Iraanse demonstranten: ‘Dood aan Palestina’ en ‘Verlaat Syrië, denk aan ons’

Na de drie miljard triljard kreten ‘Dood aan Amerika‘ en ‘Dood aan Israël‘ die we, sinds de Iraanse Revolutie van 1978/79 toen Ayatollah Khomeini zijn zware klompen bovenop de hoofden van het volk van Iran plaatste, dagelijks moeten aanhoren uit de monden van de opgepepte bevolking van een van de oudste beschavingen van de wereld, komt er eindelijk eens een frisse wind waaien vanuit Teheran.

Iraanse burgerlijke demonstranten, in een verrassende wending van gebeurtenissen in het land, gaan de straat op om de oppositie tegen het hardline heersende regime te uiten door te roepen ‘Dood aan Palestina‘ en ‘Verlaat Syrië, denk aan ons‘ en ook ‘Amerika is onze vijand niet‘ , volgens een onafhankelijke vertaling van videos tonend de protesten.

De protesten, de laatste in een reeks van sociale onrust die het land in de greep houden, begonnen in het weekend en zijn maandag doorgesijpeld, nadat anti-regeringsbetogers hun frustraties uiten over de ineenzakkende waarde van de Iraanse valuta, de rial, en de voortdurende financiering door de Iraanse leiding van regionale terreurgroepen en militaire operaties in Syrië ten gunste van de belegerde president Bashar al-Assad.

Van protestanten wordt gezegd dat ze het zat zijn met de focus van het Iraanse heersende regime op buitenlandse interventies in de aanloop naar de eigen economie, die nog verder onder druk komt te staan sinds president Donald Trump wegliep van de historische nucleaire overeenkomst en opnieuw strenge sancties op Teheran toepaste.

Men kon de demonstranten horen roepen in het Farsi, ‘Dood aan Palestina‘ in duidelijke verwijzing naar de inspanningen van het Iraanse heersende regime om de terreur-gebonden Hamas-regering in de Gazastrook te financieren en het terrorisme tegen Israël aan te wakkeren. Bovendien raken zij gefrustreerd over de gigantische uitgaven van het Iraanse regime aan de oorlog in Syrië, maar er waren ook protestanten te horen die zongen: ‘Laat Syrië achter ons en denk aan ons.’ Andere video’s lijken te demonstreren dat de protestanten zingen: ‘Dood aan een dictator.’

Van de protesten wordt gezegd dat ze aankracht winnen en zullen culmineren in een massale demonstratie in Teheran voor het parlementsgebouw van het land. De Iraanse politie heeft naar verluidt de demonstranten met traangas aangevallen.

Saeed Ghasseminejad, een Iraanse onderzoeksmedewerker bij de Stichting voor de Verdediging van Democratieën die de aanhoudende protesten heeft gevolgd, vertelde de Free Beacon dat spanningen tussen de Iraanse burgers en de hardliners van het regime een hoogtepunt bereiken. “Iraniërs hebben genoeg van het regime en zijn beide facties,” zei hij. “Het afgelopen jaar verhoogde de waarde van de dollar met 140 procent ten opzichte van rial. Het regime verkoopt olie om terroristische groeperingen en zijn militaire avonturen in de regio te financieren, terwijl Iraniërs elke dag armer en armer worden.”

“Leuzen sacnderen ter ondersteuning van de Pahlavi-dynastie was de afgelopen maanden een continu onderdeel van dit protest; dat is de sterkste aanklacht tegen het Khomeinistische regime in Teheran,” legde Ghasseminejad uit. “Het regime is in een diepe crisis beland sinds de wijdverspreide protesten van afgelopen december. Het is essentieel om de economische druk op te voeren en beginnen met het ondersteunen van die Iraanse figuren die de steun hebben van de mensen in de straat en een einde willen maken aan het terreurbewind van de moellahs. Niet afschaffen van de IRIB-sancties [op de propaganda-netwerken van Iran] zou in juli een goed begin zijn.”

Zoek de 7 verschillen:
Boven en onder: Iraanse vrouwen vóór en nà de Revolutie van 1978


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Kredo “Iranian Protestors Swarm Streets Chanting, ‘Death to Palestine’” van 25 juni 2018 op de site van The Washington Free Bacon

♦ naar een artikelIranians take to the streets amid currency collapse, some shouting ‘death to Palestine’” en een artikelWATCH: Iran protesters shout: ‘America is not our enemy!’” van 26 juni 2018 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Iraanse demonstranten: ‘Dood aan Palestina’ en ‘Verlaat Syrië, denk aan ons’

  1. Dat dit in Iran uberhaupt kan. De dames zonder hoofddoek protesteren ook nog steeds. Een jaar of tien geleden kon ik in Duitsland nog steeds Iraanse wijn (made in Iran 13% alcohol) kopen. Ik las toen dat de ayatollahs een strenge lijn zouden gaan voeren voor een gebied bekend om de wijnbouw. De andere kant van Iran.

    Like

  2. “Dood aan Palestina”…..is ook weer overdreven, want Palestina is al dood omdat het in feite nooit heeft bestaan, maar deze kleine misvatting zal ze in het Iran van de oppresieve Ayatolla’s vergeven zijn.

    Tenslotte weten onze intelligenia, politici & journalisten in het Westen ook niet beter ondanks dat ze zich via vrije media & geschiedenis boeken kunnen informeren……en dát is pas echt dom!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.