Rusland zal haar ambassade naar Jeruzalem verplaatsen nadat de stad is gesplitst

Plaatje hierboven: ‘Oost’-Jeruzalem met zicht op de Klaagmuur (Kotel) zoals het Oude Jeruzalem wordt genoemd door de internationale gemeenschap

De Russische ambassade in Israël kan verplaatst worden van Tel-Aviv naar Jeruzalem, maar pas nadat Israël en een onafhankelijke Palestijnse staat al hun onderlinge problemen hebben opgelost, zei de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov in een interview met Kan, Israel’s Public Broadcasting Corporation.

Na het beweren dat “Er zijn geen Iraanse troepen in Syrië”, vertelde Mikhail Bogdanov, die erop stond dat de beelden van burgers die in Syrië zijn gedood, gefaseerde propaganda zijn en de bijdragen van Iran aan de oplossing van onrust in Syrië aanroert, vertelde de vice-Russische minister van Buitenlandse Zaken zijn Israëlische interviewer :

“U kent onze officiële houding die in april 2017 opnieuw werd bevestigd. Wij erkennen West-Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat, in aanmerking nemend dat in de toekomst beide zijden moeten worden geleid door het principe dat ze het eens moeten worden over alle kwesties, inclusief de definitieve status. Pas daarna zullen we een beslissing nemen over de verplaatsing van onze ambassade.”

Het Russische persagentschap TASS, dat verslag deed van het interview, legde uit dat “Jeruzalem een ​​grote doorn in het oog is van de Palestijnse betrekkingen met Israël die het oostelijke deel van de stad bezetten in de oorlog van 1967. Zij (de Israëliërs, blijkbaar) staan ​​erop dat Jeruzalem “de eeuwige, ondeelbare hoofdstad” van Israël is. De Palestijnen streven er op hun beurt naar om het oostelijke deel van de stad als hoofdstad te hebben.”

Bogdanov vertelde er echter niet bij naar welk deel van de stad – Oost of West-Jeruzalem – de Russen hun ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem zouden verhuizen. Maar gezien hun troebele geschiedenis met Israël en hun nauwe banden met Iran en Syrië (en voorheen met Egypte e.a. Arabische landen), zal het hoogstwaarschijnlijk ‘Oost’-Jeruzalem worden, Jeruzalem dus.

Oost-Jeruzalem = Jeruzalem
De kans dat Israël zijn hoofdstad ooit opnieuw gaat splitsen lijkt wel bijzonder klein. Dat zou net hetzelfde zijn alsof Nederland zijn Amsterdam aan Denemarken zou wegschenken, of het oude stadscentrum van Antwerpen met inbegrip van de OLV. Kathedraal, het Steen en de Grote Markt van Antwerpen naar Nederland zouden gaan en het in 1990 herenigde Berlijn naar Polen of Rusland zou gaan. Niet dus.

Oost-Jeruzalem is namelijk het Jeruzalem van de oudheid waar zich de belangrijkste heilige plaatsen bevinden van het Jodendom: de Kotel (aka de Klaagmuur), het Joods Kwartier, de Hof van Olijven (de Olijfberg), Stad van David, de 3000 jaar oude Joodse begraafplaats, verschillende grote en kleine synagogen zoals de Hurva Synagoge en de Tiferet Synagoge (in heropbouw), de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Hadassah Hospitaal, de Bijbelse Zoo, de Scopus Berg enz. enz.

West-Jeruzalem, waarnaar Bogdanov verwijst, was in feite een westelijke uitbreiding van Jeruzalem die pas in de 2de helft van de 19de eeuw werd aangelegd. West-Jeruzalem was ook maar een kort leven beschoren: van 1948 tot 1967 toen de Oude Stad werd veroverd door de Arabieren en geannexeerd bij het Jordaanse koninkrijk.

Bovendien is het feit dat in die 19 jaren Arabische bezetting de Joden hun heiligdommen niet meer mochten bezoeken en de Joden in 1948 manu militari werden verdreven uit de Oude Stad (en uit de rest van Judea & Samaria!) en het grootste deel van de Joodse heiligdommen door de Arabieren werd afgebroken of zwaar beschadigd, dàt zullen de Joden niet gauw vergeten!

De windmolen van Montefiore in ‘West’-Jeruzalem, gefotografeerd in 1866. Toen was er nauwelijks bewoning. De muur die horizontaal door het plaatje loopt zal tussen 1948 en 1967 de scheidslijn vormen tussen West- en Oost-Jeruzalem [beeldbron: A Picture A Day]

De Montefiore-windmolen werd in 1857 gebouwd op een helling tegenover de westelijke stadsmuren van Jeruzalem, waar drie jaar later de nieuwe Joodse wijk Mishkenot Sha’ananim werd opgetrokken, beide door de inspanningen van de Britse Joodse bankier en filantroop Sir Moses Montefiore (1784-1885). Jeruzalem was in die tijd deel van het Ottomaanse Rijk. Vandaag de dag dient de windmolen als een klein museum gewijd aan de prestaties van Montefiore. De molen werd met de medewerking van Nederland in 2012 gerestaureerd in de oorspronkelijke staat met een nieuwe dop en zeilen.

Foto hieronder: ‘West’-Jeruzalem in 1880 met de windmolen van Sir Moses Montefiore gezien vanuit de Oude Stad

 


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNi.Media “Deputy FM Bogdanov: Russia Will Move Embassy to Jerusalem after City Is Split” van 1 juli 2018 op de site van The Jewish Press

4 gedachtes over “Rusland zal haar ambassade naar Jeruzalem verplaatsen nadat de stad is gesplitst

  1. Onder het communisme hebben Russen nooit buitenlandse geschiedenis of G-dsdienstleer op school gekregen.

    Hun kennis stopt daarom ook bij de Gulag & Perestroika.

    Hen kan men daarom niet eens zoveel kwalijk nemen.

    Het ‘intelligente’ Europa wel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.