Gudrun Burwitz, dochter en grootste fan van Heinrich Himmler, overleden op 88 jaar

Gudrun Burwitz, overleed op 24 mei 2018 in München op 88-jarige leeftijd. Dat nieuws raakte pas nu, ruim een maand later, bekend. Zij was beter bekend in haar jeugd als Gudrun Himmler, de enige wettige dochter van de illustere SS Reichsfuhrer, Heinrich Himmler, de chef architect van de Holocaust.

Ze was 16 jaar toen de oorlog eindigde en haar vader bedroog de beul door een cyanidepil tussen zijn tanden te verpletteren nadat hij door Britse troepen was gevangengenomen. Ze was absoluut niet alleen onder ‘Nazikinder’ in het moeten dragen van de gevolgen van misdaden die ze niet had begaan, maar in tegenstelling tot de zonen van Hitler’s nummer twee, Martin Bormann, en ‘Dr. Death’ Aribert Heim, die opgroeiden om hun afschuw te uiten over de misdaden van hun ouders, Gudrun bleef loyaal aan de herinnering van haar vader en bracht haar leven door met de ondersteuning van Stille Hilfe (‘Stille Hulp’), een ‘liefdadigheidsorganisatie’ die voormalige nazi’s helpt. (…)

Gudrun Burwitz was politiek actief sinds kort na het einde van de oorlog, trad toe tot Stille Hilfe en steunde de oprichting van de ‘Wiking-Jugend’, een ondergrondse neo-nazi-organisatie gemodelleerd naar de Hitlerjugend in 1952. In 1955, met Adolf von Von Ribbentrop, de zoon van de voormalige nazi-minister van Buitenlandse Zaken, reisde zij op uitnodiging van Sir Oswald Mosley naar Londen en sprak op een bijeenkomst van zijn Union Movement-partij, waarbij zij haar publiek vertelde dat “haar vader een groot man was die verkeerd begrepen was en wiens goede naam was vernietigd door de Joden.

Stille Hilfe werkte heimelijk vanaf 1946, en hielp aanvankelijk bij de ontsnapping van nazi-voortvluchtigen over de geallieerde linies, met name naar Zuid-Amerika. Vanaf 1951, van geheim naar openlijk, registreerde Gudrun zich bij de Duitse autoriteiten om geld in te zamelen om ‘krijgsgevangenen en geïnterneerden’ te helpen. Gudrun werd daarom steeds actiever in de organisatie. Van Stille Hilfe is bekend dat zij enkele van de meest vooraanstaande officieren van het Derde Rijk heeft geholpen, waaronder de Gestapo-chef Klaus Barbie, de ‘Slager van Lyon’; Martin Sommer, de ‘Beul van Buchenwald’; en Artur Axmann, hoofd van de Hitler Jugend.

Als een centrale figuur in de organisatie regelde Gudrun Burwitz een comfortabele pensionering voor Anton Malloth, oftewel ‘Beautiful Tony’ zoals hij bekend was in concentratiekamp Theresienstadt in Tsjecho-Slowakije, waar hij na het doodslaan van Joden, zijn verwarde haren kamde met zijn swastika-insigne. In 1948 was Malloth tijdens zijn afwezigheid ter dood veroordeeld door een Tsjechische rechtbank, maar Gudrun Burwitz gebruikte later middelen van Stille Hilfe om hem een ​​comfortabele kamer te verhuren in een bejaardentehuis in München.

In 2001, toen hij uiteindelijk in Duitsland werd vervolgd, bleef ze hem twee keer per maand bezoeken tot aan zijn dood door kanker in 2002. Naar verluidt heeft hij haar al zijn persoonlijke bezittingen nagelaten. Een andere begunstigde van haar vrijgevigheid was Martin Sandberger, de leider van een elite SS-eskader die verantwoordelijk was voor de dood van honderdduizenden Joden, communisten en zigeuners in de bezette Baltische staten Letland, Litouwen en Estland, en voor wie zij zorgde dat hij werd opgenomen in een tehuis voor gepensioneerden in Stuttgart tot aan zijn dood in 2010.


Bezoek van Heinrich Himmler (2de van links), Reichsführer van de SS (Schutzstaffel), aan Mauthausen, het enige concentratiekamp in Oostenrijk, april 1941 in het gezelschap van Kampcommandant Franz Ziereis. Himmler is hier in gesprek met SS-Obergruppenführer August Eigruber. Rechts bovenaan de trap, Ernst Kaltenbrunner, SS-Obergruppenführer en General der Waffen-SS. Himmler zal na de oorlog op 23 mei 1945 met het innemen van een capsule cyaankali zelfmoord plegen, amper twee dagen nadat hij was opgespoord en gearresteerd door de Britse strijdkrachten  
[beeldbron: Bundesarchiv]

Kaltenbrunner zal SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich opvolgen nadat enkele leden van het Tsjechische verzet, Jan Kubiš en Jozef Gabčík, op 27 mei 1942 een aanslag op hem pleegde en Heydrich, de Slager van Praag, enkele dagen later op 4 juni 1942 overleed aan zijn verwondingen. Die verzetsdaad zal door de SS worden vergeld met de vernietiging van Lidici op 10 juni 1942. 


Bronnen:

♦ met dank aan Michelle W. voor de hint

♦ naar een artikelGudrun Burwitz, daughter of Heinrich Himmler – obituary” van 29 juni 2018 op de site van The Daily Telegraph

Een gedachte over “Gudrun Burwitz, dochter en grootste fan van Heinrich Himmler, overleden op 88 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.