Prins Laurent vergelijkt eigen lot met dat van de Joden tijdens de Holocaust

Plaatje hierboven: Belgische holocaustoverlevenden zijn niet gelukkig met uitspraken van Prins Laurent [beeldbron: Serge Weinber/JA]

Een vooraanstaande royal in België zei dat kritiek op zijn gedrag hem herinnert aan de vervolging van Joden tijdens de Holocaust. Prins Laurent, gekend om zijn vele provocerende uitspraken als over controverse over zijn gebruik van publieke middelen, maakte de opmerking in een interview met Het Nieuwsblad dat vorige week werd gepubliceerd, en gaf uiteraard meteen aanleiding voor kritiek van de Belgische joden.

Laurent zei dat hij het gevoel heeft dat hij alleen maar een ‘boksbal’ is geworden “omdat ik de broer of zoon van een koning ben. Wanneer dit soort dingen gebeuren, denk ik onmiddellijk aan de Joden die alleen maar zijn doodgeschoten omdat zij Joods waren.” De prins – jongere broer van Philippe, koning van de Belgen – is het onderwerp van kritiek in het parlement naar verluidt wegens het indienen van onjuiste rapporten van zijn werkuren.

Een fragment uit Het Nieuwsblad van 21.06.2018:

Vorig jaar werd Laurent geconfronteerd met een verlaging van de beloning voor het zonder toelating bijwonen van een ceremonie ter ere van de 90ste verjaardag van de oprichting van China’s Volksbevrijdingsleger – in zijn vroegste jaren een repressief middel waarmee de Chinese communistische heersers miljoenen politieke tegenstanders en talloze anderen hebben over de kling joegen. De blunder kostte hem 10 procent van zijn jaarlijkse toelage van $ 359.000.

Volgend op de kritiek op zijn ongepaste vergelijking zei Laurent dat hij in september het Kazerne Dossin-holocaustmonument in Mechelen zou bezoeken, aldus Michael Freilich, hoofdredacteur van het tijdschrift Joods Actueel.

In 2016 verbood de Belgische premier Charles Michel de prins vanwege onbevoegde gesprekken met hooggeplaatste buitenlandse functionarissen na een reeks niet-goedgekeurde excursies, waaronder naar de Democratische Republiek Congo en naar Libië tussen 2008 en 2010, waar hij hoopte in zaken te gaan met een van Moammar Ghadafi’s zonen.

Plaatje hierboven: een cartoon van tekenaar Maarten in het weekblad ’t Pallieterke van december 2016 [beeldbron: Pallieterke]


Bronnen:

♦ naar een artikelBelgium prince says criticism of his conduct reminds him of the Holocaust” van 29 juni 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelNa uitspraken Prins Laurent: “Graag gesprek met prins over situatie en Jodenvervolging”” en een artikelPrins Laurent verduidelijkt uitspraak en gaat in op verzoek voor rondleiding in Holocaustmuseum” van 21 juni 2018 op de site van Joods Actueel Magazine

♦ naar een artikel van Tex Van berlaer “Prins Laurent is het “kotsbeu”: “Als men mij aanvalt, denk ik aan de Joden die zijn doodgeschoten” van 21 juni 2018 op de site van Het Nieuwsblad

3 gedachtes over “Prins Laurent vergelijkt eigen lot met dat van de Joden tijdens de Holocaust

  1. hij is niet alleen debiel, hij leeft ook nog op onze kosten, die man is knettergek en dan blijf ik nog vriendelijk, de nar van de koning dat is hij !

    Like

Reacties zijn gesloten.