Minister Liberman bekritiseert Europese hypocrisie als het om het Israël en Iran gaat

Plaatje hierboven: Ashdod, Israël, 15 juli 2014. Italiaans minister van BuZa Federica Mogherini krijgt van Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman een rondleiding in het met Hamasraketten zwaar belegerde Ashdod. Sinds 1 november 2014 wordt het buitenlandbeleid van de Europese Unie geleid door Mogherini, een boegbeeld van de Italiaanse centrum-linkse Democratische Partij (Partito Democratico, PD) [beeldbron]

Minister van Defensie Avigdor Liberman bekritiseerde op woensdag 11 juli de Europese landen omwille van hun hypocriete houding als het over Israël gaat. De selectiviteit van Europa als het om de mensenrechten gaat ergert Israël uitermate, en terecht. Minister Liberman twitterde gisteren:

“Europese landen laten niet na in te grijpen in om het even welke interne kwestie in Israël, inclusief de veiligheid van onze grenzen, maar ze hebben er geen probleem mee om geld te geven aan het Ayatollah-regime dat een 18-jarig meisje in de gevangenis stopt omdat ze zonder hoofddoek danste. Als ze een beetje eerlijker en een beetje minder hypocriet waren, zouden ze het contact hebben verbroken tot het moorddadige regime van Khamenei en Co is vervangen.”

Zijn opmerkingen verwijzen naar het geval van de 18-jarige Iraanse turnster Maedeh Hojabri, die deze week door Iraanse autoriteiten werd gedetineerd nadat ze dansvideo’s plaatste op Instagram waarin ze werd gezien zonder de verplichte islamitische hoofddoek.

Hojabri had naar verluidt ongeveer 300 video’s op haar account geplaatst, waarvan er veel haar liet zien in zowel Iraanse als westerse stijlen. Ze legde uit dat het doel van deze video’s was om meer volgers op sociale media aan te trekken. De Iraanse politie heeft gezegd dat ze van plan zijn soortgelijke accounts op Instagram te sluiten en de rechterlijke macht overweegt de toegang tot de site te blokkeren, aldus het rapport.

Maedeh Hojabri werd gearresteerd omdat ze thuis danste

Iran is berucht vanwege de beperkingen die het oplegt aan de vrijheid van meningsuiting. Het land blokkeert de toegang tot talloze websites, waaronder Facebook en Twitter, om te voorkomen dat Iranezen de inhoud doorbladeren die het immoreel acht, of als ondermijning van het regime.

Libermans tweet komt ook op het ogenblik dat de Europese landen en Iran blijven discussiëren over manieren om de nucleaire deal van 2015 te behouden nadat de Verenigde Staten zich daar in mei j.l. hebben terugtrokken.

Europese ondertekenaars van de deal proberen het akkoord te redden, wat volgens hen cruciaal is om een ​​Iraans nucleair wapen te voorkomen. Teheran heeft geëist dat Europa met een economisch pakket komt om de gevolgen van de terugtrekking van de VS te compenseren, maar tot dusverre is gebleken dat de voorstellen van Europa niet bevredigend zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Liberman criticizes European hypocrisy” van 12 juli 2018 en een artikelIran detains teenager over Instagram dance videos” van 9 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelMaedeh Hojabri, Iran Teen Arrested for Dancing, Sparks Movement” van 12 juli 2018 op de site van Newsmax

3 gedachtes over “Minister Liberman bekritiseert Europese hypocrisie als het om het Israël en Iran gaat

  1. Daar mevr. Mogherini door niemand democratisch is verkozen kan zij hoogstens voor zichzelf spreken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.