Hamas vuurt andermaal 12 raketten af vanuit Gaza; Israël slaat terug

Op dinsdagavond begonnen de alarmsirenes weer te loeien in de Israëlische gemeenschappen rondom de Gazastrook die waarschuwen voor inkomende raketten. Tientallen keren klonken alarmen in de stad Sderot en in de gebieden van de Regionale Raden van Sha’ar Hanegev en Hof Ashkelon.

Het leger zei dat er kort na middernacht in de vroege uurtjes van deze woensdagochtend ten minste twaalf raketten werden gelanceerd naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël. Drie raketten werden onderschept door het luchtverdedigingssysteem van de Iron Dome. Er waren geen meldingen van slachtoffers noch schade in Israël.

De beschietingen met raketten begonnen nadat de Palestijnen meldden dat een auto met Hamas-agenten kort na 1 uur was geëxplodeerd. Het leger bevestigde enkele uren later dat vliegtuigen en een tank op het voertuig hadden geschoten, waarvan het leger zei dat er zich een terreurcel van Hamas in hetvoertuig bevond die betrokken waren bij de brandstichtingen met vliegers en ballonnen in Israël eerder op dinsdag.

Het leger zei dat het ook twee Hamas buitenposten in het noorden van de Strip had geraakt. Palestijnen zeiden dat een voertuig dat een van de veldcommandanten van de terreurgroep vervoerde werd geraakt tijdens de Israëlische aanval in het vluchtelingenkamp Nuseirat in Gaza. Er waren blijkbaar geen slachtoffers. “Bombardementen worden beantwoord door bomaanslagen,” zei Hamas na de vuurgevechten.

Eerder dinsdag verklaarden de Palestijnen dat Israëlische drones twee auto’s en een observatiepost in Gaza vernietigden die door een groep Palestijnen werden gebruikt om vliegerbrandbommen naar het zuiden van Israël te lanceren. Het leger bevestigde dat zijn vliegtuig drie aanvallen uitvoerde als reactie op herhaalde brandstichtingen vanuit de Palestijnse enclave aan de kust. Er zijn geen Palestijnse letsels gemeld.

De IDF voerde op zondag luchtaanvallen uit en vuurde op groepen Gazanen die vliegers en ballonnen met brandbommen lanceerden in het zuiden van Israël. In één geval raakten drie mensen gewond toen een IDF-drone een raket afvuurde op een wagen die door de groep werd gebruikt, volgens lokale Palestijnse media.

Een aantal kleine branden werden dinsdag in de loop van de dag gemeld in het zuiden van Israël, blijkbaar veroorzaakt door vliegers en ballonnen met brandbommen uit de Strip. Omstreeks 21u00 locale toijd waren alle branden geblust, volgens functionarissen van de Sha’ar Hanegev en Eshkol regionale raden.

Op maandag braken in totaal 11 branden uit in het zuiden van Israël die werden veroorzaakt door de brandstichters van Hamas en Co, volgens lokale overheidsfunctionarissen. De 11 branden werden snel gedoofd vooraleer deze zich konden verspreiden, aldus woordvoerders voor de regio’s.


Bronnen:

♦ naar een artikelAt least 12 rockets launched from Gaza after army strikes Hamas car” van woensdag 27 juni 2018 en een artikel van Judah Ari Gross “IDF targets 2 cars, observation post used by Gazans launching fire balloons” van 26 juni 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Hamas Firing Rockets from Gaza Again; Israeli Families Race Back to the Bomb Shelters” en een artikel van David Israel “IDF Attacked Parked Car, After Making Sure Kite Launchers Were Gone” van 27 juni 2018 op de site van The Jewish Press