Wetenschappers waarschuwen voor ecologisch impact en gezondheidsproblemen door Gazabranden

De brandstichtingen met vliegers uit Gaza in Israël die worden geleid door de terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad (PIJ), zullen op de lange termijn wellicht leiden tot een ecologische ramp als ze blijven plaatsvinden in dfe gebieden in de gordel rondom Gaza, zei een vooraanstaande ecologische wetenschapper op donderdag.

Meer dan 100 branden werden vanuit Gaza door Hamas & Co gesticht  in burgergemeenschappen en natuurparken in Israël sinds de rellen zijn begonnen langsheen het veiligheidshekken tussen Gaza en Israël op 30 maart 2018.

Dr. Assaf Tzoar, een ecoloog bij de Israelische natuur- en parkenautoriteit, vertelde aan de radio van het leger dat, afgezien van de voor de hand liggende bedreiging van het vuur voor menselijk leven en eigendom, planten en dieren in het wild in de regio in gevaar kunnen brengen en dat mogelijk voorgoed.

“Tot nu toe zijn meer dan 11.000 dunams van het natuurreservaatland verbrand. Uiteraard heeft dat grote schade aangericht aan het gebied dat bekend staat als het ‘rode zuiden’. Zwaden van wilde bloemen en rode anemonen (zijn nu zwart). Er is aanzienlijke ecologische schade toegebracht aan de beschermde gebieden Carmiya, Kfar Am, Be’eri en Besor”, zei Dr. Tzoar en hij vervolgde:

“Bovendien, wanneer brandhaarden zich snel verspreiden, kunnen langzaam bewegende wezens zoals kameleons en schildpadden niet aan de vlammen ontsnappen. Snellere dieren kunnen vluchten, maar de vuren verbranden hun voedselbronnen, dus ze hebben niets te eten als de vlammen eenmaal zijn uitgedoofd.”

Afgelopen woensdag zei het ministerie van Milieubescherming dat het een patrouille-eenheid in de Gaza-gordel zou inzetten om fijnstof te meten, bekend als PM2.5, minuscule deeltjes in de lucht waarvan is aangetoond dat ze kanker veroorzaken, zichtbaarheid verminderen en gezondheidsproblemen veroorzaken voor mensen met ademhalingsproblemen. De eenheid meet ook stikstofoxiden en stikstofdioxide.

“Op korte termijn kan de natuur het occasionele vuur ‘verteren’. Het gebied heeft ze altijd gehad, maar ze zijn altijd beperkt geweest. Maar als de huidige situatie voortduurt en we de ene brand na de andere moeten verduren, kan dit een (permanente) verandering in het landschap veroorzaken. Dat betekent zeer uitgebreide ecologische schade die vele jaren in beslag zal nemen om van te herstellen,” zei Tzoar.

Plaatje hieronder: Hamas instrueert op eigen website (van de Qassam Brigades) zijn aanhangers om dagelijks branden te stichten in Israël met brandbommen gehecht aan vliegers en balonnen in de akkers, velden en natuurgebieden op Israëlisch grondgebied die Gaza omringen


Bronnen:

♦ naar een artikel van TPS/Tazpit News Agenc “Scientist Warns Ongoing Fires Threaten Long-term Health of Gaza Belt Ecology” van 5 juli 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Wetenschappers waarschuwen voor ecologisch impact en gezondheidsproblemen door Gazabranden

Reacties zijn gesloten.