Cyprus en Israël ondertekenen overeenkomst voor bouw van zeehaven voor Gaza

Plaatje hierboven: vissershaven van Gaza Stad, 29 mei 2018 [beeldbron: Al Jazeera]

Europese functionarissen verklaarden enkele jaren geleden dat een doorgang voor mensen en goederen tussen de Gazastrook en de haven van Larnaca in het Grieks-Cypriotische gecontroleerde zuiden van Cyprus kan worden veiliggesteld om een ​​”alomvattende, permanente oplossing” te vinden voor de Gaza-crisis.

Een overeenkomst tussen Israël en Cyprus betekent de oprichting van een zeehaven voor Gaza die op Cyprus wordt geëxploiteerd en onder toezicht staat van Israël, volgens een rapport van Channel 2 News van Israël. De maatregel, onderhandeld door de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman met de Cypriotische president Nicos Anastasiades, betekent de oprichting van werkteams en de voltooiing van blauwdrukken voor een zeehaven binnen drie maanden.

De plannen omvatten infrastructuur voor Israëlisch toezicht in de haven, om te voorkomen dat Hamas, die Gaza controleert, het gebruikt om wapens te smokkelen. Tegelijk met het nieuwbouwproject zal Israël samen met de Verenigde Staten financiële hulp verlenen aan basisdiensten en infrastructuur in Gaza om de levenskwaliteit van de inwoners van Gaza te verbeteren. Het Amerikaanse hulppakket zal afhankelijk zijn van de teruggave door Hamas van de lichamen van gedode Israëlische soldaten, evenals de vrijlating van Israëlische burgers die worden vastgehouden door de terreurgroep.

Uit rapporten blijkt dat het initiatief inzake openbare diplomatie erop is gericht de verantwoordelijkheid van Hamas voor het verval van Gaza te tonen door de tactiek te gebruiken van het weigeren van hulp om de inwoners van Gaza te manipuleren in toenemende woede, wanhoop en haat jegens Israël. Tijdens een ontmoeting tussen Lieberman, Cypriotische minister Savvas Angelides en de Griekse minister Panos Kammenos, kwamen de vertegenwoordigers overeen om aanvullende samenwerkingsvormen te onderzoeken op het gebied van cyberbeveiliging, regionale militaire oefeningen en reddingsoperaties in de Middellandse Zee.

Het Israëlische ‘goede wil’-initiatief is echter verre van zonder voorwaarden. De vestiging van een haven zou alleen plaatsvinden als de militante groep van Hamas, die Gaza controleert, Israëlische burgers bevrijdt en de resten van IDF-soldaten teruggeeft. Volgens de Israëlische media is het voorstel inderdaad afhankelijk van de vrijlating van de Israëlische civiele gevangenen die door Hamas worden vastgehouden sinds 2014 en 2015, evenals van de terugkeer van de lichamen van twee Israëlische soldaten die in 2014 tijdens Operation Protective Edge zijn gedood. “We zullen het voordelenpakket duidelijk en open op tafel leggen [en zeggen]: ‘Dit is mogelijk, dit is de prijs. Neem het of laat het liggen’, vertelde een vooraanstaande Israëlische defensiebron aan de plaatselijke Hadashot TV.

Het voorstel zelf omvat naar verluidt het opzetten van een drijvend dok of zelfs het bouwen van een aparte pier op Cyprus, ontworpen om vracht te ontvangen van schepen die goederen vervoeren die bestemd zijn voor Gaza en vervolgens te verzenden naar de geblokkeerde Palestijnse enclave. De goederen worden naar verwachting met de veerboot van Cyprus naar Gaza gebracht, omdat er geen faciliteiten zijn om vrachtschepen te ontvangen. Alle goederen die naar Cyprus worden afgeleverd, zouden nog steeds door de Israëliërs worden gecontroleerd als onderdeel van een speciaal bewakingsmechanisme, bedoeld om te voorkomen dat wapens het gebied binnengaan dat wordt gecontroleerd door de militante groepering van Hamas.


Bronnen:

♦ naar een artikelCyprus inks deal with Israel to house Gaza seaport” van 28 juni 2018 op de site van The Jewish News Syndicate

♦ naar een artikel “‘Take it or leave it:’ Israel proposes building goods port for Gaza in Cyprus – report” van 26 juni 2018 op de site van RT

♦ naar een artikelIsrael proposes building port in Gaza in Cyprus” van 26 juni 2018 op de site van New Sonia

♦ naar een artikelEurope seeks to open Gaza sea route from Cyprus” van 11 augustus 2014 op de site van World Bulletin

Een gedachte over “Cyprus en Israël ondertekenen overeenkomst voor bouw van zeehaven voor Gaza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.