Ultra-Orthodoxe Joodse soldaten in de IDF hebben het niet onder de markt

Een nieuw appartement werd vorige week ingewijd voor alleenstaande Haredi [*] soldaten in Jeruzalem, slechts enkele dagen nadat de Knesset een controversiële wet had aangenomen die ultraorthodoxe mannen in het Israëlische leger zou oproepen.

Het nieuwe, pas gerenoveerde appartement in de wijk Kiryat Moshe is een van een netwerk van woningen, beheerd door Nahal Haredi Organization (Nahal Haredi), dat acht Haredi-soldaten een plek biedt om thuis te komen tijdens hun militaire dienst. Er zijn zo’n 3.000 Ultra-orthodoxe en Haredi-soldaten in de IDF en velen worden gemeden en verstoten door hun families en gemeenschappen omdat ze dienen in het leger.

De ceremonie werd bijgewoond door onderminister Michael Oren, gemeenteraadslid van Jeruzalem en kandidaat-burgemeester Moshe Leon, vertegenwoordigers van het Ministerie van Defensie, filantroop David Hager, rabbijnen van de organisatie Nahal Haredi en oprichter van de Nahal Haredi Brigade-generaal (op rust) Yehudah Duvdevani.

“Veel jonge Haredi-mannen die dienst nemen in het leger zijn niet langer welkom in hun huizen. Soms erkent de IDF deze soldaten niet officieel als ‘alleenstaande soldaten’ omdat ze fysiek een gezin hebben in Israël en misschien zelfs een beetje contact houden, ook al is de enige communicatie een zeldzaam telefoongesprek tussen de soldaat en zijn ouders. Deze jongeren hebben een plek nodig om naar huis te bellen tijdens het leger,” zei rabbijn Tzvi Klebanow, president van de Nahal Haredi-organisatie.

“Telkens wanneer er een nieuwe recrutering is, zijn er tientallen Haredi-soldaten die om verschillende redenen niet naar huis kunnen en ze hebben een oplossing nodig. Het probleem wordt nog verergerd door de ophitsing en het geweld gericht tegen Haredi-soldaten, waardoor veel soldaten vermijden om naar huis te gaan, en met gezinnen die elk contact verbreken met hun zonen die in het leger dienen,” vervolgde Klebanow, en voegde eraan toe dat de organisatie “dolblij is om deze soldaten een warm, comfortabel huis te kunnen geven waar ze hun levensstijl en waarden van Haredi kunnen behouden.”

Hervormingen die in 2014 in de Knesset werden doorgevoerd en die gericht waren op het geleidelijk verhogen van de ultra-orthodoxe rekrutering, stuitten op heftige tegenstand van velen in die religieuze gemeenschap die van de militaire dienst waren vrijgesteld en er zijn regelmatig demonstraties tegen de recrutering geweest.

Volgens brigadier-generaal Eran Shani, hoofd van de IDF-afdeling Human Resource Planning and Management, blijft er echter een toename van Haredim die dienst nemen in de IDF. “Er is een opwaartse trend in de rekrutering van Haredi-soldaten van jaar tot jaar, terwijl er in dit dienstjaar naar verwachting 3.100 Haredi-soldaten in dienst worden genomen, nadat 2.850 werden aangeworven in het dienstjaar 2016,” zei hij in mei.

Oprichter van Nahal Haredi Brigadegeneraal (op rust) Yehuda Duvdevani sprak over het openbare debat over de zeer omstreden recruteringswet en riep alle ultra-orthodoxen op om zich aan te melden. “We willen een jongen zien die naar het leger is getrokken en naar huis terugkeren naar zijn ouders Haredi en met een roeping in de hand”, zei hij.

“Iemand die echt leert, moet doorgaan met leren! We zijn er helemaal voor! Wij waren de eersten die het helemaal aan het begin zeiden, en vandaag herhalen zelfs parlementsleden van de oppositie onze boodschap. Maar degenen die niet echt leren – en er zijn er meer dan een paar – zouden een beroep moeten doen op, een mentch moeten zijn, een gezin stichten en deel blijven uitmaken van de Haredi-sector terwijl ze zich positief integreren in de maatschappij met een beroep.”

Vice-minister Michael Oren feliciteerde Nahal Haredi Organisatie met de opmerking dat van de 7.000 alleenstaande soldaten van over de hele wereld de alleenstaande Haredim een aanzienlijk deel vormen. “Vijfentwintig procent van de militairen die in Netzach Yehuda dienen zijn alleenstaande soldaten, en het is nog moeilijker om een ​​Haredi-soldaat te zijn met alle speciale behoeften die het met zich meebrengt. Ik denk dat een plek als Nahal Haredi, die zo’n gevoeligheid, bewustzijn en zorg uitstraalt, een prachtig iets is. Dit komt met name tot uiting in dit gebouw. Als zelf een voormalig alleenstaande soldaat te zijn, had ik nooit kunnen dromen van een plek als deze.”

[*] Haredi-Jodendom ook gespeld als Charedi (in het meervoud Haredim of Charedim) is een breed spectrum van groepen binnen het orthodox judaïsme, die allemaal worden gekenmerkt door een afwijzing van de moderne seculiere cultuur. De leden ervan worden in het Engels vaak orthodox of ultra-orthodox genoemd, hoewel de term ‘ultraorthodox’ door veel van zijn aanhangers als pejoratief wordt beschouwd. Haredim beschouwen zichzelf als de meest religieus authentieke groep Joden, hoewel deze bewering wordt betwist door andere stromingen.

Plaatje hierboven: Soldaten van het Netzah Yehuda Bataljon voltooien de laatste fasen van een reis van 40 kilometer door de nacht van 16 februari 2010. De ultraorthodoxe brigade (Nahal Haredi) werd in 1999 opgericht door een groep rabbijnen in samenwerking met de Israel Defense Forces en het Israëlische ministerie van Defensie, als locatie voor jonge mannen die de nationale belangen van Eretz Yisrael willen dienen met inachtneming van de hoogste religieuze normen. Van een kleine eenheid van 30 soldaten is Nahal Haredi een IDF-bataljon van ca. 3.000 soldaten geworden [beeldbron: Abir Sultan/Flash90]


Bronnen:

♦ naar een artikelHaredi lone soldiers get new appartment in Jerusalem” van 6 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelHaredi lone soldiers receive new home in Jerusalem” van 6 juli 2018 en een artikel van Yehuda Duvdevani “Recruiting haredim – no longer a dream” van 20 maart 2017 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsraeli Cabinet approves text of Haredi army draft law” van 3 juli 2013 op de site van The World Jewish Congress (WJC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.