Israëlische wet aangenomen die financiering van PA beknot omwille het verlonen van terroristen

De Knesset stemde maandag de wet goed om de fondsen naar de Palestijnse Autoriteit te verminderen door de bedragen af te houden die Ramallah uitkeert aan veroordeelde terroristen en de families van Palestijnen die zijn gedood tijdens het uitvoeren van aanslagen. De tweeledige wet werd aangenomen met 87 stemmen tegenover 15.

De ondersteuners van de wet zeiden dat de wetgeving een bericht zou sturen naar de Palestijnen dat terreur niet loont. “De PA veranderde zichzelf in een fabriek die voornamelijk moordenaars [van] Joden in dienst heeft, maar ook moslims, christenen, Druzen, Circassians en anderen, waaronder toeristen vermoorden”, zei co-sponsor MK Avi Dichter (Likoed), die het invloedrijke buitenland- en defensiedepartement van de Knesset leidt.

Avi Dichter zei dat de wet bedoeld is om een ​​”morele en principiële boodschap” te sturen dat Israël niet zal helpen bij het sturen van geld naar terroristen, en ook dat de PA haar beleid van “het aanmoedigen van terreur” moet heroverwegen.

Parlementslid van Yesh Atid, Elazar Stern, die ook de wet verdedigde, zei dat een soortgelijke wetgeving in de VS, bekend als de Tayor Force Act, aanleiding was voor de Israëlische wet. “We moeten stoppen met de economische vindingrijkheid die de Palestijnse Autoriteit biedt aan terroristen, een stimulans is die anderen aanzet om terreur te plegen,” zei Stern. “Elke Palestijnse jongere zal begrijpen dat het niet (meer) loont om de weg van terreur te kiezen.”

Het wetsvoorstel bepaalt dat socialezekerheidsuitkeringen die door de PA worden uitbetaald aan Palestijnse gevangenen en hun familieleden, evenals de families van gedode aanslagers, moeten worden afgetrokken van belastinginkomsten die Israël jaarlijks aan het bestuursorgaan overdraagt. Het op deze manier ingehouden geld zou in plaats daarvan gaan naar een fonds dat is aangewezen om slachtoffers van terreuraanslagen te helpen.

Onder de huidige wet, gebaseerd op de Oslo-akkoorden van 1994 die de PA en het mechanisme voor Israëlische financiering hebben ingesteld, heeft de minister van Financiën al de mogelijkheid om geld te bevriezen. De maatregel is bedoeld om honderden miljoenen sjekels te besparen op belastinginkomsten die aan de PA worden overgedragen. Volgens het Ministerie van Defensie betaalde de PA in 2017 NIS 687 miljoen ($ 198 miljoen) aan het zogenaamde ‘martelarenfamiliefonds’ en NIS 550 miljoen ($ 160 miljoen) aan de Palestijnse Gevangenenclub – ongeveer 7 procent van het totale jaarbudget.

De PA heeft geweigerd haar betalingen aan Palestijnse gevangenen te staken. In juni 2017 betoogde PA-president Mahmoud Abbas in een toespraak van zijn adviseur voor buitenlandse zaken, Nabil Shaath, dat …

“[..] betalingen ter ondersteuning van de gezinnen een sociale verantwoordelijkheid zijn om voor onschuldige mensen te zorgen die zijn getroffen door de opsluiting of het doden van hun geliefden. Het is eerlijk gezegd racistische retoriek om al onze politieke gevangenen terroristen te noemen. Ze zijn in werkelijkheid de slachtoffers van de bezetting, niet de makers van de bezetting.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raoul Woodliff “Israel passes law cutting funding to PA over its payments to terrorists” van 2 juli 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelKnesset passes ‘pay to slay’ law” van 2 juli 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Israëlische wet aangenomen die financiering van PA beknot omwille het verlonen van terroristen

Reacties zijn gesloten.