Israël verwerpt EU-waarschuwing en wil in Samaria illegaal Arabisch dorp afbreken

Plaatje hierboven: Het illegaal gebouwde Bedoeien dorpje Khan al-Ahmar is al jaren een doorn in het oog van Israël en verhindert de uitbreiding in het strategisch gelegen kerngebied van Judea & Samaria [beeldbron: Activestills.org]

De Europeanen waarschuwen Israël tegen de vernietiging van het bedoeïenendorp Khan al-Ahmar, waar per 2018 ca. 173 Bedoeïenenbewoners, waaronder 92 kinderen, in tenten en hutten leven met de steun van de Europese Unie.

Khan al-Ahmar ligt tussen de Israëlische nederzettingen van Ma’ale Adumim en Kfar Adumim. In mei 2018 bepaalde het Israëlische Hooggerechtshof dat zijn inwoners konden worden uitgezet, volgens een sloopopdracht uit 2010 van de Coördinator voor Overheidsactiviteiten in de Gebieden (COGAT).

Drie belangrijke Europese diplomaten vertelden donderdag op Channel 10 News dat de ambassadeurs van de vijf grootste landen van de Europese Unie – Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje – een ontmoeting hadden gehad met de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur bij het kantoor van de premier, Oded Yosef, om hem te waarschuwen dat de sloop van Khan al-Ahmar zou leiden tot een streng antwoord van veel Europese landen.

Volgens de diplomaten vroegen de ambassadeurs dat Israël de sloop van het dorp heroverweegt en benadrukte dat zij zeer bezorgd waren dat de sloop zou plaatsvinden in voorbereiding van het bouwen van een nieuwe nederzetting in Gebied C, wat territoriale nabijheid in een toekomstige Palestijnse staat zou voorkomen.

Echter, Israël heeft de oproep van de EU naast zich neergelegd en kondigde aan dat de sloop zou worden voortgezet zoals gepland.

Oded Yosef sprak tijdens de bijeenkomst dat het Hooggerechtshof de sloop van het dorp had goedgekeurd en merkte op dat het dorp op de huidige locatie een gevaar vormt voor de veiligheid. Hij voegde eraan toe dat de bewoners een aantal alternatieven hadden gekregen en dat Israël zich zou blijven voorbereiden op de sloop van het dorp zoals gepland. Israël heeft een permanente buurt voorbereid voor de inwoners van Khan al-Ahmar, waar elke uitgezette familie gratis een ontwikkeld plan zal ontvangen.

Echter, het illegale Palestijnse Bedoeïenen dorp Khan Al-Ahmar ontving op het laatste moment van donderdagavond nog een kort respijt doordat het Hooggerechtshof een tijdelijk opschortingsbevel uitvaardigde net toen de IDF zich opmaakte om de sloop aan te vatten. Het Hooggerechtshof beval de staat om vóór woensdag 11 juli te antwoorden op een verzoekschrift over vermeende discriminerende bouwpraktijken, ingediend door advocaat Alaa Mahaina namens de inwoners van Khan Al-Ahmar.

De Regavim-beweging legde een verklaring af met de volgende woorden: “De hypocriete Europese landen hebben de illegale constructie geleid en gefinancierd om de Palestijnse Autoriteit te helpen de controle over het gebied van Ma’aleh Adumim te verwerven en zetten met grote onbeschaamdheid onaanvaardbare druk met de hulp van radicale linkse organisaties, terwijl het Hooggerechtshof verder wordt geëxploiteerd in een poging om de handhaving van de wet en de uitvoering van de uitspraak te vertragen.”

De kern van de strijd is niets minder dan de levensvatbare toekomst van een Palestijnse staat. Het komt erop neer op wie Area E1 zou besturen, dat zich uitstrekt langs het smalste deel van Judea en Samaria. Moet E1, dat volgens de Oslo-akkoorden deel uitmaakt van gebied C, wat in feite betekent dat het onder volledige controle van Israël staat, wordt volgebouwd met illegale Arabische constructies en in leven wordt gehouden met Europese druk, dan zou een uiteindelijke Palestijnse staat kunnen rekenen op een aangrenzend noorden naar het zuiden.

Maar als de stad Ma’ale Adumim, 6 km ten oosten van Jeruzalem met een bevolking van 40.000 mensen, toestemming zou krijgen om met oostelijk Jeruzalem te verbinden, dan zou de droom van een Palestijnse staat effectief een stille dood sterven, aangezien communicatie tussen het zuidelijke en noordelijke deel zou betekenen dat het aankijkt door een beschermde, uitgestrekte Israëlische stedelijke barrière.

Of, zoals Regavim het deze week zei: “Khan al-Ahmar is een lakmoesproef geworden voor de staat Israël, die stand moet houden tegen de drukcampagne en de verhuizing van de [Arabische] buitenpost moet voltooien.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Europeans Warn Israel: Don’t Move Bedouin from Illegal Shantytown to Modern Village” van 6 juli 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “High Court temporarily suspends razing of bedouin village Khan al-Ahmar” van 6 juli 2018 op de site van The Jerusalem Post

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Israël weigert EU-delegatie om Arabische illegale nederzetting in Samaria te bezoeken” van 6 juli 2018 [lezen]

4 gedachtes over “Israël verwerpt EU-waarschuwing en wil in Samaria illegaal Arabisch dorp afbreken

 1. Europa waarschuwt.

  Europa heeft helemaal niets te waarschuwen. Israel is een onafhankelijk land en geen vazal staat dat zich onderwerpt aan de dictaten van Brussel, zoals vele landen in Europa dat doen.

  Het gedrag van Europeese ambassade medewerkers is een absoluut schandaal en noemt men vreemde inmenging. Ambassade personeel is er om de belangen te behartigen van de eigen bevolking in den vreemde……..niet om als protesterende palestijn activist/agitator te fungeren.

  Illegale constructies worden afgebroken in Israel en ook in Europa.

  Dit zal de EU misschien leren het belastingeld van burgers niet meer in illegale projecten te stoppen.

  Het gaat hier om een totaal armoedige micro illegale nederzetting waar al normale behuizing voor de mensen is gepland door Israel.

  Afbreken de boel….hoe sneller hoe beter.

  Like

 2. deze “bedouinen” doen hetzelfde als oost-europeese zigeuners ! neerstrijken met hun hele veestapel,gezinnen etc op een ongemakkelijke plaats;buitenwijk of akkerland, bouwen daar hutten en tenten en beginnen dan oeverloos te soebatten,onderhandelen, treiteren en bedreigen om pas NA een flinke afkoopsom weer van een kaalgevreten stuk te vertrekken: op naar het volgende dorp voor een herhaling !!! Waar bemoeit EU zich mee??

  Like

 3. De EU heeft helemaal niets te waarschuwen……Israël staat volkomen in zijn recht tot illegale bouwsels af te breken ook al is dit een compleet dorp.

  Like

Reacties zijn gesloten.