IDF dwarsboomt Palestijnse poging om Israël’s legale zeeblokkade van Gaza te doorbreken

Dinsdag stopte de IDF een Palestijnse boot die probeerde de zeeblokkade van Israël te doorbreken, wat een limiet van zes zeemijlen langs de kust van Gaza creëert, waarbuiten geen Palestijnse boten mogen varen. De poging van dinsdag markeert de tweede poging in de afgelopen twee maanden om de blokkade te doorbreken.

Egypte handhaaft ook een blokkade met inbegrip van een zeeblokkade, die de Verenigde Naties en andere internationale instanties legaal hebben verklaard. Dit in tegenstelling tot de Israëlische blokkade en zeeblokkade die om de haverklap als illegaal wordt beschouwd én veroordeeld. Nochthans gebeurt dit om dezelfde redenen als Egypte, met name de terreur buiten de deur houden en wapenhandel overzee te verhinderen.

Het leger arresteerde 8 van de 10 passagiers van het schip, waaronder personen die betrokken waren bij de gewelddadige rellen die door Hamas worden georganiseerd aan de grens met Gaza, onder de vlag van de ‘Mars van terugkeer’. De boot was kennelijk op weg naar Cyprus, maar het ontbrak aan de nodige uitrusting om de bestemming te bereiken, wat aangeeft dat het ware doel van de missie misschien wel was om media-aandacht te trekken als onderdeel van de propagandastrategie van de Palestijnen.

“Het schip werd zonder incidenten in beslag genomen”, kondigde de IDF aan in een volgende verklaring. Volgens het Israëlische leger is de zeeblokkade ‘een noodzakelijke en wettelijke veiligheidsmaatregel “om haar Israëlische burgers te beschermen tegen” terreur en smokkelwapens. “Dit is de tweede keer in twee maanden dat de Hamas-terreurgroep probeerde om een provocatie op zee veroorzaken door gebruik te maken van gewonde en gehandicapte mensen en door inwoners van Gaza te betalen om deel te nemen aan dit soort activiteiten” verklaarde het Israëlische leger.

De terreurorganisatie Hamas is de laatste tijd onder vuur komen te liggen door enorme hoeveelheden humanitaire hulp af te stoten om terreinstunnels te bouwen en raketten af ​​te vuren op de Israëlische burgerbevolking. Wapensmokkel blijft ook een primaire activiteit van de terreurgroep.

Israël’s zeeblokkade
Naast de sluiting van Kerem Shalom werd ervoor gekozen om de uitbreiding van de visserijzone rond Gaza gedurende het hele seizoen niet voort te zetten. De visserijzone is meestal zes zeemijlen breed, maar werd drie maanden geleden tijdelijk uitgebreid tot negen zeemijlen. De IDF verduidelijkte dat de tijdsperiode voor de uitgebreide visserijzone op maandag eindigt en niet wordt verlengd.

Visserijzone voor Gaza per 9 juli 2018:
beperkt tot 6 zeemijl (ca. 11,1 kilometers)

In een verklaring zei de IDF: “De staat Israël streeft en handelt op vele manieren naar verbetering van de humanitaire realiteit in de Gazastrook. In het licht van de situatie waarin de terreurorganisatie Hamas de inwoners van Gaza echter uitbuit en brandstichting en explosieve ballonnen en vliegers oplaat richting de gemeenschappen die grenzen aan de Gazastrook, heeft Israël besloten deze maatregelen te nemen. De huidige situatie staat de inwoners van Zuid-Israël niet toe om hun dagelijkse routine te behouden.”


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF thwarts Palestinian attempt to breach Gaza naval blockade” van 10 juli 2018 en een artikelGaza ‘reverse flotilla’ attempts to breach Israeli sovereignty” van 29 mei 2018 op de site van World Israel News (WIN)

2 gedachtes over “IDF dwarsboomt Palestijnse poging om Israël’s legale zeeblokkade van Gaza te doorbreken

  1. Correct Willy. De Islam zal niet eerder stoppen met haat; tot dat zij door
    JaH Shuah ha Massiach zijn uitgeschakeld; dan wel hun knie hebben gebogen!
    IK ben-Redder-Gezalfde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.