Voormalige Groene anti-Israëlactivist verliest rechtzaak inzake smaadactie tegen B’nai B’rith

B’nai Brith Canada heeft een poging verijdeld van een voormalig gerechtscriticus en anti-Israël activist van de Groene Partij van Canada om haar mensenrechtenagenda het zwijgen op te leggen.

In een vonnis  dat afgelopen donderdag werd vrijgegeven, verwierp rechter Helen A. Rady van het Hooggerechtshof van Ontario een smaad actie van advocaat Dimitri Lascaris (plaatje bovenaan) onder de ‘anti-SLAPP’ bepaling van Ontario. Geïntroduceerd in 2015 beschermt de wetgeving “de vrijheid van meningsuiting over zaken van algemeen belang” door het bestrijden van ‘Strategische Rechtszaken tegen Publieke Deelneming’ (SLAPP).

Het geding is ontstaan uit een artikel dat door B’nai Brith in augustus 2016 werd gepubliceerd onder de titel ‘Green Party Justice Critic Advocates on Behalf of Terrorists‘. Het artikel beschreef hoe Lascaris, die toen optrad als Groene Partij Justitie Critic, een ontmoeting had met de vader van de Palestijnse terrorist Bahaa Alayan (of Elian), en ten onrechte op de sociale media beweerde dat Alayan “buitengerechtelijk was gedood door Israëlische autoriteiten”.

In de rechtbank benadrukte Lascaris dat er geen bewijs was dat Alayan werd gedood terwijl hij een terroristische aanslag pleegde, ondanks een uitspraak van een Israëlische rechtbank waaruit blijkt dat dit wel degelijk het geval was. Rechter Rady was het niet eens met Lascaris’ stelling, met vermelding van: “[..]de test is of een persoon eerlijk kon geloven dat de steun van de familie Alayan de steun omvat aan terroristen. Het antwoord is ja.”

“Dit is een fantastische overwinning voor alle voorstanders van de vrijheid van meningsuiting in Canada”, aldus Michael Mostyn, de CEO van B’nai Brith Canada. “Het is absoluut cruciaal dat mensenrechtengroeperingen zoals B’nai Brith de mogelijkheid behouden om publieke figuren te bekritiseren waarvan we menen dat ze onverdedigbare standpunten hebben ingenomen. Niemand zal ons ervan weerhouden te spreken en om gerechtigheid te vragen voor rekening van de Canadese Joden en slachtoffers van terrorisme.”

Sinds hij verwijderd werd uit zijn positie als Justice Critic voor de Groenen in het najaar van 2016, zetelt Lascaris als voorzitter van de raad van bestuur van CJPME (Canadezen voor Gerechtigheid en Vrede in het Midden-Oosten), een anti-Israel groep gevestigd in Montreal. In mei 2018 trachtten Lascaris en anderen een gebeurtenis te verstoren die de modernisering van de Vrije Handelsovereenkomst tussen Canada en Israël vierde, terwijl hij op 5 juni een toespraak onderbrak van mensenrechtenactivist Hillel Neuer, terwijl de laatste een eredoctoraat ontving van de McGill Universiteit.


Bronnen:

♦ met dank aan Michelle W. voor de hint

♦ naar een artikelB’nai Brith Canada Defeats Former Green Party Justice Critic in Court” van 29 juni 2018 op de site van B’nai Brith Canada

Een gedachte over “Voormalige Groene anti-Israëlactivist verliest rechtzaak inzake smaadactie tegen B’nai B’rith

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.