Arabische landen zijn het rejectionisme van de Palestijnen beu, eindelijk!

De experts hebben het vredesinitiatief van het Midden-Oosten in het Midden-Oosten van de Amerikaanse president Donald Trump al dood en begraven verklaard voordat het zelfs op tafel is gelegd. Ze voorspellen dat het nul kansen heeft om succesvol te zijn, over de klinkende lijst van eerdere mislukkingen om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen, maar vooral omdat het een initiatief van Trump’s regering is.

Een andere reden voor de scepsis die het plan tegenkomt, heeft te maken met het feit dat Washington zijn basispositie niet verbergt, namelijk dat van Israël niet verwacht wordt dat het simpelweg capituleert voor internationale druk en in de rij gaat staan ​​om te knippen en buigen voor de Palestijnse eisen en ambities.

Het uitgangspunt van Trump is geworteld in de realiteit op het terrein en de noodzaak om een ​​realistische, duurzame oplossing te bedenken, in plaats van een overeenkomst gebaseerd op absolute gerechtigheid volgens de Palestijnse interpretatie van de term.

Arabisch pragmatisme
Los van de voorspellingen van de experts, is het vredesinitiatief van Trump springlevend, en er zijn er die bereid zijn het te accepteren als de basis voor een Israëlisch-Palestijnse vredesovereenkomst, eerst en vooral de leiders van de gematigde Arabische landen, die besloten hebben dat het tijd wordt om te stoppen gegijzeld te worden door de grillen van de Palestijnen en het algemene onvermogen om historische beslissingen te nemen die hen zullen bevrijden van deze eindeloze patstelling.

Deze Arabische landen willen ook het plan van Trump promoten om hun eigen betrekkingen met Israël te bevorderen en hun eigen regionale belangen te bevorderen. Dit is een belangrijke ontwikkeling omdat in het verleden algemeen werd aanvaard dat er geen enkele weg was rond de Palestijnse leiding, omdat geen enkele Arabische leider kan of zelfs maar probeert een vredesovereenkomst op te leggen die niet voldoet aan 100% van de eisen van de Palestijnen.

Het blijkt dat dit niet langer het geval is. De leiders van de Arabieren zijn het beu om te wachten tot het Palestijnse leiderschap tot bezinning komt. Het lijkt erop dat zij ook tot het besef gekomen zijn dat de impasse die het Israëlisch-Palestijnse vredesproces teistert niet ten dienste staat van en zelfs schadelijk is voor hun belangen. Dit is een ander ras van leiders, jonger en vastberadener, die zich niet laten afschrikken door binnenlandse kritiek.

‘Met de Palestijnen als het kan, zonder als het moet…’
Koning Mohammed VI van Marokko verklaarde vorige week op de vijfde Internationale Conferentie over de Kwestie Jeruzalem, die hij leidde, dat hoewel het spirituele, religieuze en culturele karakter van de heilige stad moet worden bewaard, een politiek akkoord moet worden gesloten worden bedacht op basis van de huidige realiteit waarin de stad bestaat.

De opmerkingen van de Marokkaanse koning kwamen op de hielen van een rapport dat de Saoedische kroonprins Mohammed heeft geëist dat de Palestijnse Autoriteit-president Mahmoud Abbas de stad Abu Dis, net buiten Jeruzalem, als zijn hoofdstad zou aanvaarden, evenals het erover eens worden dat de meeste van de Israëlische nederzettingen in Judea en Samaria op hun plaats zullen blijven.

Ondertussen hebben Egyptische defensieambtenaren onlangs geëist dat de Palestijnen overwegen om Ramallah, de zetel van de Abbas-regering, als de Palestijnse hoofdstad uit te roepen. Velen in Israël, inclusief ikzelf, hebben in het verleden gedacht dat elke verandering in de Arabisch-Israëlische betrekkingen onlosmakelijk verbonden was met de vooruitgang in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

Hetzelfde werd aangenomen in het begin van de jaren negentig, toen velen geloofden dat koning Hussein van Jordanië nooit een vredesovereenkomst met Israël zou ondertekenen voordat een soortgelijk akkoord werd bereikt met de PA en Syrië. Maar op een gegeven moment besloot Hussein dat de belangen van zijn koninkrijk belangrijker waren en in tegenstelling tot het chagrijn van zijn critici, deed hij het ongelooflijke en ondertekende een vredesakkoord met Israël in 1994.

Arabische leiders lopen langzaam hetzelfde pad op. Saoedi-Arabië staat al Israëlische vliegtuigen toe om zijn luchtruim over te steken en Sudan is geneigd hetzelfde te doen. De Jordaanse koning had afgelopen week een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu in Amman en de defensiebanden tussen Jeruzalem en Caïro worden elke dag sterker.

De huidige Arabische interesse is om de krachten te bundelen tegen Iran, dat terecht wordt gezien als een existentiële bedreiging voor de regimes en staten in een groot deel van de Arabische wereld.

Een ander belang is de noodzaak om Arabische economieën te bevorderen, die worden belast door terugkerende binnenlandse kwesties die hen in chaos dreigen te storten en hen overlaten aan de genade van de radicale islam. Het bereiken van dit doel en het vermijden van deze dreiging omvat het promoten van een Israëlisch-Palestijnse regeling en het lijkt erop dat de Arabische leiders vastbesloten zijn om de Palestijnen hun inspanningen niet te laten saboteren, zoals ze in het verleden hebben gedaan.

 De leiders van de West-Palestijnen (in Gaza) kanten zich in lijn met hun Handvest tegen vrede met Israël en kiezen consequent voor een suïcidale oplossing door zich als lemmingen van de rotsen in de diepe afgrond van terreur & geweld te gooien, waarbij  de slogan ‘vrouwen en kinderen eerst!’ (dixit Hamas en PIJ) wel een erg sinistere bijklank krijgt. Wat hen ook mag bezielen, één ding staat vast: binnen 1000 jaar zal Israël er nog altijd zijn en gaat nooit meer weg. Het wordt tijd dat de Palestijnen dat gaan accepteren.


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint: “Eindelijk preveleert het verstand!

♦ naar een artikel van Eyal Zisser “Arab states not waiting for the Palestinians” van 2 juli 2018 op de site van Israel Hayom

6 gedachtes over “Arabische landen zijn het rejectionisme van de Palestijnen beu, eindelijk!

 1. Gelukkig kan deze dictator nog wel rekenen op de Anti Semitieten uit de EU die pal achter deze loser blijven staan……net zoals ze verstokte verdedigers van de ‘Iran deal’ blijven.

  Hun politiek denken:
  Is het goed voor Israel/Joden…….tegen!
  Is het slecht voor Israel/Joden…..voor!

  Israel & de Joden, de Europeese achillepees sinds eeuwen.

  Like

 2. Palestijnen zijn feitelijk een ‘samenraapsel’ van Arabieren die op slinkse wijze infiltreerden , onder mom van ‘zogenaamde gastarbeiders’ toen men , in de gaten kreeg dat de Joden, het totaal verwaarloosde land begonnen te ontginnen. , en…tot op heden een fantastisch resultaat hebben bereikt,…….op ALLE GEBIED! *~*~*~

  Like

 3. ‘Het verleden herhaalt zich’, dan hier ook een paar reacties uit het verleden, die altijd nog ‘geldig’ zijn: (Geplaatst voor mij in het Algemeen Dagblad 26. 6.1990 : ) …….ISRAEL…….’Verbijsterend hoe sommigen blijk geven van hun gebrek aan feitenkennis betreffende Israel en desalniettemin menen commentaar te moeten. geven op de handelingen van Israel. In de 2e helft van de 19e eeuw
  terzijde gelegen, verwaarloosd en eenzaam,hoek van het aftakelende Turkse rijk, kwam pas goed in de belangstelling nadat de Joden de ontwikkelingskiemen ZELF hadden gelegd! Uit de Arabische landen gejaagd, van hun bezittingen beroofd arriveerden honderdduizenden in Israel. De Russische Joden zijn nu op de vlucht voor de ‘PAMJAT’ , bedenkend hoe het. ze tijdens andere pogroms verging ( ook in andere Europese landen). In 1988, in Israel, 16.000 HA. begroeid en bebost land in brand
  gestoken, 50 jaar aan zorg en inspanning , voor miljoenen guldens verloren gegaan. In het geëxplodeerde
  ‘Lockerbievliegtuig’ zaten o.a. Joodse studenten van de Syracuse
  Universiteit in New York”.*~*~*~*~*~*~*~

  Like

 4. Hier is zijn nog ‘verhullende berichten’ ( betr. financien v.d.PLO), OOK geplaatst in het A.D.: d.d. 20.8.1985: ‘De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO verdient elk jaar een miljard. dollar met haar investeringen in Europa en Amerika’………..
  …..’INVESTERINGEN’, A.D. 1.6 1990:’Naar aanleiding van een brief uit Zuidland. (AD-Post, 25.5.) over de tweeslachtige houding van Nederland t.o.v. van Israel, het volgende. Het kleine bericht in het AD van 20.8.1985 : ‘ de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO verdient elk jaar een miljard dollar met haar investeringen in Europa en Amerika, zullen de meeste mensen vergeten hebben.Er is toch ’n gezegde: ‘Wiens brood men eet, diens lied
  men zingt’ ( of zou de PLO haar investeringen elders gedaan hebben?)”*~*~*~*~*~*~*~

  Like

 5. Algemeen Dagblad 18.5.1990: ‘ De Palestijnen in de door Israel bezette gebieden krijgen de komende twee jaar …36 miljoen gulden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) . Van dat geld wordt een hulpprogramma bekostigd.*~*~*~*~*~*~*~

  Like

 6. ook dit bericht in h. Algemeen Dagblad …25.6.1990: is. de moeite waard: ‘ Koning Fahd van Saoudi-Arabie heeft 20 miljoen dollar geschonken. ter ondersteuning van de Palestijnse opstand in de door Israel bezette gebieden.*~*~*~*~*~*~*~

  Like

Reacties zijn gesloten.