Hezbollah: ‘Wij zijn en blijven in Syrië omdat we daar moeten zijn’

Na weken van shuttlediplomatie naar verluidt uitgevoerd door Rusland en Israël, zijn Iraanse troepen en aanverwante milities – waaronder de zogenaamde ‘militaire vleugel’ van de in Libanon gevestigde organisatie Hezbollah, die door de VS is aangewezen als een terroristische groep – zich naar verluidt begonnen terug te trekken uit delen van Zuid-Syrië, in de buurt van de grens van Israël.

Volgens andere berichten zijn echter veel Hezbollah-jagers, vermomd als leden van het Syrische leger, gewoon op hun basissen gebleven om te ontsnappen aan het doelwit van de Israëlische luchtmacht. Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht sporadische aanvallen uitgevoerd tegen Iraanse en Hezbollah-basissen en -konvooien op de buurman in het noorden.

Na meer dan zeven jaar vechten met het Assad-regime in Syrië, is het zeer onwaarschijnlijk dat de door Iran gesteunde terroristische groep Hezbollah een gemakkelijke exit zal maken van het door oorlog verscheurde gebied, ongeacht welke vermeende afspraken worden bereikt of beloftes worden gemaakt.

In een televisietoespraak op ‘al-Quds Dag‘ – die Iran sinds de islamitische revolutie in 1979 elk jaar houdt – zei Hassan Nasrallah, chef van Hezbollah, voor zijn aanhangers als volgt het woord:

“We zijn in Syrië omdat we daar zouden moeten zijn. Het Syrische leiderschap heeft ons gevraagd daar aanwezig te zijn op basis van ontwikkelingen aan de grond …. Golfstaten en Israël moeten weten dat we gelukkig zullen zijn als we onze mannen naar Libanon terugbrengen … we zullen gelukkig zijn en we zullen zegevieren om onze missie te voltooien. Dus wat ons in Syrië houdt, is onze plicht en het Syrische leiderschap, maar tegelijkertijd zou ik je willen vertellen dat zelfs als de hele wereld besloten heeft om ons uit Syrië te verwijderen, wij niet zullen vertrekken.”

Evenmin lijkt het erop dat het Syrische bewind haast heeft om Hezbollah te sommeren om het land te verlaten. In een recent interview met een Iraans door de staat gerund nieuwskanaal zei de Syrische president Bashar Assad: “Hezbollah is een essentieel element in deze oorlog – de strijd duurt lang en de noodzaak voor deze strijdkrachten zal nog lang aanhouden.”

Na het helpen verslaan van rebellenstrijdkrachten in de buitenwijken van Homs, Aleppo en Damascus, hebben Hezbollah-strijders nu de controle over een groot deel van de grens met Libanon in Syrië. In feite is de sjiietische terreurgroep verantwoordelijk voor het controleren van de Libanese kant van de grens, ondanks de aanwezigheid van het Libanese leger, dat zwak is.

De gebieden waarin Hezbollah actief is, zijn van groot belang voor de groep, die het bergachtige terrein gebruikt als een route om militair materieel tussen Syrië en Libanon te vervoeren. Zo verankerd is Hezbollah in die regio dat het erin is geslaagd om meerdere militaire bases te bouwen binnen een kleine straal.

Nu al die fronten van Libanon en Zuid-Syrië zijn beveiligd, zijn Hezbollah-strijders in toenemende mate verhuisd naar de olierijke provincie Deir Ezzor in het oosten van Syrië om het Syrische leger te helpen in haar strijd tegen de terroristen van Islamitische Staat (ISIS/Daesh). Ondertussen hebben Hezbollah en andere door Iran gesteunde milities – zoals de Popular Mobilization Forces (PMF) – grotendeels controle over strategische gebieden langs de grens met Syrië tot Irak.

Niet ver van die grenzen heeft de door de VS geleide coalitie hulp geboden aan door de Koerdische macht gedreven krachten om ISIS uit andere delen van Deir Ezzor te verdrijven. De maandenlange campagne heeft grote strategische gebieden van ISIS bevrijd. Meer dan eens hebben deze twee anti-ISIS-campagnes het met elkaar gepraat in Deir Ezzor, waardoor de VS geen andere keuze heeft dan haar lokale partners te verdedigen.

Als ISIS eenmaal volledig verslagen is in deze gebieden, zouden Hezbollah en andere door Iran gesteunde groepen beter gepositioneerd zijn om aanvallen uit te oefenen op Amerikaanse belangen daar en elders in Syrië. Met geen einde in zicht voor de zevenjarige oorlog van Syrië, zal Hezbollah ongetwijfeld zijn militaire expansie voortzetten, waardoor meer instabiliteit ontstaat in een toch al vluchtige regio.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sirwan Kajjo “Hezbollah’s Indefinite Presence in Syria” van 5 juli 2018 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Hezbollah: ‘Wij zijn en blijven in Syrië omdat we daar moeten zijn’

Reacties zijn gesloten.