Alléén een complete Palestijnse militaire nederlaag kan vrede brengen in het gebied

… wat is ons doel? Ik kan in één woord antwoorden: Victorie. Overwinnen koste wat het kosten moet – Overwinning ondanks alle terreur – Overwinning, hoe lang en hoe zwaar de weg ook mag zijn, want zonder overwinning is er geen overleving.” [Winston Churchill, House of Commons, 13 mei 1940.

Zoals de lezers weten die deze kolom volgen, ben ik (met inbegrip van Brabosh.com!) een fervente aanhanger van het Israel Victory Project (IVP) – zie hierhier en hier), dat werd opgestart door het Middle East Forum en zijn voorzitter Daniel Pipes.

Het is niet realistisch om te verwachten dat de Palestijnen plotseling een ‘aha-moment’ zullen meemaken, op hun voorhoofd zullen slaan en de nutteloosheid zullen inzien van hun genocidale inspanningen ten aanzien van de Joodse natiestaat, waarna ze vrijwillig besluiten om hun nederlaag over de hele lijn af te kondigen.

Dat gaat nooit gebeuren. Israël zal dat Palestijnse débàcle zelf, zonder hulp van om het even wie of welk ander land èn op militaire wijze eigenhandig moeten afdwingen. Alléén een complete Palestijnse militaire nederlaag is realistisch. Alleen dan pas kan er een vacuüm worden gecreëerd waarin een stabiele en duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen mogelijk wordt.

Gelanceerd in de herfst van 2016, was het naar mijn mening een van de meest belangrijke intellectuele initiatieven met betrekking tot het bloedige en schijnbaar onoplosbare conflict tussen Joden en Arabieren over de controle over het Heilige Land – en dat, als het van invloed kon zijn op de Israëlische beleid, kan wel eens een broodnodige paradigmatische verschuiving in de formulering en uitvoering van dat beleid teweegbrengen.

Centraal in het Israel Victory Project (IVP) staat de lovenswaardige erkenning dat het beleid van oneindige concessies jegens de Palestijnen-Arabieren niet alleen niét heeft geleid tot het bereiken van zijn doelstelling om vrede en stabiliteit te brengen, maar de situatie juist heeft verergerd, waardoor de kansen om een einde te maken aan het conflict verder weg zijn dan ooit het geval is geweest.

Dienovereenkomstig kan vrede, echt en duurzaam, alleen worden bereikt als de Palestijnen-Arabieren erkennen dat zij gefaald hebben in hun zoektocht om de Joodse Staat te vernietigen en permanent afstand nemen van hun inspanningen om dit onrealiseerbare doel nog verder na te streven.

Om dit te laten gebeuren, stipuleert Pipes zelf dat: “Palestijnen de bittere schande van een nederlaag over zich heen moeten laten gaan, met inbegrip van alle ontbering, vernietiging en wanhoop, terwijl ze de smerige nalatenschap van Amin al-Husseini verwerpen en hun eeuw-lange fout erkennen.”

In principe is dit een standpunt waarmee ik het van harte eens ben. Inderdaad weerspiegelt het grotendeels het recept dat ik al meer dan een decennium lang bepleit “de totale futiliteit van het huidige beleid van de Israëlische regering ten aanzien van het Palestijnse geweld”.

Sinds de lancering twee jaar geleden, heeft het IVP door middel van een reeks promotionele evenementen een lovenswaardige publieke bekendheid voor het initiatief weten te verwerven, zowel in Israël als de VS.

Echter, te oordelen naar de terughoudende reacties van Israël op het aanhoudende geweld langs de grens met Gaza, lijkt de essentie van het Victory-concept weinig invloed te hebben gehad op het denken van de Israëlische beleidsmakers – en nog minder op de daaruit voortvloeiende acties.

Vandaar dat ik het IVP-team oproep om af te zien van zijn beleidsagenda’s en beleidsspecificaties te omarmen; om van het conceptuele naar het operationele over te gaan; om door te gaan van generieke verklaringen van goede wil naar het promoten van bruikbare beleidslijnen, om van actie te veranderen en in plaats daarvan te kiezen voor een richting die voortaan moet worden gevolgd.

Lees hier het volledige artikel van Martin Sherman


Bronnen:

♦ naar een artikel van Martin Sherman “Israel Victory Initiative – Quo vadis?” van 6 juli 2018 op de site van Israel Rising

2 gedachtes over “Alléén een complete Palestijnse militaire nederlaag kan vrede brengen in het gebied

  1. Filistijnen zijn na de Babylonische Wegvoering verdwenen in de historie ! Palestijnen zijn een Fictief volk !! Palestina is als Kekistan !! ter versimpeling kan men beter spreken van Joodse en Arabische bevolking !! de ene groep probeert iets leuks te doen in de woestenij en de andere groep bedrijft wereldwijde terreur !! simpel toch !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.