Palestijnen ontzet over Saoedi-Arabische gebalanceerde Nakba-documentaire

Palestijnse activisten hebben een documentaire van het Saoedi-Arabische televisie kanaal ‘Al Arabiya‘ als Zionistische propaganda bestempeld. De reden voor dit was de uitzending van de documentaire film “The Nakba” – aka de vlucht van de Arabieren uit Israël na de afkondiging van de onafhankelijkheid van de Joodse natiestaat.

Vertaling van een fragment uit de Saoedi-Arabische documentaire: “Israël was geboren en de droom werd werkelijkheid. Arabische naburige legers vielen Palestina binnen. Na minder dan drie jaren bevrijd te zijn van de concentratiekampen, voelden Joden dat zij vochten om overleving.”

Dit is een tekst die niet werd geschreven door het Israëlische Ynet News maar door een TV-kanaal genaamd ‘Al Arabiyah’. Het kanaal had besloten om twee programma’s te wijden aan de Nakba van 1948. Eén vertelde vanuit het perspectief van het leven van de Palestina-Arabieren, de tweede – vanuit het oogpunt van de Joodse Yishuv.

‘Al Arabiya’ meldde dat het probleem zonder ideologische oogkleppen moet worden aangepakt. “De medewerkers van ‘al-Arabya’ Express negeren professionele standaarden en steunen de onterechte bezetting in de film omtrent de oprichting van de Zionistische entiteit. Dit negeert alle historische feitene,” leest de verklaring van het Palestijnse Centrum van de Weerstand tegen Normalisatie (met Israël).

Het Centrum noemde de uitzending van de docu “een schandalig en rampzalig stuk journalisme”. Volgens de verklaring was het doel van deze interpretatie van de geschiedenis, de normalisering te bewerkstelligen tussen de Zionisten en de Arabische wereld, op de website van The New Arab.

Volgens andere sites stelde in de documentaire de Israëlische visie de Palestijnen voor “als criminelen en degenen die aanvankelijk de Israëliërs aanvielen. Het heeft Hamas ook beschreven als een ‘terreurorganisatie’ om te trachten proberen het land te verdedigen en verdedigde het de ‘Hagana’ als een Joodse paramilitaire organisatie.

De waarheid over de vluchtelingen, met Danny Ayalon


Bronnen:

♦ naar een artikelThe Palestinians are outraged: ‘Al Arabya’ reported on ‘Nakba’ from the point of view of Israel” van 10 juli 2018 op de site van The Koz Times

♦ naar een artikel van EoZ “Palestinians freak out over balanced Nakba documentary” van 11 juli 2018 op de site van Elder of Ziyon

♦naar een artikelSaudi Documentary on Nakba Portrays Palestinians as Criminals” van 10 juli 2018 op de site van Albawaba (The Loop)

Een gedachte over “Palestijnen ontzet over Saoedi-Arabische gebalanceerde Nakba-documentaire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.