Syrische schoolboeken onder Assad prediken jihad, haat jegens Joden, Israël en de VS

Plaatje hierboven: Turkije, 9 november 2015. Kinderen van Syrische vluchtelingen krijgen schoolonderwijs in Turkije [beeldbron: World Bulletin]

Een nieuw rapport dat Syrische schoolboeken analyseert, vond veel verwijzingen van haat tegen andere naties, en met name van Israël. De studie van meer dan 50 kinderboeken in het door Assad gecontroleerde regime vond passages die de jihad (heilige oorlog) predikten tot twaalfde klassers en riepen zichzelf uit als een nationale leider van de Palestijnse zaak.

“Het Syrische curriculum omvat goede elementen – vooral secularisme, multicultureel erfgoed, gelijkheid voor vrouwen en aanmoediging van onafhankelijk denken en dialoog”, zei mede-auteur Eldad Pardo. “Haat is echter overal in het curriculum aanwezig als het gaat om radicaal pan-Arabisch nationalisme, dat de uitroeiing van Israël beschouwt als een ideologische steunpilaar.”

De grootste uitgeroepen vijand van Syrië is Israël, dat in geen van de schoolboeken met naam wordt genoemd en enkel als “de Zionistische entiteit” wordt genoemd. Het Israëlisch grondgebied wordt aangeduid als ‘Palestina’ of ‘bezet Palestina’ en wordt opgenomen in de afbeelding van Syrië als deel van het grotere “Arabische Thuisland”.

Het rapport, eerder deze week uitgegeven door het Instituut voor Monitoring van Vrede en Culturele Tolerantie in Schooleducatie (IMPACT-se) – een onderzoeksinstituut dat schoolboeken analyseert in relatie tot UNESCO-gedefinieerde standaarden – is het eerste die het curriculum analyseert onder Assad’s regime. Geweld en martelaarschap zijn gerechtvaardigd in kinderboeken en aangemoedigd als onderdeel van de strijd en het verzet tegen de door Israël “bezette” Golanhoogten.

“’De retoriek blijft onveranderd: Israël is een terroristische staat en daarom zijn alle middelen legitiem in de oorlog ertegen, inclusief terreur en zelfmoordaanslagen. Zelfs als het land vecht tegen leven en dood voor de kinderen van de natie, blijft het vijandschap tegen Israël een kernprincipe van het Syrische curriculum”, zei CEO Marcus Sheff van IMPACT-se.

Het curriculum blijft vijandig tegenover Israël en het Westen in het algemeen, met een negatieve houding tegenover kolonialisme en imperialisme. In de leerboeken wordt het Jodendom gepresenteerd met stereotypen en vooroordelen, zoals de Joodse karikatuur van Shylock uit Shakespeare’s toneelstuk The Merchant of Venice. De boeken stellen dat “verraad en bedrog een onderdeel zijn van de attributen van de Jood” en geven de “Zionistische entiteit” de schuld geven voor de controle van mondiale media en religieus en etnisch racisme. De Holocaust wordt niet genoemd.

Afgezien hiervan wordt religieuze tolerantie als algemeen principe gepropageerd, hoewel slechts één vorm van door de overheid gecharterde soennitische islam wordt gepropageerd – andere religies dan het christendom worden genegeerd. Ondanks de burgeroorlog die zeven jaar in Syrië heeft geduurd, wordt de oorlog grotendeels genegeerd in de 50 leerboeken uit het curriculum van 2017-2018 dat in de studie werd onderzocht.

“’Terwijl de kinderen van Syrië met eigen ogen zien dat de burgeroorlog om hen heen woedt, wordt elke verklaring van de oorlog genegeerd in hun schoolboeken,” zei Sheff. Landen die de Syrische regering steunen worden in een positief daglicht gesteld, met name Rusland, Iran, Libanon en Egypte, evenals de islamitische militante terreurgroep Hezbollah.

De boeken toonden een verhoogde affiniteit voor Rusland en de Russische cultuur; meer en meer Syrische studenten nemen Russisch als een tweede taal. Volgens het rapport nemen meer dan 10.000 studenten op 100 scholen hieraan deel.

Een groot deel van het Syrische onderwijscurriculum is gebaseerd op het idee van seculier pan-Arabisme, een eenmaking van Arabische naties met de nadruk op Syrische onafhankelijkheid. Maar zelfs als Iran naast het Syrische regime vecht, wordt het nog steeds gezien als een concurrent en een obstakel voor een gedeeld Arabisch thuisland.

De Verenigde Staten worden gepresenteerd als de opponent van Rusland en als een egoïstisch, kolonialistisch volk dat zich mengt in Arabische landen “als een middel om hun controle over de wereld uit te breiden, liegend om hun daden te rechtvaardigen.”

De Syrische ideologie verwerpt de status-quo en erkent de grenzen in het gebied niet als iets meer dan kunstmatigs door het Europese kolonialisme geconstrueerd, met de hoop op een groter “Arabisch Vaderland” met Syrië, Jordanië, Israël, de Palestijnse Autoriteit en Libanon als onderdeel van “Groter Syrië”.

Onder Assad zet Syrië zich in voor seculier nationalisme en baseert het de nationale identiteit op de strijd om de Arabische wereld te verenigen. Op basis van hun analyse van het curriculum in deze boeken ontdekten Pardo en collega-IMPACT-se-onderzoeker Maya Jacobi dat het Syrische leerplan, ondanks enkele redelijke kwaliteiten, niet voldoet aan de normen van UNESCO inzake vrede en tolerantie.

“De Syrische tragedie is het bewijs dat de dichotome keuzes die het curriculum biedt aan studenten – dat van liefde, progressief denken en een geest van vrijwilligers in tegenstelling tot haat en een oorlogszuchtige houding tegenover de Ander – alleen maar kunnen bijdragen aan het tumult dat het moderne Syrië is”, zei Pardo.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eliana Schreiber “Syrian school books under Assad preach jihad, hatred of Israel, US” van 11 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Syrische schoolboeken onder Assad prediken jihad, haat jegens Joden, Israël en de VS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.