Hamastereur: Gazaanse pyromanen tegen machteloze Israëlische boeren

Plaatje hierboven: Een Israëlische landbouwer bestrijdt de branden in zijn velden nabij Gaza [beeldbron: parlementslid Haim Jelin/MIDA]

De arabieren van Gaza hebben sinds 30 maart 2018 honderden branden gesticht met opnieuw 24 branden het afgelopen weekeinde van 30 juni/1 juli 2018.  De vliegerterreurcampagne van de Palestijnen heeft tot dusverre ca. 8.000 acres – meer dan 3.250 hectaren – bos- en landbouwgrond en beschermd natuurgebied aan de Israëlische kant van de grens in de as gelegd.

Het gaat ‘m hier om een gebied met een oppervlakte die vergelijkbaar is met die van Belgische steden zoals de Stad Brussel, Verviers of Brasschaat, of bv. Nederlandse steden zoals Harderwijk, Valkenburg of Vlissingen, die er thans compleet zwart geblakerd bijliggen. De schade loopt in de vele miljoenen euros.

Naar verluidt zal het meer dan 10 jaren duren vooraleer deze natuurgebieden zich volledig hersteld hebben. Vele vliegers en ballonnen die dit weekend de grens over zijn gegaan, hadden opschriften bij zich, die luidden: “Als we moeten lijden, zullen we niet alleen lijden”, evenals foto’s van Palestijnen die zijn gedood tijdens de eerste drie maanden van de terreurcampagne die georkestreerd wordt door Hamas.

Een groep Palestijnen infiltreerde op zondag het Israëlische grondgebied vanaf het zuiden in de Gazastrook en stak een verlaten IDF-post aan de grens in brand, alvorens terug te stormen in de enclave aan de kust, zei het leger. Een militaire woordvoerder zei dat IDF-troepen de bres zagen, maar de Palestijnen waren al terug gevlucht naar Gaza tegen de tijd dat ze aankwamen.

Palestijnse media meldden zondag dat een Israëlisch vliegtuig een raket afvuurde op een groep Palestijnen in de Gazastrook die op het punt stonden om brandende vliegers richting Israël te lanceren. Volgens de Palestijnse media waren er geen verwondingen door het schot dat gericht was tegen een groep in Shuja’iyya, in het oosten van Gaza-stad.

Het Israëlische leger heeft de afgelopen weken meerdere waarschuwingsaanvallen uitgevoerd naar groepen Gazanen die zich voorbereiden op het lanceren van brandbommen richting Israël. Het leger heeft herhaaldelijk gezegd dat het zal optreden om de lancering van de vliegers en balonnen met brandbommen en of explosieven te voorkomen.

Vorige week waarschuwden de Israëlische leiders Hamas, dat Gaza regeert, en andere terreurgroeperingen in de Strook, dat het leger bereid was ook meer intensieve aanvalsacties te ondernemen. Israëlische leiders zijn verdeeld over de manier waarop ze moeten reageren op degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen vanuit de lucht, en sommigen eisen dat de IDF de Gazanen die vliegers en ballonvaartuigen over de grens sturen, direcht moet neerschieten, terwijl anderen betogen dat dit een stap te ver zou zijn.

Zwart geblakerde velden en akkers in het zuiden van Israël


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judith Bergman “The Pyromaniacs of Gaza” van 7 juni 2018 op de site van MIDA

♦ naar een artikelPalestinian terrorists spark dozens of fires in Israeli border towns” van 1 juli 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Palestinians infiltrate Israel from Gaza, burn abandoned army post” en een artikelReports: Israeli aircraft fires missile at Gazans launching kites” van 1 juli 2018 op de site van The Times of Israel