Palestijnen willen Abbas laten opvolgen door gevangen terroristenleider

Plaatje hierboven: De toen 43-jarige Palestijnse terroristenleider van Al Fatah Marwan Barghouti, organisator van o.a. de Eerste en de Tweede Intifada, werd in 2002 gearresteerd en zit sindsdien vijf keer levenslange gevangenisstraf uit in een Israëlische gevangenis.

Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, de ‘president’ van de Palestijnse Autoriteit, werd op donderdag opnieuw naar het ziekenhuis in Ramallah gevoerd wegens gezondheidsperikelen. De thans 82-jarige Abbas sukkelt de voorbije maanden met zijn gezondheid. Speculaties omtrent zijn opvolging volgen elkaar op sinds het begin van dit jaar.

Echter, diegenen die hopen dat de ‘gematigde’ PA-president Mahmoud Abbas wordt opgevolgd door een meer pragmatische leider die bereid is om – m.b.t. het vredesproces met Israël – concessies te doen, zouden wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Een nieuwe peiling toont aan dat Palestijnen hun voorkeur geven voor een veroordeelde terrorist om Abbas op te volgen.

Een peiling die op 4 juli j.l. werd uitgevoerd door het Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoekscentrum voor Onderzoek (PCPSR) bevond dat een meerderheid van Palestijnen in Judea & Samaria en in de Gazastrook Marwan Barghouti ondersteunen, die momenteel vijf keer levenslange straf uitzit in een Israëlische gevangenis voor aanklachten wegens moord en terreur.

Volgens de peiling steunt 30 procent van de Palestijnen de kandidatuur van de 59-jarige Marwan Barghouti. De nummer twee is de 56-jarige Hamas-leider Ismail Haniyeh met 23 procent. Eenenzestig procent van de respondenten geloofde ook dat Abbas zijn functie als PA-president moet neerleggen, terwijl 33 procent dat niet doet.

Barghouti is een beetje une cause célèbre geworden onder pro-Palestijnse activisten, omdat ze hebben opgeroepen dat hij zou vrijgelaten worden uit oe gevangenis op basis van “de voortdurende schendingen van internationale verdragen en de mensenrechten van de Palestijnen die worden gepleegd door de Israëlische staat.”

Barghouti was tot aan zijn arrestatie in 2002 de leider van de Palestijnse terregroepen Tanzim en de Al-Aqsa Martelarenbrigades, de paramilitaire arm van de politieke factie van Al Fatah, die geleid wordt door PA-president Mahmoud Abbas. Onder het bewind van Barghouti lanceerden de Al-Aqsa Martelaren Brigades verschillende terreuraanslagen tegen Israël, waaronder meerdere zelfmoordaanslagen waarbij alles samen meer dan 30 mensen om het leven kwamen.

In 2004 veroordeelde een Israëlische rechtbank Barghouti voor drie terreuraanslagen waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Barghouti verklaarde dat “vrede alleen kan worden bereikt als de Palestijnen hun eigen staat hebben.”

“De vijf mensen die zijn omgekomen bij deze aanslagen die hij heeft bevolen, komen niet meer tot leven”, zei toenmalig woordvoerder Silvan Shalom van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De weduwen en wezen krijgen hun geliefden niet terug. Maar op zijn minst is gerechtigheid gedaan.”

Waarom een meerderheid van Palestijnen in Judea & Samaria en in Gaza een veroordeelde terrorist zouden steunen om Abbas te vervangen, stemt overeen met een opiniepeiling die in 2015 werd uitgevoerd door de ADL (Anti-Defamation League) en waaruit bleek dat 93 procent van de Palestijnen de neiging toegeeft antisemitisch te zijn en 82 procent die de Holocaust ontkennen.

Wat het feit bevestigd dat wat de Palestijnen betreft, Jodenhaat en Israëlhaat in feite synoniemen zijn van elkaar, de spreekwoordelijke ‘twee kanten van dezelfde munt’ als het ware..

Barghouti2Plaatje hierboven: Terreoristenleider Marwan Barghouti (°06.06.1959) in de rechtbank op 25 januari 2012. De thans 59-jarige Barghouti wordt algemeen beschouwd als de leider van de Eerste en de Tweede ‘Al Aqsa’ Intifada en werd in 2002 gearresteerd door het IDF en aansluitend veroordeeld tot vijf maal levenslange opsluiting (ca. 425 jaar cel) waarvan hij thans 16 jaar heeft uitgezeten. [beeldbron: Reuters/Ammar]

Onder zijn leiding werden talloze Israëlische burgers vermoord, hoewel hij niet voor alle moorden werd veroordeeld. Zijn vijf maal levenslange gevangenisstraf werd uitgesproken voor vijf moorden met name van Yoela Hen (45), Eli Dahan (53), Yosef Habi (52), politieofficier sergeant-majoor Salim Barakat (33) en de Griekse monnik Georgios Tsibouktsakis aka ‘Pater Germanos’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Bandler “Poll Shows Palestinians Want Convicted Terrorist to Succeed Abbas” van 5 juli 2018 op de site van The Jewish Journal (JJ)

3 gedachtes over “Palestijnen willen Abbas laten opvolgen door gevangen terroristenleider

  1. Wanneer Abbas dood is dan volgt er een nog gevaarlijker periode met de Palestijnse terroristen.
    Gematigd of vrede kennen ze niet, er zal nog meer wraak genomen worden dmv aanslagen.

    Like

Reacties zijn gesloten.