In Europa doet het belagen van Roma (zigeuners) alarmbellen rinkelen bij de Joden

Plaatje hierboven: Leden van de Roma-gemeenschap zijn afgebeeld in een Roma-kamp aan de rand van Rome, 19 juni 2018 [beeldbron: Alberto Pizzoli/AFP]

Toen de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken aanbood om een ​​’register’ van Roma (zigeuners) aan te leggen, was zijn opmerking slechts de laatste toevoeging aan een lange lijst van anti-Roma-uitspraken van vooraanstaande Europese leiders.

In maart zei Janos Lazar, de rechterhand voor de Hongaarse premier Viktor Orban: “Zodra we ze binnenlaten, nemen ze het hier over.” In 2010 zei Traian Basescu, de toenmalige president van Roemenië, op een persconferentie over de nomadische etnische groep, ook bekend als zigeuners, dat “zeer weinigen van hen willen werken” en dat “velen van hen van oudsher leven het stelen.”

Toch heeft de opmerking van de minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, over een Roma-database, een veel groter internationaal protest teweeggebracht, vooral van verschillende Joodse groepen in heel Europa. Zowel de Unie van Italiaanse Joodse Gemeenschappen als de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden veroordeelden het als een herinnering aan het nazi-beleid geïnspireerd door de Italiaanse fascistische beweging.

En overwegende dat sommige Joodse leiders en groepen in Italië en daarbuiten de vergelijking als zijnde overdreven verwierpen, onderstreepte de reactie nogmaals het onofficiële partnerschap dat veel Europese Joden voelen tegenover de Roma – misschien de enige etnische minderheid die door de nazi’s tijdens de Holocaust werd vervolgd met een moorddadige vasthoudendheid die zij toonden tegenover de Joden, evenaarde.

“De oproep van Salvini voor een ‘register’ lijkt op de antisemitische wetgeving die is aangenomen door de fascistische regering van Italië aan de vooravond van de Shoah”, zei het Britse bestuur in een verklaring donderdag. In zijn verklaring schreef de Italiaans-Joodse groep dat het voorstel “herinneringen oproept aan de racistische maatregelen die 80 jaar geleden zijn genomen en helaas steeds meer vergeten zijn.”

Het rumoer binnen de Europese Joodse kringen over de suggestie van Salvini was het meest intens sinds Marton Gyongyosi, een vooraanstaand wetgever voor de extreemrechtse Jobbik-partij in Hongarije, tijdens een toespraak in het parlement riep op om een ​​lijst op te stellen van Joodse politici en regeringsleden die een “bedreiging vormen voor de nationale veiligheid” (Gyongyosi zei later dat hij de eigenaren van een dubbel Israëlisch en Hongaars staatsburgerschap bedoelde).

Voor Adam Schoenberger, de directeur van de Hongaarse Joodse groep Marom die programma’s met de grote Roma-minderheid van het land ondersteunt, zijn deze uitingen van solidariteit door Joden een bewijs van de “gedeelde geschiedenis en het gedeelde lot” die Joden en Roma met elkaar verbindt. De nazi’s vermoordden minstens 200.000 Roma, vaak samen met de Joden, volgens Yad Vashem, het Holocaust-museum in Jeruzalem. “Wanneer een Roma-persoon het doelwit is, voel ik me minder veilig omdat ik weet dat ze daarna voor mij zullen komen“, aldus Schoenberger.

In Italië is de verwijzing door de Joodse koepelorganisatie naar ‘vergeetachtigheid’ over de Holocaust mogelijk te danken aan het succes bij de algemene verkiezingen van dit jaar door Salvini’s rechts-populistische partij uit de Northern League en de anti-migratie vijfsterrenbeweging.

Plaatje hierboven: Marzahn, het eerste interneringskamp voor Roma (zigeuners) in het Derde Rijk. Duitsers en hun bondgenoten doodden ongeveer 25 procent van alle Europese Roma. Van iets minder dan een miljoen Roma die naar verluidt vóór de oorlog in Europa woonden, hebben de Duitsers en hun Axis-partners tot 220.000 gedood waarvan tienduizenden vergast werden in KZ Auschwitz-Birkenau [beeldbron: Landesarchiv Berlin]


Bronnen:

♦ naar een door Braboshh.com ingekort artikel van Cnaan LiphshizIn Europe, the targeting of Roma sets off alarm bells for Jews” van 21 juni 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “In Europa doet het belagen van Roma (zigeuners) alarmbellen rinkelen bij de Joden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.