PA woest op V.S. omdat het Gaza’s problemen wil oplossen zonder Mahmoud Abbas

Plaatje hierboven: Betlehem, Judea, 23 mei 2017. President Donald Trump wordt verwelkomd door de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in zijn presidentieel paleis te Bethlehem [beeldbron: Mussa Issa Qawasma/AFP]

De Palestijnse Autoriteit is woedend over de intentie van het Witte Huis om een ​​regionaal vredesplan door te zetten, ongeacht de bezwaren van P.A. president Mahmoud Abbas, vertelde de Ramallah-bron aan Israël Hayom op zondag. Het plan van de Verenigde Staten zal gericht zijn op het oplossen van de humanitaire crisis in de Gazastrook voorafgaand aan de aanpak van de andere hoofdkwesties in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

‘Met Abbas als het kan, zonder als het moet’
Abbas verklaarde dat hij niet met de Verenigde Staten in gesprek zou gaan over vredesbesprekingen nadat Trump Jeruzalem vorig jaar als hoofdstad van Israël had erkend en vervolgens de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem had verplaatst. De Palestijnse leider handhaaft zijn pereceptie van Trump’s pro-Israël vooroordeel en diskwalificeerde Amerika van het optreden als een onpartijdige vredesmakelaar tussen Israël en de Palestijnen.

De gematigde Arabische leiders van Saoedi-Arabië, Jordanië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben gezegd dat gezien de positie van Abbas, ze geen andere keuze zien dan om Abbas links te laten liggen en hebben besloten om Washington’s beslissing te steunen om het vredesplan rechtstreeks te presenteren aan de Palestijnse bevolking. Volgens Arabische diplomaten die bekend zijn met de details van het plan, bevat de Amerikaanse regeling een langdurig staakt-het-vuren-akkoord tussen Israël en de in Gaza gebaseerde terroristische groeperingen.

Zodra de overeenkomst tot staakt-het-vuren duurzaam is, zullen een aantal economische programma’s worden uitgevoerd om de situatie in Gaza, waar de werkloosheid bijna 50 procent is, te verbeteren. Deze projecten, evenals een reeks infrastructurele rehabilitatieplannen, inclusief de bouw van een speciale Palestijnse haven in Cyprus, zullen worden gesponsord door de internationale gemeenschap.

De gematigde Arabische landen hebben er bij Abbas op aangedrongen om met de Amerikanen in zee te gaan en te zeggen dat hij anders zijn regering irrelevant zou kunnen maken, maar het mocht niet baten. “Washington en Tel Aviv hebben besloten Abu Mazen te treffen [Abbas] en hem te delegitimeren in de ogen van zijn eigen volk. Dit is niets minder dan een staatsgreep,” vertelde een hoge Ramallah-functionaris aan Israel Hayom.

Een verklaring van de woordvoerder van de Amerikaanse National Security Council zei: “De VS willen de bevolking van Gaza helpen en werken liever met de P.A. om de situatie daar te helpen oplossen. We blijven overleggen met belangrijke partners en bondgenoten over de beste manier om dat doel te bereiken. Niettemin kunnen we de P.A. niet toestaan. om onze pogingen te stoppen om de Palestijnen in Gaza te helpen, of om de problemen in Gaza te vergroten, en we houden hun acties nauwlettend in het oog.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lilach Shoval e.a. “PA outraged as White House says it will push Gaza-centric Mideast peace plan‎” van 9 juli 2018 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “PA woest op V.S. omdat het Gaza’s problemen wil oplossen zonder Mahmoud Abbas

  1. Al geef je een aap een gouden ring ; het is en blijft een lelijkding !( joost van den vondel)

    bij IEDER vredesplan blijven Pakkestijnen dwarsliggen ; al sinds 1948 !!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.