De hedendaagse christen kruistocht van de Amerikaanse protestantse kerk tegen Israël

christians2

Op de tweejaarlijkse Algemene Vergadering vorige week in St. Louis, bleef de Presbyteriaanse Kerk van de VS (PCUSA), een van de grootste hoofdkerken in het Amerikaanse protestantisme, haar steun betuigen aan de anti-Israëlische BDS-beweging door een aantal resoluties aan te nemen die Israël veroordeelden.

Dit komt omdat de Presbyterianen, net als andere belangrijke protestantse kerken, geconfronteerd werden met het snel afnemende aantal leden en een identiteitscrisis waardoor de radicalere elementen binnen de kerk de beweging konden kapen, zeggen waarnemers.

In aanvulling op de anti-Israëlresoluties, presenteerde de Algemene Vergadering van dit jaar een mondelinge aanval op Bassem Eid, een Palestijnse mensenrechtenactivist die naar buiten kwam om de eenzijdige resoluties tegen de Joodse staat te veroordelen. In reactie op de toespraak van Eid tijdens de beraadslagingen van het Midden-Oostencomité, volgde Bassem Masri, die ook door het Israel / Palestine Mission Network op de AV werd uitgenodigd, Eid op verbale wijze.

Dexter Van Zile, een christelijke media-analist voor het Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America (CAMERA), vertelde aan JNS “Masri viel de Palestijnse hervormer Bassem Eid aan in het congrescentrum en op de straat buiten de Algemene Vergadering, noemde hem een ​​’ spion ‘en een’ medewerker. En de leiders van de denominatie namen niet eens de moeite om Masri van de procedure af te houden, zelfs nadat Masri zelf een video had geplaatst waarin hij Eid met deze dingen aanviel.”

Roz Rothstein, CEO van StandWithUs, wiens groep in St. Louis ter plaatse was om te ageren tegen de anti-Israëlische resoluties, veroordeelde ook de aanval op Eid. “Jammer genoeg blijft institutionele vooringenomenheid de geloofwaardigheid van PCUSA als agent van vredestichting en verzoening tussen Israëli’s en Palestijnen ondermijnen,” zei ze. “Het meest verontrustend is dat het leiderschap van PCUSA bijna niets deed als reactie op een gemelde doodsdreiging door een anti-Israël activist op de Algemene Vergadering.”

Vechten tegen anti-Israël hetze
Op de Algemene Vergadering van 2018, overwogen de Presbyterianen verscheidene anti-Israël resoluties. Onder degenen die aangenomen werden waren onder meer resoluties gericht tegen de anti-BDS wetten van verscheidene Amerikaanse federale staten, een oproep tot meer debat overde Israêlische ‘illegale’ militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, en een andere uiting van “diepe droefheid en bezorgdheid” om de Palestijnen die werden gedood tijdens de rellen aan de grens met Gaza.

Bovendien drong de Algemene Vergadering ook aan bij de vastgoedvennootschap RE / MAXX, LLC om de verkoop of verhuur van Joodse eigendommen in Israëlische nederzettingen te beëindigen. De passage van een aantal anti-Israël resoluties zet een lange trend voort die de Presbyteriaanse kerk het laatste decennium volgt.

In 2014 keurde de Presbyteriaanse kerk een Israëlische desinvesteringsmaatregel keurig goed. De anti-Israël maatregelen werden voortgezet tijdens de Algemene Vergadering van 2016, waar het leiderschap verschillende resoluties aannam die erop gericht waren Israël onder druk te zetten om de betwiste gebieden te verlaten.

Veel van de anti-Israëlische inspanningen binnen de Presbyteriaanse kerk zijn aangestuurd door het Israël/Palestine Mission Network (IPMN). Opgericht in 2004, beschrijft de IPMN zichzelf als toegewijd aan “pleiten voor de Palestijnse mensenrechten en om de betrokkenheid van Presbyterianen bij hun strijd te verdiepen … en de voorwaarden te veranderen die de menselijkheid van zowel Israëliërs als Palestijnen uithollen …”

Van Zile zei dat de IPMN “een lange, vuile geschiedenis heeft van het bevorderen van vijandigheid jegens Israëlische en Amerikaanse Joden die Israël steunen, maar nu zijn ze ervaren genoeg geworden om mensen lastig te vallen die tracten de Palestijnse samenleving te hervormen.”

Echter, andere groepen binnen de Presbyteriaanse kerk – namelijk de Presbyterianen voor de Vrede in het Midden-Oosten – slaagden er wel in enkele van de sterkste anti-Israëlische ouvertures te wijzigen. Deze omvatten het verwijderen van een oproep om alle economische en militaire hulp aan Israël te beëindigen, de verwerping van een ouverture om positief te reageren op een anti-Israëlische brief en het verwijderen van een oproep aan de Presbyterianen om de dialoog af te sluiten met Joden die onvoldoende kritisch zijn over Israël.

“De mensen van Presbyterianen voor Vrede in het Midden-Oosten die probeerden dit treinwrak te stoppen stonden voor een onmogelijke taak: het geweten wekken van een stervende kerk die is gekaapt door mensen die simpelweg geobsedeerd zijn door Israël,” zei Van Zile. Het anti-Israëlische gedrag binnen de Presbyteriaanse kerk heeft zelfs sommige Amerikaans-Joodse organisaties verdreven die gewoonlijk proberen betrekkingen met christelijke denominaties op te bouwen.

Rabbijn Noam Marans, de directeur van interreligieuze zaken en intergroepsrelaties van het Amerikaans-Joodse Comité die eerder deze week aankondigde dat hij de biënnale niet zou bijwonen vanwege de “obsessieve en meedogenloze anti-Israëlische demonisering” van de Presbyterianen, uitte zijn ontzetting over de laatste steunronde voor de antisemitische BDS beweging. “De kerk blijft obsessief kritisch ten opzichte van Israël in haar nationale uitingen,” zei hij. “Jarenlang en op talloze manieren is de PCUSA verder gegaan dan legitieme kritiek op Israël en de demonisering van de Joodse staat omarmd.’

Echter, Marans sprak de hoop uit dat er een gedragsverandering zou kunnen optreden binnen de Presbyterianen door de acties van de Presbyterianen voor de Vrede in het Midden-Oosten. Zoals hij zei, “er was een sprankje hoop op toekomstige Presbyteriaans-Joodse verhoudingen in deze Algemene Vergadering die een voorzichtige eerste stap in de richting van een betere koers richting de kerk zou kunnen betekenen.”

De voortdurende inzet voor anti-Israël maatregelen komt in een tijd waarin de Hoofdlijn binnen het Amerikaanse Protestantisme, en met name de Presbyteriaanse kerk, snel leden heeft verloren. In 1993 telden de Presbyterianen 3,1 miljoen leden; in 2017 is dat aantal gedaald tot 1.415 miljoen leden.

door Sean Savage


Bronnen:

een artikel van Sean Savage “Despite signs of moderation, Presbyterian Church continues trend of targeting Israel at its General Assembly” van 25 juni 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

7 gedachtes over “De hedendaagse christen kruistocht van de Amerikaanse protestantse kerk tegen Israël

 1. Met ‘geproduceerd bedoel ik dat hij als Jood geboren is ….niet gemaakt.

  Like

 2. jezus heeft nooit de Thora verworpen, dan pas zou hij een valse leraar zijn geweest , de kerk heeft de thora verworpen niet wij!!!

  Like

 3. Beste Shapira de Joden hebben Jezus niet geproduceerd , Jezus is jullie broeder en echte Jood, de kerk heeft Jezus vervalst en hem een Griekse gelaat gegeven, moesten jullie Jezus aannemen, dan zou de wereld totaal veranderen, het is aan jullie!!!

  Like

 4. Shapira, hoe krijg je het voor elkaar om die 1e zin op papier te zetten? Door Jezus Christus zijn de 2 één geworden, eerst de Jood en daarna de Griek( de heidenen). U weet waarschijnlijk ook wel van het “briljante” verhaal opgetekend door Ribera? Verwarring is het gevolg geweest. Maar “octopus” zag dat het goed was.

  Like

 5. deze PRESBYTERS moeten de lezingen van Jezus eens nalezen ! dat namelijk het beginpunt van het christendom !! Jezus and His Band waren Ware Joden

  Like

 6. Sommige Christenen kunnen de Joden nog steeds niet vergeven dat ze Jezus….’geproduceert hebben.

  Jesus & de Apostelen waren Joden en leefden als Joden….maar op een andere manier.

  Vandaag zou men dit vertalen als een nieuwe stroming binnen een religie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.