Arabische media lekken over de Egyptische rol van het ‘akkoord van de eeuw’

De Arabische media berichten over de rol die Egypte zou spelen in het ‘akkoord van de eeuw’ president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten.

Volgens de rapporten, die de goedkeuring wegdraagt van Egypte, zou in het kader van het plan een vrijhandelszone tussen Gaza en Egypte worden ingesteld in de Sinaï bij de grens met Rafah. Ook in dat gebied zou een energiecentrale van $ 500 miljoen worden gebouwd om Gaza van elektriciteit te voorzien.

Ook zou er een gezamenlijke zeehaven in Egypte en Gaza worden gebouwd, volledig onder Egyptisch toezicht maar beheerd door Palestijnen. Bovendien zou een luchthaven in de Sinaï specifiek voor de Gazanen worden gebouwd en zou de Golf een groot industriegebied aan de grens financieren.

Eerdere plannen suggereerden een landruil met Egypte maar de Egyptenaren waren daar altijd tegen gekant. Dit plan, volgens de Arabische bronnen, wordt verwelkomd door Egypte. Naar verluidt kent Egypte al grond toe aan de projecten en maakt het zich klaar om mensen uit het gebied te verhuizen om deze te laten bouwen.

Dit klinkt allemaal erg geloofwaardig, en als het waar is, laat het zien dat Jared Kushner – die op grote schaal werd bespot als een onervaren kind dat zijn best deed om het meest hardnekkige probleem op het wereldtoneel aan te pakken – met meer innovatieve ideeën kwam voor vrede dan 50 jaar professionele diplomaten hebben. De reden is dat de Trump-regering dit als een regionaal probleem beschouwt en niet als een ‘Palestijns / Israëlisch’ probleem. En de medewerking van de Arabische wereld is noodzakelijk om om het even welk vredesplan te laten werken.

Als Hamas en het dozijn andere Palestijnse terreurorganisaties die onder zijn mantel opereren, nu ook nog zo vriendelijk zouden zijn om hun genocidale plannen jegens Israël op te bergen in hun schuif ‘blunders van de eeuw’ en tevens hun wapens zouden neerleggen, dan komt het misschien nog wel goed.

Dan kunnen de Gazanen met zijn allen, in plaats van het ‘open riool van het Midden-Oosten‘ te cultiveren, voortaan aan het nieuwe Singapore van het Midden-Oosten werken. Dan worden de westerse miljoenen dollars en euros die ze maandelijks ontvangen uiteindelijk besteed aan hen voor wie ze bedoeld waren maar ze nooit bereikten: het Gazaanse volk.

naar een bericht van EoZ

Welke blokkade is beter: de Egyptische of de Israëlische?

Het ‘kleine’ verschil tussen de Egyptische en de Israëlische blokkade van de Gazastrook ter hoogte van Rafah in het zuiden van de Strook. Weer zoiets waarover uw reguliere media nooit willen praten of schrijven. De reden voor dat stilzwijgen en die selectieve partijdige berichtgeving is simpel: het is de Joodse staat die ze de nek willen omwringen en niét de Egyptische.

Hierboven de Egyptische grens met Gaza, januari 2018: een veiligheidstrook van 1500 meter breedte, wachttorens, honderden camera’s en detectoren, en een massa beveiligingspersoneel die het ding bewaken. Duizenden mensen werden geëvacueerd en hun huizen afgebroken door het Egyptische leger om deze indrukwekkende veiligheidszone te creëeren.

Vergelijk hieronder met de grens van Israël met Gaza, juni 2018. Een Palestijn kruipt door een gat in het hekken dat niet veel meer voorstelt dan wat paaltjes waarrond prikkeldraad is gewikkeld. Achter een heuveltje, in de door Hamas zwart geblakerde Israëlische zone, houden wat Israëlische soldaten de wacht. Tsss …

Een gedachte over “Arabische media lekken over de Egyptische rol van het ‘akkoord van de eeuw’

Reacties zijn gesloten.