Duurzame vrede bereiken door de Palestijnse Arabieren militair te verslaan

Hoe denken Israëli’s over het idee dat Israël wint en de Palestijnen verliezen? Het is een radicaal idee, heel anders dan de 50 jaar oude en nog steeds aan kracht winnende aanname voor een “land voor vrede” -oplossing die regeringen heeft getransfixed en hun aandacht gemonopoliseerd.

Dat oude idee houdt in dat wanneer Palestijnen en Israëli’s samen in een kamer worden gezet ze hun verschillen wel zullen oplossen. Op de vooravond van het 25-jarig jubileum van het Oslo-akkoord weten we precies hoe goed dat is gelukt: Israëli’s schonken hen echt land, Palestijnen beloonden hen met valse beloften van vrede.

Inderdaad, volgens een opiniepeiling in opdracht van het Midden-Oostenforum en uitgevoerd door Rafi Smith van Smith Consulting, gelooft slechts 33% van de Joodse Israëli’s (en ongeveer de helft van het aantal dat gestemd heeft voor de huidige regering) nog steeds in land-voor-oorlog vrede en ongeveer hetzelfde kleine aantal gelooft nog steeds in Oslo. Dus de oude manieren mislukten niet alleen, maar zijn ook erg impopulair. Wat neemt hun plaats in?

Een alternatief is het Israël Victory Project van het Midden-Oostenforum en het scoort goed in peilingen. Respondenten werden gevraagd: “Bent u het eens of oneens met de stelling dat het alleen mogelijk zal zijn om een ​​vredesovereenkomst met de Palestijnen te sluiten wanneer zij erkennen dat zij hun oorlog tegen Israël verloren hebben?” Achtenvijftig procent was het daarmee eens. Dit legt de basis voor een revolutie.

Dieper naar beneden, is eenzelfde 58% het er ook mee eens dat “ondanks Israëls vele overwinningen op de Palestijnen, de meeste Palestijnen blijven denken dat ze de Joodse staat Israël kunnen elimineren.” 65% is het ermee eens dat “geen van de militaire conflicten  met de Palestijnen tot nu toe geen Israëlische overwinning of een beslissend resultaat hebben opgeleverd, en daarom blijft het Israëlisch-Palestijnse conflict doorgaan.” Nog een groter aantal, 70%, vindt dat “het noodzakelijk is voor de Palestijnse Autoriteit om Israël te erkennen als de Joodse staat voordat Israël instemt met door te gaan met de onderhandelingen.”

En 77% is klaar, om de volgende keer dat Hamas vanuit Gaza of Hezbollah vanuit Libanon aanvalt, om “de IDF te laten winnen”, wat betekent dat ze willen dat Israëlische militaire operaties doorgaan totdat de andere partij erkent dat ze verloren hebben. (Dat is in hoge mate niet het huidige IDF-beleid, dat erop gericht is om militaire operaties te stoppen van zodra de overkant instemt met een staakt-het-vuren.)

Na een kwarteeuw van kromme onderhandelingen waarin de Israëli’s in ruil voor valse beloften (vrede) tastbare voordelen (land) opgaven, bevestigen deze peilingen de honger in Israël naar waarheid en moed. Ongeveer tweederde van de bevolking heeft geconcludeerd dat het conflict alleen kan worden beëindigd door mislukte onderhandelingen te laten varen en in plaats daarvan de Palestijnen te laten zien dat hun zaak hopeloos is.

Maar Israëlische leiders zijn verlegen om deze stelling te verdedigen, omdat elke Amerikaanse president van Jimmy Carter tot Barack Obama hen heeft ontmoedigd om gedurfde stappen te nemen en aandringt op de in diskrediet gebrachte, maar aangenaam klinkende neutrale, land-voor-vrede formulering.

Neem nu Donald Trump. De enquête in het Midden-Oostenforum vroeg naar hem en 59% van het Joodse Israëlische staal van Smith noemt hem “zeker de meest pro-Israëlische president tot nu toe.” Zoals lezers misschien weten, heb ik mijn twijfels over dit oordeel, aangezien Trump wordt gedreven door een anti-Iran project waarvan Israël slechts een klein deel van is.

Maar het Israel Victory Project biedt de president een ongeëvenaarde gelegenheid om zijn Zionistische geloofwaardigheid te bewijzen. Als hij Israël de overwinning laat behalen op de Palestijnen die zij zelf ook nodig hebben om vooruit te komen, door een vervelende en schadelijke strijd achter zich te laten, zal hij een enorme en constructieve verandering hebben doorgevoerd waarvoor alle partijen hem uiteindelijk ruimschoots zullen bedanken.

door Daniel Pipes

“Wie vrede wil laat het Israëlische leger de Palestijnse winkel uitkuisen tot het laatste terreurnest is uitgeschakeld”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Pipes “Israel Victory gains strength” van 3 juli 2018 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Duurzame vrede bereiken door de Palestijnse Arabieren militair te verslaan

  1. Zo lang als de islam in Israël zit, zal ze moeten vechten voor hun bezit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.