Hamas voert stapsgewijs de sharia in in de Gazastrook

Een zoveelste signaal vanuit de Gazastrook, levert andermaal het intrieste bewijs dat het in het Arabisch-Israëlische conflict helemaal niet om grondgebied draait, maar dat er integendeel wel degelijk een religieuze oorlog wordt gevoerd jegens de Joodse staat die, als het afhangt van Hamas, vroeg of laat moet omgeturnd worden in het Islamitische Kalifaat Palestina. Als opstapje naar dit toekomstige kalifaat besloot de Hamasregering op 26 juli 2009 om in Gaza stapsgewijs de Sharia (Islamitische wetgeving) in te voeren.

Eerder nam Hamas in juni 2007 op gewelddadige wijze Gaza over van Fatah. Het aantal slachtoffers van de burgeroorlog die volgt wordt geraamd op 618 waarvan 85 vrouwen en kinderen. Na de machtsovername spraken Hamasleiders de geruchten tegen dat zij de intentie hebben om de Sharia in te voeren, een pakket van Islamitische religieuze wetten, als officiële wetten voor de Gazastrook. Echter, twee jaar later, lijkt het er sterk op dat het Hamasbestuur langzaam meer en meer reguleringen invoert in de geest van de Islamitische wetten.

De vanuit Londen uitgegeven krant Al-Quds al-Arabi bericht dat de organisatie vanuit de Gazaregering recent een reeks wetten heeft goedgekeurd waaronder een moslimcode met allerhande richtlijnen die de islamitische moraal en religie moeten bewaken. Deze richtlijnen komen bovenop het stijgend aantal rapporten van inwoners van Gaza die vertellen dat religieuze patrouilles vrouwen dwingen om hoofddoeken te dragen, in het bijzonder op de stranden van Gaza, en dat ze afgezonderde wagens controleren om te kijken of er zich geen ongehuwde koppels bevinden die even trachten alleen te zijn met elkaar.

De wetgevende autoriteit in Gaza, die de rechtszaken behandeld in opdracht van Hamas, heeft zelfs recent een richtlijn uitgevaardigd dat alle vrouwelijke advocaten de hijab, de traditionele hoofdbedekking moeten dragen wanneer zij in het gerechtshof pleiten. Die richtlijn werd prompt veroordeeld door de onafhankelijke associatie van advocaten.

De voorzitter van het Hoogste Gerechtshof in Gaza, Abdul-Raouf Halabi, zei dat vrouwelijke advocaten zullen worden verplicht tot het dragen van een hoofddoek en een lange, donkere gekleurde mantel onder hun zwarte gewaden, maatregel die van kracht zal worden wanneer het gerecht terugkeert van het zomerreces in september.

Halabi vertelde dat zijn richtlijn werd afgekondigd om ervoor te zorgen dat vrouwen zich in het openbaar zouden kleden in overeenstemming met de islamitische wet, die het vrouwen verplicht tot het dragen van losse kleding en dat enkel hun handen en gezichten zichtbaar mogen zijn.

Subhiya Juma, een vrouwelijke advocaat, zei dat de beslissing van de rechtbank enkel effect zal hebben op een tiental advocaten, sinds de overgrote meerderheid van de 150 geregistreerde vrouwelijke advocaten reeds hun haren bedekken. Juma, die geen hoofddoek draagt, zei dat het punt niet het aantal vrouwen is, maar dat de vrijheden worden ingeperkt. “Dit is een gevaarlijke ontwikkeling en duidelijk in strijd met de wet, het neemt onze persoonlijke vrijheden af – en door wie? Net die persoon waarvan verondersteld wordt dat hij onze vrijheden moet beschermen,” zei Juma.

Volgens Al-Quds Al-Arabi, zijn vertegenwoordigers van verschillende Hamas ministeries, zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken, ministerie van Religie, het Militair Kantoor van Advocaten alsmede het hoofdkantoor van de Politie, samen overlegd in speciale workshops waar een ‘Algemene Morele Lijst’ werd geformuleerd, die hoogst waarschijnlijk stapsgewijs zal worden ingevoerd. De lijst zal naar verwachting in de nabije toekomst worden gepubliceerd via de mediakanalen. Tijdens die workshops, werd ook gesproken over de voorbereiding van de lijst van de uitvoering, die geleid werd door Hamas-minister van Justitie Mohammed al-Ghoul. Al-Ghoul had in de inleiding van de workshop gezegd dat de Palestijnse samenleving als ‘conservatief’ wordt beschouwd en dat de Arabische en islamitische volkeren hun ‘religie en moraal’ moeten beschermen.

Sjeik Yusef Farhat, een hoge ambtenaar in Hamas Ministerie voor Religie, vertelde aan de Londense krant dat de lijst clausules bevat bedoeld ter bescherming van de samenleving op het gebied van algemene zedelijke aard. Items omvatten onder meer een verbod op het ‘oneigenlijk rijden in de buurt van een vrouw,’ dat waarschijnlijk het meest in verband wordt gebracht met het populaire toeteren en fluiten naar vrouwen, ‘het voorkomen van het aanbrengen van lustopwekkende borden en afbeeldingen in de straten’, dat verbod zal slaan op het afbeelden van mannequins op de ingang van supermarkten, en een verbod op druk bezochte evenementen om aldus te voorkomen dat mannen en vrouwen elkander zouden kunnen aanraken. De sjeik verklaarde dat de uitvoering van deze wetten zullen worden toegepast in een geest van ‘instructie en begrip.’

Een Hamas-functionaris zei dat de items op de lijst al bestaan in het Palestijnse juridische systeem, maar dat ze nu pas werden verzameld in een map. De deelnemers aan die workshops benadrukten dat de regeling op een aangename en geleidelijke wijze zal worden ingevoerd en dat er een specifieke dienst zal worden opgericht die ervoor zal zorgen dat veiligheidsambtenaren de verschillende clausules goed en volledig zouden begrijpen. Religieuze decreten die vrouwen oproepen om losse kleding te dragen, werden recent ook al in de Gazastrook geaccepteerd om te voorkomen dat vrouwelijke vormen in het openbaar worden blootgesteld.


Bronnen:

♦ naar een artikelGaza inches closer to Sharia Law” van 26 juli 2009 op de site van Israel Today

♦ naar een artikelDe oplossing is het Kalifaat!” van 26 juli 2009 op de site van The Max Pam Globe

2 gedachtes over “Hamas voert stapsgewijs de sharia in in de Gazastrook

  1. Gaat ze ook prima lukken, vooral met EU hulp die opnieuw EUR 23.5 miljoen hun richting uitstuurt ‘om nieuwe banen te creëren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.