Hamas kondigt boycot af jegens Israël: geen groenten en fruit meer voor Gazaanse bevolking

IDF woordvoerder brigade-generaal Ronen Manelis zei op dinsdag dat de IDF beter dan ooit voorbereid is op om het even welk incident aan de zuidelijke grens en pleit tegelijk voor meer terughoudendheid, afschrikking doet de rest wel. Zou het?

Intussen halen de Verenigde Naties uit naar Israël omdat het de grensovergang in Kerem Shalom heeft afgesloten en de invoer van producten bemoeilijkt, en dat terwijl Hamas een boycot afkondigt jegens Israël op de invoer van groenten en fruit uit Israël! Misschien kunnen we de VN en Hamas eerst met elkaar laten praten vooraleer ze met scherp naar Israël te schieten?

Terughoudendheid
Brigade-generaal Ronen Manelis gaf een interview weg aan Radio Darom. en zei darin onder meer:

“Vanuit een langetermijnperspectief zorgde Operation Protective Edge voor een aanzienlijke rust. Sinds het einde van de operatie opereerde het IDF tegen de Hamas-tunnels met grote prestaties en voltooide het een 15 kilometer lange constructie van de barrière langs de grens met Gaza.

Bovendien heeft de IDF haar paraatheid op een ongekende manier ten opzichte van Gaza verbeterd. We zijn op het toppunt van paraatheid, maar willen geen oorlog. Als we onze mogelijkheden moeten activeren, zullen we ze activeren.

Hamas begrijpt de kracht en mogelijkheden van de IDF. Ik denk dat Hamas erg afgeschrikt is en we zien de hulpmiddelen die het gebruikt (in de vorm van brandgevaarlijke vliegers en ballonnen). Wat we willen is de veiligheid en rust herstellen voor de inwoners van de gemeenschappen rondom Gaza. We investeren en werken alleen hierop.

Het besluit om de [Kerem Shalom] -terminal te sluiten, maakt deel uit van een reeks hulpmiddelen die we hebben zodat Hamas begrijpt dat de manier waarop het koos om vliegers en ballonnen te lanceren [de verkeerde manier is]. We hebben weer een brede mand met tools om ons gevoel van veiligheid te herstellen en we zullen er alles aan doen om dat mogelijk te maken.”

VN weer boos op Israël
De speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, uitte dinsdag zijn bezorgdheid over het besluit van Israël om de grensovergang van Kerem Shalom naar Gaza te sluiten.

‘Ik maak me zorgen over de gevolgen van het besluit van Israël om de import en export tijdelijk op te schorten, met uitzondering van basale humanitaire hulp via de Kerem Shalom-oversteek,” zei hij in een verklaring. “Humanitaire hulp is geen vervanging voor handel en handel. Ik dring er bij de autoriteiten op aan om deze beslissing ongedaan te maken,” vervolgde Mladenov.

Hamas boycot Israël
Hamas heeft inmiddels de kooplieden van Gaza op dinsdag laten weten dat het de fruitimport uit Israël vanaf woensdag naar Gaza zal boycotten, als tegenmaatregel voor de sluiting van Kerem Shalom, aldus een bericht van Kan News.

Met deze boycot tracht Hamas economische schade aan Israëlische boeren aan te richten die groenten en fruit naar Gaza exporteren. Gemiddeld bereiken normaal 30 tot 40 truckladingen met fruit dagelijks de Strook via Kerem Shalom, volgens Kan News. Hamas meent dat door het uithongeren van haar eigen bevolking het Israël wel op de knieën zal krijgen.

Netanyahu kondigde op maandag de sluiting van Kerem Shalom aan en benadrukte dat Israël “vanaf vandaag Hamas met een hardere hand zal behandelen”. De sluiting is niet van toepassing op humanitaire hulp, inclusief voedsel en medicijnen, die op individuele basis wordt goedgekeurd door Kamil Abu Rokon, de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT).

Het besluit komt in reactie op de aanhoudende brandstichtingen die door Gazaanse terroristenworden gepleegd met brandbommen bevestigd aan vliegers en ballonnen, die vanuit Gaza het Israëlische grondgebied worden binnengevlogen, evenals andere pogingen tot terreuraanvallen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Hamas bans fruit imports from Israel” en een artikel “‘Hamas in Gaza is deterred – we will restore quiet’” en een artikelUN envoy concerned over Kerem Shalom closure” van 11 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Hamas kondigt boycot af jegens Israël: geen groenten en fruit meer voor Gazaanse bevolking

  1. Hamas verbrand en Israel plant.

    Vanaf vandaag is in Israel de actie Adam & Adama (mens & aarde) gestart, waar duizenden schoolkinderen & anderen hun vakantie gebruiken om de verbrande aarde van de door Hamas verbrande Negev weer vruchtbaar te maken.

    Dus als Hamas zijn bevolking wil tegenhouden fruit & groente te eten……lekker laten doen.

    Met dit soort mensen is sowieso geen toekomst op te bouwen…..netzomin als met hun VN verdedigers als Nicolay Mladenov of zijn voorgangers, die allemaal een boel praatjes hebben, Israel van alles en nog wat beschuldigen en intussen zelf niets voor mekaar krijgen….behalve een vette bankrekening.

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.