Moslims zijn de snelstgroeiende religieuze groep ter wereld, ook in Israël

Op de 70ste verjaardag van de moderne staat Israël, wonen er bijna 8,8 miljoen mensen in het land. Van deze 8,8 miljoen is 75 procent (6,6 miljoen) Joods en 21 procent (1,8 miljoen) Arabisch. De Arabische bevolking is grotendeels islamitisch; een klein deel is christelijk. De overige 4 procent van de bevolking (400.000) wordt gevormd door niet-Arabische christenen. Ook Armeniërs, die officieel erkenning hebben gekregen als aparte bevolkingsgroep, vallen onder deze laatste categorie.

Het Joodse thuisland van Israël wordt gezien als het meest religieuze land in de wereld, volgens gegevens van de 2018 Best Countries-ranglijst, een karakterisering van 80 landen op basis van een onderzoek onder meer dan 21.000 wereldburgers. De grondwet in Israël beschrijft het land als een Joodse staat en “beschermt de vrijheid van geweten, geloof, religie en eredienst, ongeacht de religieuze overtuiging van een persoon”, volgens het International Religious Freedom Report van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor 2016.

Saoedi-Arabië en Iran rangschikken respectievelijk nr. 2 en nr. 3 in termen van waargenomen religiositeit. Saoedi-Arabië heeft een theocratische monarchie met een rechtssysteem gebaseerd op de islamitische sharia en de islam is de officiële staatsreligie van Iran. Uit gegevens blijkt dat de islam zich verspreidt en zit op het juiste spoor om het christendom als ’s werelds grootste religie te overstijgen. Hoewel verwacht wordt dat de wereldbevolking in de komende decennia met 32 ​​procent zal groeien, zal het aantal moslims naar verwachting met 70 procent toenemen, van 1,8 miljard in 2015 naar bijna 3 miljard in 2060, volgens een rapport van het Pew Research Center 2017.

In de volgende halve eeuw of zo kan de lange regering van het christendom als ’s werelds grootste religie tot een einde komen, volgens een zojuist gepubliceerd rapport dat voortbouwt op de oorspronkelijke bevolkingsgroeiprojecties van Pew Research Center voor religieuze groepen. Inderdaad, moslims zullen tussen 2015 en 2060 meer dan tweemaal zo snel groeien als de totale wereldbevolking en zullen in de tweede helft van deze eeuw christenen waarschijnlijk overtreffen als ’s werelds grootste religieuze groep.

Hoewel de wereldbevolking de komende decennia naar verwachting met 32% zal groeien, zal het aantal moslims naar verwachting met 70% toenemen – van 1,8 miljard in 2015 tot bijna 3 miljard in 2060. In 2015 maakten moslims 24,1% uit van de mondiale gemeenschap. Vijfenveertig jaar later wordt van hen verwacht dat ze meer dan drie op de tien mensen van de wereld uitmaken (31,1%).

De huidige wereldbevolking van 7,6 miljard zal naar verwachting 8,6 miljard bereiken in 2030, 9,8 miljard in 2050 en 11,2 miljard in 2100, volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties dat in juni 2017 werd gepubliceerd. Met een jaarlijkse groei van ongeveer 83 miljoen en indien verwacht mag worden dat deze aanwas van de wereldbevolking zich zal doorzetten en de opwaartse trend in bevolkingsomvang zal aanhouden, zelfs als de vruchtbaarheidsniveaus zullen blijven dalen.

Als we de hieronder geciteerde groeicijfers (Joden +15% en moslims +70%) projecteren op de Joodse staat zou de globale Joodse bevolking van ca. 15 miljoen Joden vandaag, tegen 2060 stijgen tot 17,25 miljoen. In Israël zouden er tegen 2060 ca. 7,59 miljoen Joden wonen en 4,86 miljoen Arabische moslims leven. Iets om over na te denken.

De belangrijkste redenen voor de groei van de islam hebben uiteindelijk betrekking op eenvoudige demografische gegevens. Om te beginnen hebben moslims meer kinderen dan leden van de zeven andere grote religieuze groepen die in het onderzoek zijn geanalyseerd. Moslimvrouwen hebben gemiddeld 2,9 kinderen, aanzienlijk meer dan de eerstvolgende groep (christenen op 2,6) en het gemiddelde van alle niet-moslims (2,2). In alle grote regio’s waar sprake is van een aanzienlijke moslimbevolking, overtreft de vruchtbaarheid van moslims de vruchtbaarheid van niet-moslims.

De groei van de moslimbevolking wordt ook geholpen door het feit dat moslims de jongste mediane leeftijd hebben (24 jaar in 2015) van alle grote religieuze groepen, meer dan zeven jaar jonger dan de mediane leeftijd van niet-moslims (32 jaar). Een groter deel van de moslims zal binnenkort op het punt in hun leven zijn dat mensen kinderen beginnen te krijgen. Dit, in combinatie met hoge vruchtbaarheidscijfers, zal de groei van de moslimbevolking versnellen.

Meer dan een derde van de moslims is geconcentreerd in Afrika en het Midden-Oosten, regio’s waarvan wordt verwacht dat ze de grootste bevolkingstoename hebben. Maar zelfs binnen deze snelgroeiende regio’s – evenals anderen – wordt verwacht dat moslims sneller zullen groeien dan leden van andere groepen. Moslims in Afrika bezuiden de Sahara zijn gemiddeld genomen jonger en hebben een hogere vruchtbaarheid dan de totale bevolking van de regio. Van moslims wordt zelfs verwacht dat ze groeien als een percentage van elke regio behalve Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waar relatief weinig moslims wonen.

Dezelfde dynamiek geldt in veel landen waar moslims naast andere religieuze groepen in grote aantallen leven. Het aantal moslims in India groeit bijvoorbeeld sneller dan de Hindu-bevolking van het land, en zal naar verwachting stijgen van 14,9% van de Indiase bevolking in 2015 tot 19,4% (of 333 miljoen mensen) in 2060. En hoewel er vergelijkbare aantallen waren van moslims en christenen in Nigeria vanaf 2015, hebben moslims daar een hogere vruchtbaarheid en zullen naar verwachting in 2060 uitgroeien tot een massieve meerderheid van de Nigeriaanse bevolking (60,5%).

Ondertussen zal de religieuze omschakeling – die naar verwachting de groei van christenen met naar schatting 72 miljoen tussen 2015 en 2060 zal belemmeren – naar verwachting geen negatieve netto-impact hebben op de groei van de moslimbevolking.

Moslimbevolking in Europa in 2016. De geciteerde percentages zullen tegen 2060 met 70% zijn toegenomen [beeldbron: PEW]


♦ naar een artikel van Michael Lipka en Conrad Hackett “Why Muslims are the world’s fastest-growing religious group” van 6 april 2017 en een artikel van Conrad Hackett “5 facts about the Muslim population in Europe” van 29 november 2017 op de site van Pew Research Center (PRC)

♦ naar een artikel van Megan Trimble “The Most Religious Countries, Ranked by Perception” van 8 mei 2018 op de site van US News and World Report

♦ naar een artikel van Yoni Kempinski “How many Jews are there in the world?” van 17 december 2016 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelWorld Population Prospects: The 2017 Revision” van 21 juni 2017 op de site van de Verenigde Naties

5 gedachtes over “Moslims zijn de snelstgroeiende religieuze groep ter wereld, ook in Israël

 1. G-D zelf heeft geen religie : heeft hij niet nodig !! binnenkort bij iedere bushalte in Belgie verplicht om aan uw tapijtje te snuiven !! Niet Kosjer ? Niet op de bus !!

  Like

 2. “””Het Kalifaat zal worden verspreid via de baarmoeder”””.

  Dat hadden ze goed gezien.

  Jammer dat onze Westerse wijsneuzen dit nog stééds weigeren te begrijpen en het nog stééds hebben over tolerantie & integratie.

  Tolerantie & Integratie? Inderdaad!

  Van onze westerse normen & waarden naar die van de Islam.

  Like

Reacties zijn gesloten.