Kiespeiling: Premier Netanyahu kan makkelijk voor 5de keer herkozen worden

“Twee Joden, drie meningen” – ook in de Knesset [beeldbron]

Premier Binyamin Netanyahu zou gemakkelijk worden herkozen voor een vijfde termijn als premier – zijn vierde opeenvolgende termijn – als er vandaag nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden, toont een nieuwe peiling aan, ondanks een aanbeveling van de politie om hem te beschuldigen en de recente indiening van een aanklacht tegen zijn vrouw, Sara Netanyahu.

De peiling, die woensdag is gepubliceerd door Yediot Ahronot (Ynet News), toont de Likud die stijgt van 30 naar 33 zetels, de grootste die de partij sinds de verkiezingen van 2003 heeft gewonnen tijdens het hoogtepunt van de Tweede Intifada. Een bevestiging van vier openvolgende peilingen die allen dit jaar werden gehouden. Zie hier, hier, hier en hier op deze blog.

De huidige regeringscoalitie van Netanyahu, waaronder de Joodse Huispartij, Kulanu, Yisrael Beytenu, Shas en United Torah Judaïsme-partijen, zou opnieuw een gecombineerde meerderheid verkrijgen in de 120-koppige Knesset, met een totaal van 64 zetels. Dat betekent echter een daling met twee zitplaatsen in vergelijking met de 66 zetels die deze partijen momenteel hebben.

Als er vandaag nieuwe verkiezingen worden gehouden, blijkt uit de peiling dat Netanyahu’s twee grootste coalitiepartners, Kulanu en Joods Huis, beide hun plaatsen zouden verliezen en zouden dalen tot zeven mandaten per persoon. Joods Huis won in 2015 8 zetels, vergeleken met 10 voor Kulanu. Dit is de eerste peiling sinds de verkiezingen van 2015, waarin het Joods Huis zetels verliest met partijvoorzitter Naftali Bennett aan het roer.

Onder de haredi facties, zou Shas twee zetels verliezen, die van zeven mandaten op vijf vallen, terwijl de United Torah Judaism partij één mandaat meer zou krijgen, oplopend tot zeven zetels. Minister van Defensie Avidor Liberman, Yisrael Beytenu, zou zes zetels winnen – hetzelfde aantal als in 2015, maar één meer dan de vijf die het heeft gehad sinds parlementslid Orly Levy zich in 2016 er van heeft losgemaakt. Levy, die haar voornemen om aan het roer te komen van een nieuwe Knesset-factie, zou vijf plaatsen winnen, laat de Midgam-peiling zien. Er is nog geen naam geselecteerd voor de nieuwe partij.

De Yesh Atid-factie van de voormalige Yair Lapid-fractievoorzitter kreeg zeven zetels, oplopend tot een totaal van 18 mandaten, één zetel minder dan de vorige piek van 19, die hij tijdens zijn debuutronde tijdens de verkiezingen van 2013 won. De Zionistische Unie-partij, een gezamenlijke lijst van Labour en Hatnua, zou van 24 zetels terugzakken tot slechts 15, terwijl de extreem-linkse Meretz-partij één zetel zou krijgen, oplopend tot 6 mandaten. De Arab List partij die voornamelijk uit de Israëlisch-Arabische partijen bestaat, zou één enkel mandaat verliezen en zakken tot 12 zetels.


Bronnen:

♦ naar een bericht van David Rosenberg “Poll: Likud surges to 33, Jewish Home falls to 7” en een artikelShaked: No one in the coalition wants elections” van woensdag 4 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Kiespeiling: Premier Netanyahu kan makkelijk voor 5de keer herkozen worden

  1. Voor de continuïteit van de Israëlische buitenlandse politiek is het van belang, dat Netanyahoe herkozen wordt. Gezien de resultaten, die hij met zijn diplomatieke vaardigheden heeft bereikt, mag hij als een groot staatsman worden beschouwd. Hij heeft Israël op de kaart gezet in een wereld, die in veel opzichten het land vijandig gezind is. Gelukkig heeft hij in president Trump een vriend en bondgenoot. Wij hopen en bidden, dat hij ook een uitweg mag vinden in de binnenlandse politiek, waarover enige tijd geleden hier een artikel verscheen, te weten de grote verschillen in welvaart tussen de onderscheiden bevolkingsgroepen. De HEERE krone hem met Salomo’s wijsheid.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.