Vrijdagse gewelddadige protesten: Twee doden, 91 ½ gewonden en 15 brandstichtingen

Plaatje hierboven: Een Gazaanse vrouw poseert voor de ‘pers’ fotografen van de propagandadienst van Hamas tijdens de wekelijkse Palestijnse rellen aan de grens met Israël. Met dergelijke plaatjes tracht Hamas het beeld van Palestijnse ‘vreedzame intenties’ overeind te houden tegenover het Westen dat zich maar wat graag voor de gek laat houden [beeldbron: Maan News]

Twee Palestijnen werden vrijdag gedood tijdens gewelddadige demonstraties langs de grens van de Gazastrook met Israël, berichtte Pallywood, de propagandadienst van Hamas.

Naar verluidt zou een 13-jarige kid dodelijk getroffen zijn door een kogel in zijn hoofd. De jongen zou neergeschoten zijn toen hij over het veiligheidshekken trachtte te klauteren en het beschadigde. Een paramedicus vertelde aan het AP dat de tiener kort nabij het hekken stenen zou gegooid hebben naar de soldaten. Daarnaast overleed een 24-jarige man aan schotwonden aan been en onderbuik, berichtte Pallywood.

Voor de 14de vrijdag op rij in het kader van de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ – campagne van Hamas man schopten 5.000 Palestijnen op vijf verzamelpunten langsheen de grens met Israël. Relschoppers verbrandden autobanden en vielen Israëlische troepen aan met stenen en molotovcocktails.

Op een gegeven moment werd een bom naar troepen gesmeten. Bijna 100 mensen werden gewond tijdens de protesten, meestal door traangas en het inademen van de zwarte giftige rook van brandende autobanden. Verschillende Palestijnse paramedici werden ook gekwetst door rookinhalatie.

Het leger zei dat gedurende de middag “duizenden Palestijnen deelnamen aan extreem gewelddadige rellen en verschillende terreurdaden pleegden op verschillende locaties langs het veiligheidshekken van de Gazastrook.”

Israëlische strijdkrachten reageerden met “grote hoeveelheden rel-bestrijdingsmiddelen en in specifieke gevallen waarin deze middelen niet werkten om de dreiging te te verminderen hebben soldaten hun toevlucht gezocht tot het vuren met scherpe ammunitie in overeenstemming met de standaard operationele procedures,” zei de woordvoerder van de IDF.

Vijftien branden braken uit in Israël als gevolg van ballonnen en vliegers met brandbommen die vanuit de Gazastrook werden gelanceerd. Brandweerlieden hebben de branden kunnen blussen. De politie zei dat meerdere ballonnen met daarop geschreven haatberichten werden gevonden in gemeenschappen in de buurt van Gaza.

Ze drongen er bij de inwoners op aan om de ballonnen niet aan te raken en de politie te bellen. Palestijnen slaagden erin om een ​​kleine Israëlische drone neer te halen die menigten in het centrum van Gaza aan het filmen was, zei het leger. Ambtenaren zeiden dat er geen verlies van gevoelige informatie was.

In de voorbije drie maanden nadat de protesten nabij de Gazaanse grens uitbraken op 30 maart 2018 vonden naar verluidt minstens 130 Gazaanse Palestijnen de dood. De slachtoffers waren voor het overgrote deel operatieven van de terreurgroepen Al Qassam Brigades (Hamas) en Al Quds Brigades (Islamitische Jihad/PIJ) en het dozijn andere terreurgroepen in Gaza die allen opereren onder de mantel van Hamas.

Israëlische brandweer tracht branden te blussen die werden aangestoken door Hamas


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians say 2 killed at Gaza border as 5,000 protest” van 29 juni 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel13-year-old Palestinian killed, more than 300 injured during 14th ‘Great March of Return’ protest” van 29 juni 2018 op de site van het Palestijnse persagentschap Maan News Agency

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF drone shot down near Gaza” van 29 juni 2018 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “Vrijdagse gewelddadige protesten: Twee doden, 91 ½ gewonden en 15 brandstichtingen

  1. Zou u dit artikel kunnen doorsturen naar het ministerie van misleiding in Nederland ,dat onder leiding staat van mevrouw Sigrid Kaag ,zij is waarschijnlijk een fervent Yasser Arafat aanhanger!( gekker kan het niet) Shalom van Léon van Duren.

    Like

  2. Gestoorde meute met Hamas als organisator en de internationale pers als facilitator.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.