Archeologen hebben de toegangspoort tot de bijbelse stad Zer blootgelegd

Archeologen hebben de toegangspoort tot de bijbelse stad Zer blootgelegd tijdens opgravingen die de afgelopen twee weken plaatsvonden op de Golan-hoogvlakte, zei de woordvoerder van de Regionale Raad van Golan op zondag 8 juli 2018.

In de afgelopen dagen, en na een jaar van reces, leidde een groep van 20 archeologen van over de hele wereld, samen met de directeur van het Bethsaida Project, Dr. Rami Arav, en onder auspiciën van het Hebreeuwse Union College, Jeruzalem, nieuwe opgravingen in twee verschillende gebieden van Bethsaida.

Het oude vissersdorp Zer, ook bekend als Bethsaida, wordt meerdere malen genoemd in het Nieuwe Testament als het dorp waar Jezus leefde, die vooral bekendheid kreeg omwille van de fabel (christenen noemen het een ‘mirakel’) toen Jezus met slechts vijf broden en twee vissen wel 5000 mensen voedde. Die fabel werd voor de christenen een van zijn bekendste ‘wonderen’.

Archeologen zeiden dat de grootte, rijkdom en indrukwekkende vestingwerken aangeven dat Zer een grote stad was. “Er zijn niet veel poorten in dit land uit deze periode. Bethsaida was de naam van de stad tijdens de Tweede Tempelperiode, maar tijdens de Eerste Tempelperiode was het de stad Zer,” zei Arav.

Verwijzend naar het NT, meer bepaald Jozua 19:35-39 die als volgt luidt: “De vaste steden nu zijn: Ziddim, Zer en Hammath, Rakkath en Kinnereth. En Adama, en Rama, en Hazor, en Kedes, en Edrei, en En-Hazor, en Jiron, en Migdal-El, Horem en Beth-Anath, en Beth-Semes; negentien steden en haar dorpen.” 

Dr. Rami Arav begon met het uitvoeren van opgravingen van et-Tell in opdracht van de Universiteit van Nebraska bijna 30 jaar geleden. Bij deze opgravingen identificeerde hij de oude stad Bethsaida en na zijn opgravingen en ontdekkingen bezochten massa’s christelijke pelgrims de site vanwege het grote belang ervan voor het christendom.

In de loop der jaren hebben graafmachines in Bethsaida veel overblijfselen uit verschillende periodes ontdekt. De opgravingen worden uitgevoerd in het gebied rondom het Jordaans Park ten noordoosten van het Meer van Galilea.

Avi Lieberman, directeur van het Jordaans Park waarin Bethsaida is gevestigd, zei: “Het personeel van het Jordaans Park en het Golan-toerisme is blij voor de tienduizenden bezoekers die dagelijks het park bezoeken. Het prachtige park is ook een indrukwekkende archeologische vindplaats. Ik verbaasde me elke keer door de komst van duizenden evangelische bezoekers naar Bethsaida. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwste ontdekkingen meer bezoekers naar het park zullen brengen van over de hele wereld en van Israël.”

Een andere vondst van de afgelopen twee weken werd ontdekt onder de grond van wat blijkbaar een Romeinse tempel is die gebouwd werd door de zoon van Herodes, Philip, die hij opdroeg aan Julia, de dochter van de Romeinse keizer Augustus.

Daar vonden archeologen munten, kralen, kannen en huissleutels evenals een schild dat toebehoorde aan een Romeinse soldaat. De belangrijkste vondst was een munt uit 35 v.Chr., die in Acre werd geslagen ter gelegenheid van de komst van Cleopatra en Marcus Antonius. Er werden in totaal 12 stuks van dergelijke munten gevonden.

Door de jaren heen hebben verschillende vondsten in het gebied golven gemaakt in de wereld van de archeologie. Enkele jaren geleden werd een gouden muntstuk met het portret van de Romeinse keizer Antoninus Pius, die regeerde van 138 tot 161 v.Chr., ontdekt door een opgraver die met Arav werkte.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tamara Zieve “Archeologists uncover gate to biblical city of Zer” van 8 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Stoyan Zaimov “Archaeologists Discover Entrance Gate to Biblical City of Zer, Where Jesus Fed Thousands in Miracle” van 9 juli 2018 op de site van The Christian Post

7 gedachtes over “Archeologen hebben de toegangspoort tot de bijbelse stad Zer blootgelegd

 1. Overigens lijkt het me niet onmogelijk om met vijf broden de magen van 5000 mensen te vullen. Misschien klopt het verhaal van het NT wel.

  Ik herinner me het verhaal van de muiterij op de Bounty op 28 april 1789. Enkele dagen na de muiterij werd de kapitein van het schip Willliam Bligh met 18 loyalisten van boord gezet en in een kleine bark overgelaten aan zijn lot.

  Tussen 2 mei en 14 juni 1789 zal dat bootje zowat 6500 km afleggen op een voedselvoorraad van hooguit een week. Alleen door strikte rantsoering is dat Bligh gelukt om met al zijn mannen levend het vaste land te bereiken.

  bounty

  Like

 2. @brabosh vast gestudeerd ….blablabla…….? quote “Overigens lijkt het me niet onmogelijk om met vijf broden de magen van 5000 mensen te vullen. Misschien klopt het verhaal van het NT wel. ”

  en ze hielden hoeveel manden over?

  alles is mogelijk toch in de bijbel….? wordt wakker gij die slaapt…

  Like

  1. En gelijk heb je Willy! Ik lees in de krant dat gelovigen langer leven. Wie ben ik om je tegen te spreken!

   Uit Metro, 20 juni 2018: “Religie doet je langer leven

   religieuze-mensen-leven-langer/

   “Religieuze mensen leven gemiddeld vier jaar langer dan zij die niet geloven. Dat heeft een Amerikaans onderzoek uitgewezen. “Gelovigen hebben minder stress en blijven weg van slechte gewoontes”, klinkt het.

   Onderzoekers van de Ohio University bestudeerden meer dan 1.500 overlijdensberichten in de krant. Daarin staat onder andere welke godsdienst de overledene beleed, welke hobby’s hij uitoefende en hoe gezond hij was. Uit de analyse blijkt dat gelovigen gemiddeld vier jaar langer leefden.”

   Kortom: als ik 120 jaar wordt, zal jij er 124 worden! 🙂

   Like

  2. Sorry Willy, maar als militante atheïst heb ik enkel waardering en respect voor het origineel, met name het Jodendom. Al de rest is fake news. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.