Yad Vashem verwerpt ‘hoogst problematische’ Israëlisch-Poolse Holocaustverklaring

Het Holocaust herdenkingscentrum van Yad Vashem in Jeruzalem veroordeelde op donderdag een overeenkomst tussen de regeringen van Israël en Polen over de houding en daden van laatstgenoemde tijdens de Holocaust, zeggende dat dit het onderzoek naar dit onderwerp zou verstikken.

Een gezamenlijke verklaring van Warschau en Jeruzalem “bevat zeer problematische bewoordingen die in tegenspraak zijn met bestaande en aanvaarde historische kennis op dit gebied”, zei de instelling in een persbericht. De verklaring is een beschamende klap voor premier Benjamin Netanyahu, die vorige week de overeenkomst en de gezamenlijke verklaring die bij die gelegenheid werd uitgegeven begroette als de “historische waarheid over de Holocaust”.

Ook op donderdag verwierp minister Naftali Bennett de Pools-Israëlische gezamenlijke verklaring als feitelijk onjuist, en beweerde dat deze niet op Israëlische scholen zal worden onderwezen. Bennett riep verder Netanyahu op om de verklaring in te trekken of ter goedkeuring in het kabinet te laten stemmen.

Op 27 juni ondertekenden Netanyahu en zijn Poolse tegenpartij Mateusz Morawiecki een overeenkomst die een eind maakte aan de spanningen tussen de twee landen over een controversiële Poolse wet die elke beschuldiging van de Poolse natie strafte als zijnde “verantwoordelijk of medeverantwoordelijk voor nazi-misdaden gepleegd door het Derde Rijk.”

Enkele minuten nadat het Poolse parlement de wetgeving had aangenomen om de verontrustende passages te verwijderen en President Anderzej Duda het in de wet goot, publiceerden de Israëlische en Poolse regeringen een gezamenlijke verklaring over de Holocaust en de rol van Polen daarin.

Het verklaarde dat de term ‘Poolse vernietigingskampen’ ‘schaamteloos onjuist’ is en dat de Poolse regering in ballingschap in oorlogstijd “probeerde om deze nazi-activiteit te stoppen door te proberen de westerse bondgenoten bewust te maken van de systematische moord op de Poolse Joden.”

De gezamenlijke verklaring, die afgelopen woensdag gelijktijdig door Netanyahu en Morawiecki werd uitgevaardigd, verwierp ook antisemitisme en ‘anti-polonisme’. Het meest controversieel veroordeelde het “elk geval van wreedheid tegen Joden die door Polen werden gepleegd tijdens … de Tweede Wereldoorlog’, maar merkte op de “heldhaftige daden van talrijke Polen, vooral de Rechtvaardigen onder de Naties, die hun leven riskeerden om Joodse mensen te redden.” Vorige week bedankte Netanyahu de overeenkomst en de verklaring in Tel Aviv, Yad Vashem’s hoofdhistoricus Dina Porat voor “het werk te begeliden” dat geleid heeft tot deze overeenkomst.

Eerder deze week meldde The Times of Israel dat hoewel Porat inderdaad betrokken was bij de geheime onderhandelingen met de Poolse regering, zij de definitieve versie van de verklaring niet te zien kreeg. Yad Vashem, die een verklaring had afgelegd waarin hij de niet-naleving door Warschau van de controversiële paragrafen van de wet verwelkomde, was teleurgesteld over de formulering van de gemeenschappelijke verklaring, volgens de bron.

Op donderdag bracht Yad Vashem een ​​lang persbericht uit waarin zijn historici uiteenzetten waarom ze niet alleen de historische waarheid van de gezamenlijke verklaring betwisten, maar ook ontevreden zijn met het Poolse amendement op de controversiële wet:

“Uit een grondige bespreking door Yad Vashem-historici blijkt dat de historische beweringen, gepresenteerd als onbetwiste feiten, in de gezamenlijke verklaring ernstige vergissingen en bedrog bevatten en dat de essentie van het statuut onveranderd blijft, zelfs na de intrekking van de bovengenoemde secties, inclusief de mogelijkheid van echte schade voor onderzoekers, onbelemmerd onderzoek en de historische herinnering aan de Holocaust.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Yad Vashem slams ‘highly problematic’ Israeli-Polish Holocaust statement” en een artikel van Raoul Wootliff “Bennett: Israel-Poland Holocaust declaration ‘a disgrace, saturated with lies’” van 5 juli 2018 op de site van The Times of Israel