Israël sluit grenspost Kerem Shalom met Gaza behalve voor humanitaire hulp

De Israëlische premier Binyamin Netanyahu en minister van Defensie Avigdor Liberman (Yisrael Beytenu) hebben maandag de suggestie aanvaard van stafchef Gadi Eizenkot van IDF om de grensovergang Kerem Shalom (voor goederen) tussen Gaza en Israël te sluiten. Netanyahu kondigde de sluiting van Kerem Shalom aan en benadrukte dat Israël vanaf vandaag “Hamas met een hardere hand zal behandelen”.

De sluiting is niet van toepassing op humanitaire hulp, inclusief voedsel en medicijnen, die op individuele basis wordt goedgekeurd door Kamil Abu Rokon, de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT). Het besluit komt in reactie op de aanhoudende brandstichtingen die door Gazaanse terroristen worden gepleegd met brandbommen bevestigd aan vliegers en ballonnen, die vanuit Gaza het Israëlische grondgebied worden binnengevlogen, evenals andere pogingen tot terreuraanvallen.

Naast de sluiting van Kerem Shalom is ervoor gekozen om de uitbreiding van de visserijzone rond Gaza gedurende het hele seizoen niet voort te zetten. De visserijzone is meestal zes zeemijlen breed, maar werd drie maanden geleden tijdelijk uitgebreid tot negen zeemijlen. De IDF verduidelijkte dat de tijdsperiode voor de uitgebreide visserijzone op maandag eindigt en niet wordt verlengd.

Visserijzone voor Gaza per 9 juli 2018:
beperkt tot 6 zeemijl (ca. 11,1 kilometers)

In een verklaring zei de IDF: “De staat Israël streeft en handelt op vele manieren naar verbetering van de humanitaire realiteit in de Gazastrook. In het licht van de situatie waarin de terreurorganisatie Hamas de inwoners van Gaza echter uitbuit en brandstichting en explosieve ballonnen en vliegers oplaat richting de gemeenschappen die grenzen aan de Gazastrook, heeft Israël besloten deze maatregelen te nemen. De huidige situatie staat de inwoners van Zuid-Israël niet toe om hun dagelijkse routine te behouden.”

“Mochten deze ernstige omstandigheden voortduren, zullen de Israëlische maatregelen blijven bestaan ​​en zelfs intensiveren. De terreurorganisatie Hamas is verantwoordelijk voor de activiteiten in de Gazastrook en de gevolgen daarvan. De Hamas-terreurorganisatie is degene die de inwoners van de Gazastrook in een afgrond sleurt, en de IDF zal blijven opereren als nodig is om de veiligheidsbehoeften van de staat Israël te beschermen.”

Hamas’ reactie
Fawzi Barhoum, een woordvoerder van de terreurgroep Hamas, heeft maandag een verklaring uitgegeven waarin staat “Benjamin Netanyahu’s goedkeuring van aanvullende maatregelen die aan de Gazastrook zijn opgelegd om het beleg verder te verkrappen en de invoer van goederen in de reeds verlamde kustenclave te voorkomen is een nieuw misdrijf tegen de mensheid toegevoegd aan het verslag van de Israëlische bezetting tegen het Palestijnse volk.”

De Hamas-verklaring klaagde erover dat “de regionale en internationale stilte over de belegering van de Gazastrook voor meer dan twaalf jaar de bezetting door Israël heeft aangemoedigd om zijn criminele acties voort te zetten met een duidelijke schending van mensenrechten en internationaal recht.”

“Daarom roept Hamas de internationale gemeenschap op om onmiddellijk op te treden om deze misdaad en de ernstige gevolgen ervan te voorkomen, het beleg van Gaza te beëindigen en de misdaden van de bezetting en zijn schendingen van de burgerbevolking van de Strook te stoppen en alle consequenties van dit willekeurige beleid te dragen.”

Waarmee Hamas in feite bedoelt dat Israël de hond die in zijn hand bijt niet mag slaan …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ido Ben Porat “Israel closes Gaza border crossing” van 9 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israel Closes Gaza Crossing But Allows Humanitarian Aid to Continue” van 9 juli 2018 en een artikel van David Israel “Hamas: Closing Kerem Shalom Crossing a ‘Crime Against Humanity’” van 10 juli 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Israël sluit grenspost Kerem Shalom met Gaza behalve voor humanitaire hulp

  1. Ze moeten wel, ook terroristen maken er ook gebruik van , zolang humanitaire hulp maar kan, maar dan echte humanitaire hulp!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.