Oostelijke Middellandse Zee gebied is 100 miljoen jaar ‘jonger’ dan werd aangenomen

Het oostelijke Middellandse-Zeegebied is 100 miljoen jaar jonger dan we dachten en is ‘slechts’ 150 miljoen jaar oud, volgens een nieuwe studieAge and structure of the Levant basin, Eastern Mediterranean‘ die werd gepubliceerd in de prestigieuze Earth Science Review door Dr. Amit Segev van de Geological Survey, Prof. Eytan Sass van de Hebreeuwse Universiteit en Dr. Uri Schattner van de Leon Charney School of Marine Sciences aan de Universiteit van Haifa.

Het onderzoek werd twee weken geleden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de British Geological Society, die zich toespitste op de mediterrane gasvoorraden en die vertegenwoordigers van grote energiebedrijven omvatte. De ouderdom van de Middellandse Zee is een belangrijk onderdeel van de gas- en olie-exploratiemodellen en daarom is de bewering dat deze 100 miljoen jaar jonger is, de basisaannames van deskundigen in het veld.

Het fundamentele artikel over de ouderdom van de Middellandse Zee werd 20 jaar geleden geschreven en op basis van de gegevens die toen beschikbaar waren, bleek uit die studie dat het gebied ongeveer 250 miljoen jaar geleden werd gecreëerd. De ontdekking van de gasreservoirs een decennium geleden heeft geleid tot een uitbarsting van boringen in het oostelijke Middellandse-Zeegebied, waarbij elke boring gepaard ging met nieuwe gegevens.

Dus toen Dr. Segev, Prof Sass en Dr. Schattner aan hun onderzoek begonnen, hadden ze honderden nieuwe gegevensitems met betrekking tot de sedimenten, het niveau van magnetisme, de materiaaldichtheid en de geologische structuur van de ondergrond – in het kustgebied en de diepzee.

Hun analyse van de nieuwe en oude gegevens samen onthulden dat de Middellandse Zee ‘slechts’ 150 miljoen jaar geleden werd gecreëerd. De onderzoekers legden uit dat het in dit stadium onmogelijk is om te weten of hun nieuwe bevindingen de kansen op het vinden van extra energiereserves vergroten of verkleinen, maar het is duidelijk dat ze alle basisaannames waarmee energiebedrijven vandaag werken volledig veranderen.

Bijvoorbeeld, hoe jonger de Middellandse Zee, hoe minder tijd aardgas heeft kunnen ontsnappen uit de reservoirs en hoe groter de kans dat er meer gas is. Aan de andere kant plaatst het nieuwe tijdperk van de onderzoekers zijn formatie dichter bij de tijd van enorme vulkaanuitbarstingen in de regio zo’n 150 miljoen jaar geleden, en dus lijkt het erop dat de ondergrondse reservoirgebieden in die tijd erg warm waren.

Opwarming zou het gas hebben aangemoedigd om uit de reservoirs te ontsnappen, dus de kans op het vinden van grote reservoirs neemt af. Bovenal zijn de bevindingen erg belangrijk om de kansen te berekenen om oliereserves in diepere lagen te ontdekken, aangezien olie een meer begeerlijke grondstof is dan gas.

Als onderdeel van de nieuwe studie hebben de onderzoekers een andere ontdekking gedaan, die meer politiek van aard is. Volgens het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (UNCLOS), waarin de rechten en verantwoordelijkheden van landen met betrekking tot het beheer van natuurlijke rijkdommen van de zee worden gedefinieerd, worden de 12 mijl aan de kust beschouwd als deel van het grondgebied van elke staat, terwijl de volgende 200 mijl worden beschouwd als het exclusieve economische gebied van dezelfde staat, waardoor elke ontdekking van een energiereservoir binnen dat gebied zijn eigendom is.

Omdat het Middellandse-Zeebekken zo klein en druk is, heeft geen enkel land een zeer groot deel en wordt de zee in plakjes gesneden die bij elk land horen. UNCLOS stelt dat alle bovenstaande metingen beginnen bij de overgangszone tussen de aardkorst en de zeekorst – een kuststrook waarvan tot nu toe is aangetoond dat deze zich slechts enkele tientallen kilometers van de kust uitstrekt.

Uit de nieuwe studie bleek tevens dat deze oversteekplaats voor de staat Israël honderden kilometers uit de kust ligt, tussen Egypte en Cyprus. Dit zou een positief effect kunnen hebben op het vermogen van Israël om zijn offshore-hulpbronnen te exploiteren.

Bepaalde religies verwerpen de gangbare evolutietheoriën over de aarde en spreken omtrent de ouderdom van de aarde, de planeten en het heelal niet in termen van miljarden of miljoenen jaren maar slechts over enkele duizenden jaren. Met inbegrip van het bestaan van dinosaurussen die zowat 65 miljoen jaar geleden uitstierven. Andere (creationisten) doen er nog een flinke schep zout bovenop en beweren dat de mens dinosaurussen gebruikte als last- en huisdieren. “Effe mijn Tyrannosaurus Rex uitlaten, schat. Ik ben zo terug!” 😉

Een Joodse rebel aan het begin van een lange carrière …


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNi.Media “Congrats, Mediterranean, You’re 100 Million Years Younger than We Thought” van zondag 8 juli 2018 op de site van The Jewish Press

5 gedachtes over “Oostelijke Middellandse Zee gebied is 100 miljoen jaar ‘jonger’ dan werd aangenomen

 1. Ieder een stukje van de taart……maar dat geldt niet voor Turkije die alles claimt voor de kust van Cyprus. Turkije heeft dus niets te claimen volgens de vastgelegde richtlijnen voor gas of olie winning voor eigen kust.

  Like

 2. Inderdaad, Jezus stond en staat voor vrede, zijn vrederijk is komende, te foto is Jezus belachelijk maken, spijtig voor deze website !!!

  Like

 3. Het plaatje onderaan is misselijk. Als er iemand was die het geweld verafschuwde was het de jood Jezus van Nazareth.
  Laat dit soort “humor ” dus voortaan achterwege.

  Like

 4. De evolutietheorie is en blijft een theorie over het ontstaan van de aarde, ik maak er mij niet druk om , de waarheid komt altijd aan het licht !!

  Like

 5. Ter Informatie : Libanon/Hezbollah heeft een paar jaar geleden al het Leviathan gasveld voor de kust van Haifa opgeeist als Islamitisch Erfgoed !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.