Israël zet Palestijns televisiestation Al Quds TV (Hamas) op zwarte lijst terreurorganisaties

Plaatje hierboven: screenshot van Al Quds TV (logo bovenaan rechts). Hamas’ journaliste Linda Shalash brengt verslag uit op 23 juni 2017 over haar ‘gevaarlijk’ werk in ‘Palestina’ [beeldbron: Mondoweiss]

Minister van Defensie Avigdor Liberman noemde het al-Quds-televisienetwerk officieel een terroristische organisatie, zei zijn bureau op maandag en beschuldigde het in Libanon gevestigde mediaproduct als zijnde een arm van Hamas.

Al-Quds TV is een Palestijns satellietkanaal die sinds 11 november 2008 uitzendt via de Arabische satellieten Nilesat en Arabsat en is dus overal in de wereld te bekijken. Het station is het tweede satelliet-tv-kanaal van Hamas, na Al-Aqsa TV. Het heeft een licentie in Londen, met kantoren in de Gazastrook (Gaza), in Judea & Samaria (Hebron), Beiroet (Libanon) en Damascus (Syrië).

De TV zender staat erg kritisch tegenover de Palestijnse Autoriteit en de ‘Zionistische bezetter’ en voert een uitgesproken traditionele islamitische agenda uit. “Volgens de up-to-date, betrouwbare, gecrosscheckte en diverse intelligentie is het al-Quds-station een propaganda-vleugel van Hamas, een centraal platform voor het verspreiden van de berichten van de terroristische organisatie,” zei het kantoor van de minister van Defensie in een verklaring.

Het idee om het mediaproduct te verklaren tot een terroristische organisatie, werd voorgesteld door de Shin Bet veiligheidsdienst en de afdeling van het Ministerie van Defensie voor de strijd tegen terroristen met economische instrumenten, aldus het kantoor van Liberman. Gelijktijdig met met manoeuvre werden journalisten en cameramannen vanuit het in Israël gevestigde kanaal, evenals medewerkers van een lokaal productiebedrijf dat met het samennetwerk werkt, maandag door de politie ondervraagd en verteld om de operaties te staken, volgens de krant Haaretz.

De benaming voor terrorisme werd door Hamas veroordeeld als een daad van ‘terreur’. “De beslissing over het al-Quds-kanaal is een nieuwe stap in de terreur die aansluit bij de andere gewelddadige beslissingen die Israël tegen het Palestijnse volk heeft genomené, zei een woordvoerder van de groep, volgens de krant Haaretz.

In een verklaring beschuldigde het kanaal Israël ervan de vrijheid van meningsuiting in te perken en riep de Palestijnse Autoriteit op Jeruzalem onder druk te zetten om het manoeuvre ongedaan te maken. Het zei dat het zou blijven werken om “de misdaden van de bezetting aan het licht te brengen.”

Een aantal Arabisch-Israëlische wetgevers veroordeelden ook de zwarte lijst. “Er is hier een sterk verraad aan de vrijheid van meningsuiting. De minister van Defensie wil waarschijnlijk dat de media de bezetting verheerlijken en zijn wandaden niet ontmaskeren,” zei Ahmad Tibi, een parlementslid van de Joint Arab List partij in de Knesset. Deze Israëlisch-Arabische partij is een alliantie van Hadash, Balad, the Islamic Movement, de  United Arab List en Ta’al en heeft 13 zetels op de 120 in de Knesset.

Yousef Jabareen, een ander parlementslid van de Joint List partij, zei dat de sluiting van Al Quds TV: “de voortzetting is van een stille kruistocht door de extreem-rechtse regering om de vrijheid van meningsuiting te vertrappelen. Veel mensen in de Arabische gemeenschap en Arabische parlementsleden geven vaak interviews aan het kanaal en wat we zeggen op het Knesset-podium, zeggen we daar ook. Het kanaal legt de misdaden van de bezetting en het lijden van het Palestijnse volk bloot.”

Het Israëlische leger heeft de afgelopen jaren een aantal televisie- en radiostations in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) gesloten vanwege ophitsing en banden met terreurgroepen. Israëlische leiders hebben zich herhaaldelijk uitgesproken over de dreiging van ophitsing in de Palestijnse media, terwijl Palestijnse televisieprogramma’s worden aangehaald in Shin Bet-verhoren van terroristen als inspiratiebronnen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross en Alexander Fulbright “Israel puts Palestinian TV station on terror blacklist” van 9 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Jack Khoury “Israel Bans Hamas-affiliated Palestinian TV Channel” van 9 juli 2018 op de site van Haaretz

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Hamas-Linked Al Quds TV Declared a Terror Organization” van 9 juli 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelIsraeli army raids Palestinian TV station office in West Bank” van 14 juli 2017 op de site van The Committee to Protect Journalists

2 gedachtes over “Israël zet Palestijns televisiestation Al Quds TV (Hamas) op zwarte lijst terreurorganisaties

 1. Geen vrijheid van meningsuiting meer voor media terroristen.

  CNN/BBC/NOS/VRT/Al Jajeera & vrienden….wees gewaarschuwd.

  Voor eerlijke berichtgeving blijft Israel open.

  De ‘influencers mogen een andere baan gaan zoeken.

  Kritiek mag, leugens verspreiden voor eigen agenda niet.

  Like

 2. Er is geen objektieve berichtgeving meer het is gebaseerd op leugens en fake nieuws, journalistiek is niet meer de waarheid achterhalen, maar de waarheid verduisteren in verkeerde berichtgeving !!

  Like

Reacties zijn gesloten.