De ‘kernel’ van het Israëlisch-Palestijns dispuut

Bijna 80 jaar geleden zag The Palestine Post het gepast om te citeren uit een artikel dat verscheen in een lokale Arabisch-talige krant, Al Difa’a. De gelegenheid was het bezoek van Malcolm MacDonald (1901-1981), die in die tijd Groot-Brittannië’s koloniale secretaris (Dominions Secretary) was en dus verantwoordelijk voor het beleid met betrekking tot het Britse Mandaat.

In zijn artikel op de redactie van die krant, gepubliceerd op 10 augustus 1938, merkte de Post op dat MacDonald bij zijn aankomst had gesproken over de noodzaak van “gerechtigheid voor de twee volkeren” in het land, een zin die de wenkbrauwen deed rijzen binnen de kantoren van Ad Difa’a. Het artikel had bezwaren tegen deze uitdrukking en het lijkt erop dat bij het herlezen van het rapport een beetje déjà vu voor de hand ligt.

Het Arabische tijdschrift, dat in die tijd aanleunde bij de politiek van de Grootmoefti, verklaarde dat er eigenlijk maar één volk in het land was en dat Palestina aan de Arabieren behoorde. Oh ja, er was een ‘minderheid’ van Joden, maar ze waren slechts een groep immigranten die Engeland met geweld had ingevoerd. Voortbordurend op de Arabische nationalistische zienswijze, zouden er geen twee thuislanden in het land kunnen zijn en dat, schreef Al-Difa’a, was de kern van het geschil (de term ‘conflict’ werd pas later geïntroduceerd).

In diezelfde editie bracht de Post nog ander nieuws: Hayim Goldenberg van Givat Shaul die was neergeschoten en zwaar gewond door Arabieren, was gestorven aan zijn verwondingen; een Arabische bende in de buurt van Nablus werkte samen met de Britse troepen; er was een bom afgegaan in een sjoek (markt) in Jaffa; en bommen werden in de bus van Haifa-Tiberias gegooid in een poging om Joden te vermoorden.

Het politieke en diplomatieke landschap is sindsdien niet echt veranderd. Afgezien van het feit dat de Zionistische beweging, in het bijzonder de Yishuv in die tijd, de Arabische oppositie tijdens die periode van terreur 1936-1939 overwon, evenals de terreur van 1920, 1921 en 1929, en daar tussenin.

Het won de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog 1947-49 nadat de ondergrondse hun Oorlog van Bevrijding hadden gewonnen tegen het onderdrukkende regime van het Britse Mandaat (1940-47). En de staat Israël overwon de periode van de Fedayeen in de jaren 1950, de PLO in de jaren zestig en zeventig, daarna Fatah, Hezbollah en Hamas, en de eerste en tweede intifada’s.

Parallel aan het bezoek van prins William en zijn belediging aan Jeruzalem, is er nog een ronde vredemaken aan de gang door de regering van Trump. Ze benadrukken de noodzaak van economische verbetering. Sommige commentatoren willen liever de nadruk leggen op het politieke element. Echter, een politieke situatie, die onmogelijk was vanwege extreme Arabische posities sinds 1920, is onveranderd gebleven. Misschien is economische verbetering het beste. Waarom niet proberen?

Maar het lijkt erop dat de Arabieren van de Palestijnse Autoriteit nog steeds geen contact met de realiteit hebben, zoals dat al een eeuw het geval is. Net als degenen die hen ondersteunen. De woordvoerder van PA-leider Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, werd zaterdag geciteerd door WAFA als onderstrepend dat “het juiste adres voor het bereiken van een rechtvaardige en duurzame vrede die niet kan worden omzeild, noch regionaal noch internationaal, moet gaan via de Palestijnse besluitvormer die wordt vertegenwoordigd door president Mahmoud Abbas en het Palestijnse leiderschap.”

Hij beschuldigde het Amerikaanse team ervan “zich te richten op het opsplitsen van het Palestijnse vaderland” wanneer de PA maar wat graag het veilige bestaan ​​van Israël in gevaar willen brengen, door Israël terug te willen verdelen en het in fasen  wil terugvoeren naar de linies van 1947. Lees in dat verband op deze blog: “Arabische media lekken over de Egyptische rol van het ‘akkoord van de eeuw’.

In a twitter post, twitterde de Amerikaanse onderhandelaar Jason D. Greenblatt:

“Hamas en de P.A., die al meer dan een decennium onder elkaar slag leveren, beweren elk cynisch dat de VS Gaza en de Westelijke Jordaanoever probeert te verdelen, in plaats van te erkennen dat we proberen de Palestijnen in Gaza te helpen. Wat een hypocrisie.”

Intussen vertelde Saeb Erekat zaterdag aan The Voice of Palestine dat de Amerikaanse regering moet …

“[..] begrijpen dat het noodzakelijk is om op te houden met het nastreven van denkbeeldige politieke alternatieven en projecten gericht op het opsplitsen van het Palestijnse thuisland om de vestiging van onze Palestijnse staat te voorkomen” (origineel Arabisch hier)

Van MacDonald en daarvoor tot Kushner en Greenblatt, de essentie, of om Al-Difa’a te citeren, de ‘kernel’ is onveranderd gebleven. Inderdaad, Kushner gaf intuïtief aan dat wanneer hij in een Arabisch-talig interview de Arabieren van de Palestijnse Autoriteit aanspoorde:

“Sta niet toe dat het conflict van uw grootvader de toekomst van uw kinderen bepaalt.”

Zullen Abbas, Erekat en Rudeineh naar hem luisteren?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yisrael Medad “The kernel of the Israeli-Palestinian dispute” van 25 juni 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “De ‘kernel’ van het Israëlisch-Palestijns dispuut

  1. Kusner, Greenblat, EU & de op pad gestuurde ‘a-politieke Prins William etc….snappen nog stééds niet dat de Arabische wereld niet de hunne is, democratie niet bestaand & niet gewild en westerse logica & prioriteiten onbestaand & onbespreekbaar zijn.

    Wanneer dat duidelijk en *geaccepteerd is….dan kunnen er acceptabele oplossingen worden gezocht.

    Hiervoor moet het westen echter éérst de glazen & focus van hun beslagen bril verwisselen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.