Israël’s oppositieleider: Hamas leidt gewelddadige rellen om ‘zoveel mogelijk slachtoffers te oogsten’

Yair Lapid, een van de leiders van de Israëlische oppositie in de Knesset, heeft maandag bij de internationale media aangedrongen om de twee partijen te erkennen die betrokken zijn bij de door Hamas georkestreerde ‘Mars van de Terugkeer’ aan de Gaza-Israëlische grens met aan de ene kant de terreurgroep Hamas die “zoveel mogelijk slachtoffers wenst” en aan de andere kant Israël, dat er “belang bij heeft om zero slachtoffers” te maken.

“Ze moeten onthouden wie dat wie is”, benadrukte Lapid tijdens een exclusieve persconferentie georganiseerd door The Israel Project in Washington, DC. “Israël heeft geen interesse in het neerschieten van burgers, laat staan ​​kinderen.”

Lapid, de leider van de centristische politieke partij Yesh Atid, legt de schuld voor de noodlottige humanitaire situatie in de Strook volledig bij Hamas, die al sinds 2007 de volledige politieke en militaire controle heeft over de Gazastrook.

“Het aantal vrachtwagens met leveringen afkomstig van Israëliërs daalde van 950 naar 450 per dag – niet omdat we het aantal hebben beperkt, maar omdat de koopkracht van de bevolking van Gaza aanzienlijk is gedaald,” zei Lapid. Hamas, benadrukte hij “is alleen verantwoordelijk voor de humanitaire crisis.”

Hamasleider Yahya Sinwar zei op 6 april 2018 over de protesten:

Lapid’s bezoek aan de Verenigde Staten komt als speciale afgezant en schoonzoon van president Donald Trump, Jared Kushner, en speciale gezant voor vrede in het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, terug uit de regio zijn waar zij bijeenkomsten hielden met leiders uit Israël, Jordanië, Egypte , Saoedi-Arabië en Qatar om een ​​nieuw Israëlisch-Palestijns vredesplan op te zetten.

Lapid zei dat hij ‘geen details’ had van het vredesplan dat in de maak is, maar merkte op dat met het besluit Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, de regering van Trump “had rocked the boat”.

“Iemand moet iets anders doen,” zei hij, nadenkend over de tientallen mislukte vredesbesprekingen met de Palestijnen, waarvan hij ook een deel was. “Ik denk dat ze willen dat, vanuit wat ik verzamel, de soennitische staten deel uitmaken van dit onder druk zetten van de Palestijnen, dat ze niet zomaar de kans kunnen weigeren”, zei Lapid over het nieuwe vredesinitiatief.

“De Palestijnen begrijpen maar niet dat het geen ‘zero-sum game’ is. Of je geeft me wat ik wil – het recht van terugkeer, het hele grondgebied, vluchtelingen, nederzettingen, Jeruzalem – of ik ben niet eens bereid om het spel te spelen.”

Lapid hekelde Abbas vooral voor wat hij beschreef als zijn onverzettelijkheid, wat suggereert dat de leider van de Palestijnse Autoriteit geen serieuze partner in vrede was. “Er is een mythe die zegt dat Abu Mazen de laatste van de Tunis-generatie is en daarom de laatste van de generatie die vrede kan sluiten,” zei Lapid. “Ik ben het daar volkomen mee oneens. Ik denk dat hij de laatste is van de generatie die helemaal niet in staat is om iets te ondertekenen. Voor hen pleegt dit verraad aan de Palestijnse ethos.”


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli Opposition Leader: Hamas Led Violent Riots to Cause “as Many Casualties as Possible”” van 26 juni 2018 op de site van The Tower

Een gedachte over “Israël’s oppositieleider: Hamas leidt gewelddadige rellen om ‘zoveel mogelijk slachtoffers te oogsten’

  1. Israel heeft het recht om zijn grens te verdedigen, hopelijk worden vele politici wakker in de knesset , maar of het vredesplan een kans krijgt daar heb ik mijn twijfels over!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.