag, 121 jaar geleden sinds het Eerste Zionistische Congres in augustus 1897 in Basel plaatsvond (plaatje hierboven) en 70 jaar na de onafhankelijkheid van Israël, blikken we trots terug op de verbazingwekkende prestaties van ons land.

Veel van deze prestaties werden bereikt door mensen die op de een of andere manier geïnspireerd waren door Jabotinsky. Als hoofd van de Betar-jeugdbeweging, de Unie van Zionistische Revisionisten (HaTzohar)  en mede-stichter van het Joodse Legioen (1915-1918), heeft Jabotinsky in de loop van de jaren vele leiders beïnvloed.

Veel ideeën waarover hij in de jaren twintig en dertig schreef, zijn nu in vervulling gegaan, zoals het concept van individuele en nationale trots, duidelijk in zijn zin: “ieder individu is een koning.” De herleving van de Hebreeuwse taal, sociale rechtvaardigheid, democratisch waarden en zelfrespect waarnaar Jabotinsky heeft op aangedrongen, zijn nu terug te vinden in onze moderne Israëlische samenleving.

In 1923 werd het artikel ‘Iron Wall’ van Jabotinsky gepubliceerd, waarin het belang van kracht en afschrikking werd benadrukt om de rechten van de Joden in hun land te vervullen. Degenen die willen voorkomen dat het Joodse volk soevereiniteit bereikt in hun thuisland, schreef hij, moeten begrijpen dat het even zinloos is als het confronteren van een muur van ijzer.

Wanneer ophitsting tot en een ontkenning van ons bestaansrecht deel uitmaakt van het dagelijks leven, is het verbazingwekkend om de woorden van Jabotinsky te lezen en te zien hoe toepasselijk ze nog steeds zijn. Hij had gelijk toen hij pleitte voor een beleid van ‘geen compromis’ met betrekking tot het Land van Israël, terwijl het toch de democratische rechten en vrijheid van aanbidding voor alle religies behield.

Jabotinsky beschouwde jeugdeducatie als een belangrijk onderdeel van het succes van de Joodse staat. Via de Betar-jeugdbeweging, die vandaag nog steeds actief is, promootte hij fundamentele vaardigheden, onderwijs en leiderschapstraining voor de volgende generatie. In het 78ste jaar na zijn overlijden zal Jabotinsky een gewaardeerde figuur blijven in het Israëlische publiek. Een nieuwe generatie promoot alijah, Hebreeuwse taal, Joodse trots en hightech-innovaties.

Sinds mijn kindertijd heb ik de officiële ceremonie bijgewoond ter nagedachtenis aan de schrijver, dichter, soldaat en leider Ze’ev Jabotinsky. Ik ben elk jaar verbaasd over het toenemende aantal deelnemers aan zijn herdenking. Veteranen die samen met de jonge generatie in de Irgun dienden die hem nooit hebben ontmoet, maar zijn erfenis waarderen en koesteren.

Ze’ev Jabotinsky was en blijft een van de belangrijkste leiders in de Zionistische wereld en zijn geschriften en filosofie zullen ons nog vele jaren blijven inspireren.

door Yaakov Hagoel


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Hagoel “Zeev Jabotinsky’s Zionist legacy” van 13 juli 2018 en een artikel van Eric Ruskin “Jabotinsky and Israeli victory” van 12 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “De nalatenschap van de Zionistische visionair, Zeev Jabotinsky

  1. Het is God dat zijn uitverkoren volk terug aan het verzamelen is, en daar heeft te christelijke theologie geen antwoord op , leuk toch ?

    Like

Reacties zijn gesloten.