Israël Vandaag: De Israëlische economie blijft groeien

De Israëlische economie is, in vergelijking met andere economieën, gezond en groeit al jaren op rij. Volgens schatingen van financiële experts, zal de groei de komende jaren verder doorzetten. En dat ondanks de schommelingen en veranderingen op de wereldmarkt.Israël is de economische crisis goed doorgekomen en blijft zich ontwikkelen. 8In 2013 groeide de economie met 4 procent, in 2014 met 3,2 procent, in 2015 met 2,5 procent en in 2016 met 4 procent. De Israëlische Nationale Bank schat dat de economie in 2017 opnieuw gegroeid is met 3,3 procent, en dit jubileumjaar en 2019 zelfs nog iets meer.

Israël heeft de laagste werkloosheid ter wereld: 4,2 procent in 2017. Het land is lid van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en kreeg van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings de A+ status. De kredietbeoordelaar merkt hierbij op dat het land een nog betere rating had gekregen als de geopolitieke situatie beter was geweest. Andere krediet beoordelaars als Moody’s en Stanäarte-Poor’s, geven Israël een soortgelijke rating. Het grootste probleem waar Israël mee kampt, is het grote verschil tussen rijk en arm, met name binnen de Arabische en Joods-orthodoxe bevolkingsgroepen.

Op 15 mei 1948, de dag nadat David Ben Gurion de staat Israël had uitgeroepen, vielen vijf Arabische landen de staat aan. Destijds telde het land 650.000 inwoners. In de loop van 1949 tekende Israël een wapenstilstand met¬ de buurlanden. Het was geen hoopvolle start voor de jonge staat. De economie stond er slecht voor. Een enorm gedeelte van het staatsbudget was nodig voor de verdediging van het land. Israël bezit geen bodemschatten en een groot deel van het land was ongecultiveerd. Het land was aangewezen op import van ruwe grondstoffen, olie en voedingsmiddelen. In de eerste drie jaar na het ontstaan van de staat verdubbelde het aantal inwoners met nog eens 650.000 immigranten. De meeste immigranten kwamen berooid aan. De helft bestond uit Holocaustoverlevenden uit Oost-Europese landen, de andere helft uit vluchtelingen uit de Arabische landen.

Drie jaar nadat de staat werd uitgeroepen, was Israël zo goed als bankroet. Er was een enorm te kort aan buitenlandse investeringen. Israël was niet meer in staat om brandstoffen en eerste levensbehoeften te importeren uit het buitenland. Daarom riep het land de noodtoestand uit. Er brak een tijd aan waarin het land moest bezuinigen en de levensstandaard van de burgers stagneerde. Gevolg hiervan was dat er een ‘zwarte markt’ ontstond. Het gat in de begroting was enorm. Dit gat werd gedicht door meer bankbiljetten te drukken, waardoor er een enorme inflatie ontstond.

Eind 1951 had Israël grote moeite om kortetermijnleningen te verkrijgen van buitenlandse banken. Het land verkeerde in een economische en financiële crisis. Toch lukte het om in de jaren zeventig uit deze crisis te komen, onder andere door drie belangrijke ontwikkelingen: 1. er werd een akkoord gesloten met West-Duitsland over ‘Wiedergutmachung’; 2. er kwam hulp uit de VS; 3. Israël ging staatsobligaties uitgeven.

Het Wiedergutmachungs-akkoord met Duitsland werd in 1952 in Luxemburg ondertekend doorde Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Moshe Sharet. In dit akkoord werd overeengekomen dat de Duitse regering Israël tussen 1953 en 1965 drie miljard DM zou betalen als schadeloosstelling voor het leed van de Joden tijdens de Holocaust, en voor de economische schade die daaruit voortvloeide. Verder werd afgesproken dat Holocaustoverlevenden een maandelijkse uitkering zouden ontvangen van de West-Duitse regering.

Tot aan 1985 werd de Israëlische economie gekenmerkt door een sociaaldemocratisch model. Dat wil zeggen: een groot overheidsapparaat, met daarnaast een niet onbeduidende privésector. In de afgelopen decennia is Israël opgeschoven naar een markteconomie, met een duidelijke rol voor de overheid.

De nationale begroting bedraagt dit jaar (2018) 480 miljard sjekel. Het Israëlische bruto binnenlands product (bbp) zal in 2018¬ neerkomen op 1300 miljard sjekel. De verhouding tussen staatsschuld en bbp lag eind 2017 op zestig procent. Het budget voor veiligheid is in vergelijking met andere ontwikkelde landen bijzonder hoog. In Israël gaat het om 78 miljard sjekel per jaar; zeventien procent van de nationale begroting en zeven procent van het bbp. In de afgelopen 25 jaar heeft de Israëlische hightechindustrie zich enorm ontwikkeld en een grote bijdrage geleverd aan de economie. Er ontstond een industrie voor medische apparatuur, diamantindustrie, toerisme en ook een zeer sterke veiligheidsindustrie. De Israëlische sjekel staat sterk ten opzichte van de dollar en de euro, wat minder gunstig is voor de export van producten uit Israël. De inflatie was in 2017 zeer laag (0,4 procent). Van 2014 tot 2017 was deze zelfs negatief.

De relatief sterke economie van Israël gaat wel gepaard met grote sociaal-economische problemen. Huisvesting vormt daarbij een van de grootste problemen, met name voor jongeren en mensen met een laag inkomen. Daarbij kent Israël, in vergelijking met andere landen, extreem hoge prijzen voor levensmiddelen en andere basisproducten. Ook zijn er enorme verschillen in levensstandaard tussen rijke en arme bevolkingsgroepen.

door Moti Bassok


Bronnen:

♦ naar een artikel van Motti Bassok “De Israëlische economie blijft groeien” gepubliceerd in Israel Today, in een gezamelijke uitgave van Israel Today en Christenen voor Israël naar aanleiding van het 70-jarig bestaan van de moderne staat Israël; Israel Today, nr. 127 blz. 73-75

2 gedachtes over “Israël Vandaag: De Israëlische economie blijft groeien

 1. De gezonde Israelische economie is een doorn in het oog van de Israel hater……..en de BDS.

  Het gaat deze verkapte Jodenhaters dan ook totaal niet om het welzijn van “palestijnen” maar alleen om het welzijn van Israeli’s waar ze helemaal dol van worden.

  Gek worden ze van alle groeicijfers, nieuwe medische uitvindingen, producten & technische hoogstandjes.

  Israelische cultuur die succesvol de wereld rondreist word gehekelt bij gebrek aan eigen cultuur.

  De simpele Israelische waarheid, gestaafd met bewijzen uit de geschiedenis, wordt gebombardeert door honderden opgerichte organisaties die deze waarheid proberen te vernietigen met leugens & agressie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.