Slechts 3% van de Joodse Israëli’s zien ‘nederzettingen’ als een obstakel voor vrede

Uit een nieuw onderzoek voor het Midden-Oostenforum en het Israël Victory Project blijkt dat 65% van het Joodse publiek in Israël van mening is dat Israël een duidelijke overwinning moet behalen door middel van militaire confrontaties met de ‘Palestijnen’ om een ​​einde te maken aan het conflict, zoals bericht werd door Kanaal 20.

De enquête werd uitgevoerd door het Rafi Smith Institute, volgens een representatieve steekproef van 800 mensen uit de volwassen Joodse bevolking van Israël. De enquête wordt dinsdag aan de Knesset gepresenteerd.

77% van de respondenten was het ermee eens dat in de volgende gevechtsronde met Hamas of Hezbollah, de militaire leiding zou moeten beslissen om “de IDF te laten winnen.” Het is een veelgehoorde klacht in Israël dat de IDF zich telkens inhoudt in hun gevechten met de vijand in plaats van door te vechten tot het einde en de strijd af te ronden met een welwillende genadeslag.

Uit de enquête bleek dat 59% van de Israëli’s de Amerikaanse president Donald Trump als de meest pro-Israëlische president ooit ziet, terwijl slechts 25% van de respondenten vreest dat Trump in de toekomst nog steeds “een prijs zal vragen” voor zijn steun aan Israël. Slechts 21% uitte zijn bezorgdheid over de mogelijkheid dat president Trump de staat Palestina zou erkennen met Jeruzalem als hoofdstad, terwijl 62% niet gelooft dat dit zal gebeuren.

Het belangrijkste is dat slechts 3% van de Israëli’s geloven dat vestiging in Judea en Samaria een obstakel is voor vrede.

Onder degenen die politiek leunen, waren de resultaten ook interessant. 59% van de linkse kiezers beschouwt het Oslo-proces zelf als een mislukking. Bovendien verklaart 67% van de linkse kiezers dat de afwezigheid van een beslissing en een Israëlische overwinning in de eerdere confrontaties met de ‘Palestijnen’ de reden zijn voor het aanslepen van het conflict, en een soortgelijk percentage van de linkse kiezers wil dat de IDF moet winnen in de volgende confrontatie met Hamas en Gaza.


Bronnen:

♦ naar een artikel van The Jewish Press News Desk “Only 3% of Jewish Israelis View Settlements as a Roadblock to Peace” van 3 juli 2018 op de site van The Jewish Press

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Duurzame vrede bereiken door de Palestijnse Arabieren militair te verslaan” van 4 juli 2018 [lezen]