Israël weigert EU-delegatie om Arabische illegale nederzetting in Samaria te bezoeken

Plaatje hierboven: Woensdag, 4 juli 2018. Israëlische soldaten beginne met bulldozers het illegale Arabische dorp Khan Al-Ahmar af te breken dat met Europese steun werd opgetrokken  [beeldbron: AFP/Ynet]

De Israëlische veiligheidstroepen blokkeerden een delegatie van ambtenaren van de Europese Unie op donderdag die een illegaal Arabisch kampement wilden behoeden voor sloop, omdat de EU- en VN-functionarissen eisten dat Israël met terugwerkende kracht de stad legaliseerde en eigendom verleende aan de krakers die daar woonden.

Israël bereidt zich voor op de sloop van de illegale gemeenschap, bekend als Khan al-Ahmar, een bedoeïenenkamp met iets meer dan 170 inwoners ten oosten van Jeruzalem. De stad werd gebouwd zonder enige bouwvergunning of machtiging en bevindt zich gedeeltelijk op grond van de nabijgelegen Israëlische gemeenschap van Kfar Adumim.

Khan al-Ahmar werd gebouwd in de jaren negentig en heeft hulp gekregen van Europese regeringen voor het bouwen van illegale structuren, waaronder een school. Jarenlange juridische gevechten resulteerden in een uitspraak van het Hooggerechtshof waarin de beslissingen van lagere rechtscolleges werden bevestigd, waarbij Khan al-Ahmar als illegaal werd beschouwd.

De rechtbank beval de regering om bewoners te evacueren en de stad te slopen. In mei verwierp het Israëlische Hooggerechtshof de laatste oproepen die namens Khan al-Ahmar waren gedaan, waardoor de weg werd geëffend voor de verwijdering ervan.

Niettemin hebben zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie de sloopopdrachten veroordeeld en Israël opgeroepen om met terugwerkende kracht de stad te legaliseren en volledige erkenning te verlenen. Op woensdag eiste de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties dat Israël de stad legaliseerde en beweerde dat Israël geen gezag had om bouwwetten in Judea en Samaria te handhaven.

“We doen een beroep op de Israëlische autoriteiten om niet verder te gaan met de sloop, de rechten van ingezetenen te respecteren om op hun land te blijven en hun status te laten regulariseren,” zei UNHCHR-woordvoerster Liz Throssell. Later op woensdag uitte de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO), de diplomatieke tak van de EU, zijn eigen veroordeling van de sloopopdrachten.

“Deze sloopacties, samen met plannen voor nieuwe nederzettingsconstructies voor Israëli’s in hetzelfde gebied, vergroten de bedreigingen voor de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en ondermijnen verder de vooruitzichten op een duurzame vrede”, zei de EDEO in een verklaring. Israëlische troepen begonnen de voorbereidingen voor de evacuatie van woensdag, positioneerden apparatuur en bulldozers die nodig waren voor de sloop bij Khan al-Ahmar. Orders voor uitwijzing werden aan de bewoners uitgereikt.

Donderdag bouwden Israëlische troepen een tijdelijke weg naar de stad, waardoor bulldozers en ander zwaar materieel daar konden worden ingezet voor de aanstaande evacuatie. Tijdens het voorbereidende werk voor de evacuatie, verklaarden de Israëlische troepen het gebied een gesloten militaire zone, machtigde hen om krakers te verwijderen en toegang te blokkeren tot activisten die de evacuatie wilden voorkomen.

Een delegatie van Europese diplomaten probeerde Khan al-Ahmar binnen te gaan terwijl de voorbereidende evacuatiewerkzaamheden aan de gang waren. De Europese functionarissen mochten de stad niet betreden en de Israëlische autoriteiten vertelden dat de site als verboden gebied was aangemerkt.

“Khan Al Ahmar vanochtend bezoeken met een aantal collega’s om onze solidariteit met de gemeenschap te tonen,” twitterde de vertegenwoordiger van Ierland in Ramallah op donderdag “met een verhoogd risico op gedwongen overdracht. We kregen instructies van lokale leiders, maar werden toegang geweigerd door veiligheidstroepen tot de school, die gedeeltelijk door de EU werd gefinancierd.”

Hoewel het kolonialisme al lang geleden is beëindigd, is de nooit eindigende poging om Israël onder druk te zetten in de tweestatenoplossing, een tactiek die de EU duidelijk weigert op te geven, duidelijk een kolonialistische onderneming die erop gericht is Israël te verslaan in waarover de EU van mening is dat dit Israël’s juiste (onderdanige) plaats hoort te zijn.

De EU vecht niet voor de Arabische mensenrechten, zoals zij beweren, omdat de EU nergens te vinden is als het gaat om Arabisch vs. Arabische schendingen van de mensenrechten. De hele kwestie draait om het onderwerpen van Israël aan de politieke wil van de EU. Het morele narcisme van de Europese Unie is niet beter dan het morele narcisme van haar kolonialistische Europese voorgangers. Het is gewoon een andere eeuw.

Plaatje hieronder: Volgens een rapport van AFP maakten vertegenwoordigers van Frankrijk, Finland, België, Spanje, Ierland, Italië, Zwitserland en de Europese Unie deel uit van de delegatie die probeerde Khan al-Ahmar binnen te gaan [beeldbron: AFP/Press TV]]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Israel bars European diplomats from illegal Arab town” van 5 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael blocks EU diplomats from visiting Bedouin village” van 5 juli 2018 op de site van Press TV

♦ naar een artikelProtests erupt at illegal Bedouin village Israel plans to demolish” van 4 juli 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

4 gedachtes over “Israël weigert EU-delegatie om Arabische illegale nederzetting in Samaria te bezoeken

  1. Wederom een staaltje “inmenging in binnenlandse aangelegenheden”!!
    Israel heeft wederom het volste recht om deze luitjes als “ongewenst vreemdeling” het land uit te zetten !! bruinhemden diezich als diplomaat vermommen ??

    Liked by 1 persoon

  2. Hahaha, die domme Europese hippiecommunisten. Dat ze eerst maar eens proberen om de vuilbak die ze van Europa gemaakt hebben terug op te kuisen vooraleer ze zich gaan bemoeien met Israel
    .

    Liked by 2 people

Reacties zijn gesloten.