Israël beschuldigt Verenigde Naties van hypocrisie en landroof in Jeruzalem

Een agentschap van de Verenigde Naties heeft van de rechtbank van Jeruzalem de opdracht gekregen om af te zien van alle bouwwerkzaamheden in haar hoofdkantoor in Jeruzalem.

Een proces uit 2017, ingediend door Regavim, een niet-gouvernementele Israëlische organisatie (NGO), beschuldigde de United Nations Truce Supervision Organisation (UNTSO) van tal van overtredingen waaronder illegale inbreuk en inbeslagname van publiek onroerend goed. De VN veroordeelt Israël regelmatig voor vermeend illegaal bouwen in Jeruzalem, Judea en Samaria, ondanks het feit dat deze gebieden het hart van het huis van het Joodse volk vormen.

Volgens stukken die in de rechtbank zijn aangetroffen, heeft het agentschap tientallen gronden die staatseigendom zijn illegaal in het Armon HaNatziv-gebied in beslag genomen, vlakbij de locatie van de nieuwe Amerikaanse ambassade. Regavim zegt dat het voor het eerst de bouwactiviteit van het V.N. agentschap ontdekte in maart vorig jaar en smeekte het Israëlische Hooggerechtshof om de regering ertoe te brengen de wet te handhaven.

De NGO Regavim beschrijft zichzelf als een “op onderzoek gebaseerde denktank en lobbygroep die zich inzet voor het behoud van Israëls middelen en bescherming van de Israëlische soevereiniteit door onbevooroordeelde toepassing en handhaving van de wet.”


Een luchtfoto van de V.N.-compound zoals deze er vandaag uitziet. De groene lijn is de huidige compound, de rode lijn geeft de oorspronkelijke afmetingen aan die door de Israëlische regering zijn toegestaan ​​voor gebruik door de VN. Het heeft extra gebouwen, een benzinestation, opslagfaciliteiten en meer gebouwd: allemaal zonder bouwvergunningen of toezicht van welke aard dan ook [beeldbron: Regavim]

De woordvoerder van Regavim, Naomi Kahn, legde uit dat het onwettige werk onder meer de sloop van historische gebouwen betreft, de bouw van een illegale opslagfaciliteit en een benzinestation omvat, wat volgens haar milieuschade aan de omgeving heeft veroorzaakt. Kahn zei: “Tot overmaat van ramp heeft de compound zich uitgebreid door illegale aantasting en inbeslagname van openbaar bezit van 11 hectare tot iets meer dan 19 hectare.”

Regavim verwelkomde de beslissing van de rechtbank. “De diplomatieke immuniteit van de U.N. staat het niet toe om de wetten van het gastland te overtreden”, zei Avi Segal, de advocaat van Regavim. “Voordat Regavim zijn petitie indiende, maakte de V.N. zich thuis in de compound van Jeruzalem, schaamteloos voorbijgaande aan de soevereiniteit van Israël en de Israëlische wet.”

Deze beslissing van de rechtbank bepaalt dat er geen verdere constructie zal worden uitgevoerd op het UNTSO-terrein zonder de instemming en toestemming van de staat Israël. “De kwestie van de illegale inbeslagname van zo’n 30 dunams land, buiten hetgeen was gereserveerd voor het gebruik van de V.N. door de staat Israël, zal in een afzonderlijke hoorzitting worden voortgezet.”

Eugene Kontorovich, een professor in internationaal en constitutioneel recht aan de Northwestern University, zei eerder dat de V.N. beschermd is door zijn langdurige immuniteit. “Immuniteit betekent dat ze niet voor de rechtbank gedagvaard kunnen worden – zelfs als de rechtbank ermee instemt dat hun actie onwettig is.”

‘De V.N. gedragen ​​zich absoluut wetteloos in Jeruzalem. Zelfs als het Israël beschouwt als een bezettingsmacht, is het verplicht de gemeentelijke en veiligheidsvoorschriften van een dergelijke macht op te volgen, die volkomen wettig zijn. De V.N. bezit het gebouw niet en betaalt geen huur”, voegde Kontorovich eraan toe.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Zvi Manasseh “UN Accused of Hypocrisy, Land Theft in Jerusalem” van 26 juni 2018 op de site van Lev Haolam

Een gedachte over “Israël beschuldigt Verenigde Naties van hypocrisie en landroof in Jeruzalem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.